Obožavamo Božić! Uz brojne sjajne ukrase, lampice, božićnu jelku, pjesme, moramo priznati da nam je nezamislivo ovo razdoblje bez najfinijih božićnih kolača.
Nema ničeg ljepšeg nego osjetiti mirise najdražih nam kolača, pri čemu naš dom postaje najljepši “place to be” za blagdane.
Ovoga puta donosimo vam recepte top 5 božićnih kolača po izboru food blogerice Tirkizne Ane, koji će se svidjeti kako odraslima, tako i djeci!
IŠLERI
Tijesto
- 140 g maslaca
- 200 g brašna
- 3 žlice kakao praha
- 70 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
Krema
- 3 žumanjka
- 80 g šećera
- 30 g gustina
- 250 ml mlijeka
- 1 vanillin šećer
- 100 g maslaca sobne temperature
Glazura
- 150 g tamne čokolade
- 1 žlica ulja
Upute za pripremu
- Od svih sastojaka za tijesto zamijesiti glatko tijesto, napraviti disk, omotati ga prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na 1 sat.
- U međuvremenu pripremite kremu.
Izvadite maslac ih hladnjaka (mora biti sobne temperature).
Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte malo mlijeka i gustin. Sjedinite. Ostatak mlijeka zakuhajte skoro do vrenja i dodajte kremu od žumanjaka. Miješajte konstantno na manjoj vatri dok ne dobijete puding. Maknite s vatre, prebacite kremu u staklenu posudu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Izmiksajte maslac sobne temperature koji je sada već jako kremast, dodavajte polako žlicu po žlicu ohlađene kreme u maslac, najmanjom brzinom izmiksajte i povežite. Prebacite kremu u slastičarsku vrečicu sa zvjezdastim nastavkom i ostavite na sobnoj temperaturi sa strane.
- Veći pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
Izvaljajte tijesto (ne pretanko), okruglim kalupom cca. 4,5 cm vadite tijesto. Posložite ih u pleh s manjim razmakom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite od 13 -15 minuta. Ohladite.
- Na pari otopite tamnu čokoladu sa žlicom ulja.
- S obzirom da na jedan kolutić Išlera ide krema, drugi kolutić (vanjsku stranu) umočite u čokoladu i ostavite na rešetki da se stisne (s obzirom da je vani hladno, ja sam rešetku stavila na terasu 5 minuta i glazura je bila potpuno tvrda).
- Na jedan kolutić Išlera nanesite kremu (kružno), poklopite kremu nježno Išlerom koji ima glazuru.
Ostatak čokolade stavite u stastičarku vrečicu bez nastavka, otkinite mali dio vrha vrečice i prošarajte Išlere. Ukrasite ih još po vrhu s mljevenim pistacijama, bademima, orasima (po želji)..
ZVJEZDICE SA CIMETOM (ZIMTSTERNE)
Sastojci
- 3 bjelanjka
- 130 g šećera u prahu
- 1 vanillin šećer
- 300 g mljevenih badema (obavezno moraju imati kožicu)
- 2 žličice cimeta
- prstohvat soli
Glazura
- 100 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
Upute za pripremu
1. Izmiksajte bjelanjke sa soli dok se lagano ne zapjene, odmah dodavajte malo po malo šećera i vanilin šećer. Istucite u čvrsti snijeg (miksajte 10 minuta).
Špatulom lagano dodajte mljevene bademe i cimet (morate dobiti kuglu, ako vam je smjesa jako ljepljiva i ne možete napraviti kuglu, morat ćete dodati još badema).
Zamotajte smjesu u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
2. Pripremite veći pleh i obložite ga papirom za pečenje.
Ohlađenu smjesu prebacite na radnu površinu koju ste posuli šećerom u prahu. Razvaljajte smjesu na debljinu nešto manju od 1 cm. Modlicom u obliku zvijezde vadite tijesto. Zvijezdice prebacite u pleh, na papir za pečenje.
