Uskršnji je stol jedan od najraskošnijih tijekom godine, kada podjednako uživamo u slanim i slatkim delicijama, u najdražem društvu.
Slani su specijaliteti klasici o kojima se puno priča, ali uskršnji deserti također su mnogima omiljeni.
Odabrali smo top 5 kolača bez kojih ne možemo zamisliti Uskrs, od svima poznatih pa do nekih novijih recepata koji bi vas mogli zaintrigirati.
Gastro blogeri i influencri uvijek su puni ideja!
Pinca (iwaiva)
U 200ml mlijeka razmutite 1 žličicu šećera, dodajte žlicu brašna i pola svježeg kvasca ILI 1 suhi kvasac, promiješajte, pokrijte krpom i neka se diže 5-10min
U drugoj posudi pomiješajte
550g glatkog brašna (ja koristim Čakovečki mlinovi za dizano tijesto)
100g šećera
2 vanilin šećera
Prstohvat soli
1 jaje (cca 50g)
3 žutanjka (ukupno cca 40g)
Koricu jednog limuna
Koricu jedne naranče
Žlicu ruma
Žlicu ekstrakta vanilije
Unutra ubacite aktivirani kvasac i sve skupa miksajte 15ak minuta i tek onda (!) dodajte 50g maslaca narezanog na listiće i 50ml ulja i još par minuta sve zajedno sjedinite
Evo par ključnih savjeta:
Možete koristiti i suhi i svježi kvasac, ali oba MORATE podići. 1 vrećica suhog kvasca je isto što i pola svježeg, ne cijeli. 1 svježi kvasac/2 suha idu na kilu brašna, a na pola kile ide pola svježeg/1 suhi.
Kvasac se mora podići, ako ovaj dio fulate, ne idite dalje, nego krenite ispočetka.
Ne štedite na začinima koji daju okus pinci, pazite samo da su agrumi domaći.
Tijesto se mora mijesiti dugo (10-15min) da se razvije gluten. Samostojeći mikser/robot će vas spasiti. Važno je da masnoću ne dodajete odmah nego tek pred kraj kad se gluten već razvije.
Ja zatvorim sve prozore da mi je u prostoriji baš toplo. Moji doma predahnu kad pinca ode u pećnicu.
Hladna fermentacija vam možda zvuči strašno napredno, ali nije. Em pomaže da si posao rasporedite u dva dana em je tijesto puno ljepše.
Ukratko to izgleda ovako – zamijesite tijesto, pustite da se podigne 2-3 sata (ne morate biti doma), kad se udvostruči, premjesite i vratite u posudu, pokrijte ju i stavite na 12-24 sata u frižider. Kad izvadite iz frižidera, oblikujte pince i pustite još 2-3h da se podignu na sobnoj temperaturi pod prozirnom folijom (opet ne morate biti doma). Zvuči puno posla, ali zapravo ne radite baš puno.
Kako dobiti šećer za posip – U lončić stavite 5 žlica šećera i 1 žlicu vode. Zagrijte dok se sve ne pomiješa i onda pustite 2-3 min da se ohladi pa pospite.
Ako ste sve korake dobro odradili, pinca je gotova u 20 minuta. Provjerite čačkalicom kad izvadite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Uskrsne pogače (Od slatkoga slađe by Mirjana Marčinko)
Sastojci za tijesto:
1 suhi kvasac
1 žlica šećera
2 dl toplog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica arome naranče
80 g maslaca
0,5 dl soka od naranče
prstohvat soli
600 – 650 g glatkog brašna
Sastojci za nadjev:
150 g maslaca
malo šećera
sušene brusnice
sušeni mango
listići badema
Priprema:
Kvasac i šećer preliti toplim mlijekom i ostaviti 10 minuta. Dodati navedene sastojke i umijesiti glatko tijesto.
Pokriti i ostaviti 60 minuta.
Pripremiti 3 manja kalupa za tortu (16 – 18 cm) i obložiti ih masnim papirom.
Tijesto podijeliti na 3 dijela i tanko razviti. Premazati maslacem te posuti šećerom, suhim voćem i listićima badema.
Uviti u roladu te zarezati sredinu. Pogače oblikovati kako je prikazano na videu i staviti u pripremljene kalupe.
Pokriti i ostaviti 60 minuta. Pogače peći u pećnici zagrijanoj na 180 ℃ oko 45 minuta, provjeriti čačkalicom.
Pečene pogače posuti šećerom u prahu.
Uskršnji kruh – Kulich Cruffin (Tirkizna)
Tijesto
- 500 g brašna
- 150 ml toplog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 120 g šećera
- 50 g rastopljenog maslaca
- 1 vanillin šećer
- 2 žlice ruma
- korica jednog limuna
- prstohvat soli
Fil
- 120 g maslaca sobne temperature
- 200 g grožđica (ili po želji kandiranog voća, možete staviti ako želite samo komadiće čokolade)
Priprema:
Izmrvite kvasac u jednu manju zdjelu dodajte žlicu brašna, šećera i malo mlijeka (brašno, šećer i mlijeko odvojite od ukupne količine). Pustite da se kvasac uzdigne 10 minuta.
U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećere, rum, koricu limuna, sol, jaje, žumanjak i miksajte mikserom s nastavkom za tijesta. U tankom mlazu dodajte rastopljeni maslac i uzdignuti kvasac. Miksajte 10 – 15 minuta.
Tijesto formirajte u kuglu, a zdjelu prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom 1 sat dok se tijesto ne udvostuči.
Grožđice namočite u vodi (ja dodam i par žlica ruma).
Tijesto prebacite na pobrašnjelu radnu površinu i ravaljajte tijesto što tanje, jer će slojevi tijekom pečenja biti ljepši.
Namažite tanko razvaljano tijesto mekanim maslacem i pospite ravnomjerno ocijeđene grožđice (ili suho voće po želji).
Umotajte tijesto pažljivo u roladu. Oštrim nožem ga presijecite po dužini na pola, s tim da pri vrhu tijesto ostaje spojeno.
Uvijte jedan dio tijesta u oblik puža, drugi dio uvijte isto i prebacite na vrh prvog dijela tijesta.
Pripremite kalup od 20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Pustite ga u kalupu dok se tijesto još jednom ne udvostuči (minimalno 30 minuta).
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite otprilike sat vremena. Ukoliko vidite tijekom pečenja da vam je pri vrhu dovoljno potamnio, prekrijte cruffin folijom i nastavite peći.
Provjerite drvenim štapićem da li je cruffin pečen (štapić mora ostati suh). Izvadite ga iz pećnice i ohladite.
Pospite šećerom u prahu. Dobar tek!
Mađarica (Pinch of Amour)
Kore
- 600 grama oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 grama šećera
- 150 grama maslaca (ili margarina)
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 2 jaja
Krema
- 750 ml mlijeka
- 9 žlica oštrog brašna
- 3 žlica kakaa
- 350 grama šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 grama maslaca (ili maragarina)
- 100 grama čokolade
Čokoladna glazura
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Kore
Umijesite tijesto od navedenih sastojaka. Kako biste tijesto lakše umijesili neka vam maslac bude sobne temperature. Nije problem ako je hladan, samo će vam trebati malo više miješenja kako bi se svi sastojci dobro povezali a tijesto formiralo u glatku kuglu.
Kad ste umijesili tijesto podijelite ga na 5 jednakih dijelova. Za najbolji rezultat izvažite tijesto kako bi vam svi dijelovi bili u potpunosti jednaki.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na pravokutnik veličine nešto malo manje nego je to lim na kojem ćete ga peći. Ja koristim onaj veliki lim koji dobijete zajedno sa pećnicom. Tijesto pecite na preokrenutoj strani lim jer ćete ga na taj način lakše prebaciti na lim i izvaditi iz lima.
Kore pecite na 180 stupnjeva na 7-9 minuta ovisno o vašoj pećnici. Kore su vrlo brzo pečene stoga ih pripazite dok ne uhvatite pravi tajming.
Ako vas muči kako prebaciti kore na lim onda možete slijediti moj primjer. Uvijek pazim da su mi kore pobrašnjene dovoljno da se ne love za podlogu a opet ne previše kako tijesto nebi postalo previše tvrdo.
Kad ste razvaljali koru na željenu veličinu malo je pobrašnite i preklopite horizontalno 2-3 puta i tako prebacite na pobrašnjen lim. Na limu odrolajte/otklopite koru i to je to.
Kad je kora pečena (a to znate kad počinje dobivati laganu boju – čim to primijetite vadite je van) prije nego je prebacite na neku ravnu podlogu oslobodite je od lima pomoću onog velikog noža za okretanje palačinki.
Krema
Odvojite 2 dcl mlijeka od ukupne količine i umutite ga sa brašnom i kakaom. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom i vanilin šećerom.
Kad mlijeko zakipi umiješajte smjesu brašna i kakaa te skuhajte gustu kremu kao da kuhate puding. Kremu prilikom kuhanja miješajte pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Ugasite vatru pa u vruću kremu dodajte čokoladu i miješajte dok se se čokolada u potpunosti ne otopi.
Na kraju u vruću kremu dodajte još maslac narezan na kockice i miješajte dok se i on ne otopi u potpunosti.
Slaganje
Kao prvu koru koju ćete premazati kremom odaberite onu koja je cijela i površinom najveća (ako niste bili precizni kod valjanja).
Premažite je četvrtinom kreme. Na kremu položite sljedeću koru, lagano je pritisnite kako bi se u potpunosti primila za kremu.
Zatim tu drugu koru premažite četvrtinom kreme i na nju položite treću koru. Ponovite postupak sve do zadnje kore koju ne premazujemo kremom.
Ja obično mađaricom ostavim da ostoji preko noći kako bi kore omekšale, a dodatno ih opteretim nekim teretom. Obično stavim na njih lim ili neke teže kuharice. Tek drugi dan stavljam čokoladnu glazuru.
Čokoladna glazura
Čokoladu rastopite na pari. U rastopljenu čokoladu dodajte 4 žlice biljnog ulja i miješajte na pari dok ne dobijete glatku, konzistentnu smjesu. Čokoladu malo ohladite i još toplu prelijte po kolaču.
Orahnjača (sandy_taste)
Tijesto
550g brašn
1 suhi kvasac
250ml mlakog mlijeka
prstohvat soli
100g šećera
2 jaja,
ribana korica limuna
110g margarina
Kvasac otopite u malo toplog mlijeka, zajedno s jednom žličicom šećera.
U posebnu posudu stavite brašno, šećer, jaja, sol, limun i nabubreni kvasac.
Zamijesite tijesto s toplim mlijekom u kome ste prethodno otopili margarin. Dobro izradite tijesto, prekrijte ga krpom pa neka odstoji sat vremena na toplome mjestu.
Razvaljajte ga u pravokutnik, premažite nadievom, zarolajte i prebacite u kalup.
Neka odmori još pola sata.
Orahnjaču premažite jajem pomiješanim s malo mlijeka pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 10 minuta, pa još 30 minuta na 180.
Na pola ju možete prekriti papirom za pečenje da ne potamni.
Nadjev
500g mljevenih oraha
200g šećera
200ml mlijeka
ribana korica limuna
žličica cimeta
vanilin šećer
U posudi pomiješajte orahe, šećer, limun, cimet i vanilin šećer pa sve zalijte toplim mlijekom.
Recept je za dvije orahnjače.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Koji kolač najradije pripremate?
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, blog