S obzirom da se smjesa poprilično lijepi, ja sam razvaljala dio smjese, a drugi ostavila u hladnjaku.. I tako naizmjenično, dio po dio tijesta (zvjezdice su mi tako ispale ljepše).
3. Za glazuru istucite bjelanjak sa šećerom u prahu u čvrsti snijeg. Kistom premažite glazuru preko zvjezdica, pazite da ne idete preko ruba.
4. Upalite i ugrijte pećnicu na 140 C/150 C, zvjezdice pecite 12 do 15 minuta (ne smiju vam potamniti, glazura mora ostati bijele boje). Možda će vam se učiniti da su mekani ili nepečeni, ali čim se ohlade oni će postati tvrdi i kompaktni. Ohladite na plehu.
MAK ROŠČIĆI
Sastojci
Tijesto
- 180 g hladnog maslaca
- 250 g brašna
- 80 g mljevenog maka
- 50 g mljevenih oraha
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- pola žličice cimeta
Glazura
- 100 g bijele čokolade
- 1 žlica ulja
Upute za pripremu
- Od svih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto. Mijesite ga vrlo kratko dok ne dobijete kompaktnu kuglu. Kuglu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Veći pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Izvadite tijesto, podijelite ga na 8 dijelova. Od svakog dijela oblikujte dugačak valjak pa podijelite na trakice (ne pretanke) od kojih ćete oblikovati roščiće. Slažite ih u pleh, ostavljajući malo mjesta između.
- Upalite i ugrije pećnicu na 180 C.
- Roščiće pecite 12 – 15 minuta na 180 C. Ohladite.
- Za glazuru, otopite čokoladu s uljem na pari.
- Krajeve potpuno hladnih roščića umačite u glazuru. Roščiće ostavite na rešetki dok se glazura ne stegne.
BUČINE KIFLICE
Sastojci
- 350 g brašna
- 200 g mljevenih bučinih sjemenki
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 10 ml bučinog ulja
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Glazura
- 200 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
Upute za pripremu
1. U posudu stavite maslac narezan na kockice, šećer u prahu, vanilin šećer, sol i kratko promiješajte. Dodajte žumanjke, mljevene bučine sjemenke i bučino ulje. Na kraju dodajte i brašno. Sve lijepo sjedinite. Tijesto formirajte u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena u hladnjaku.
2. Izvadite hladno tijesto iz hladnjaka. Režite manje komadiće tijesta (ja sam vagala da mi budu jednake, moje su 21 g). Formirajte kiflice.
Pripremite veći pleh i na njega stavite papir za pečenje. Redajte kiflice u pleh s manjim razmakom.
3. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite kiflice 12 minuta. Ne smiju vam potamniti, možda će vam kad ih izvadite iz pećnice izgledati nepečene i lomljive. One će se čim se ohlade stisnuti. Važno je da ih ne dirate dok se potpuno ne ohlade na plehu.
4. Za glazuru, otopite čokoladu s uljem na pari.
Krajeve potpuno hladnih kiflica umačite u glazuru. Kiflice ostavite na rešetki dok se glazura ne stisne. Uživajte!
STOLLEN SEMIFREDDO
Sastojci
- 200 g orašastih plodova (bademi, orasi, pistacije…)
- 100 g kandiranog voća (naranča, limun)
- 20 g grožđica
- 20 g suhih marelica
- 75 g šećera
- 2 žlice ruma
- korica jednog limuna ili naranče
- 4 žumanjka
- 1 vanillin šećer
- 600 ml slatkog vrhnja
- pola najmanje žličice cimeta ili mješavine za medenjake
Upute za pripremu
- Orašaste plodove izrežite na ‘grubo’ stavite u tavu na vatru i lagano prepecite, kratko, do zlatno smeđe boje. Maknite odmah iz tave u jednu zdjelu i pustite da se ohladi.
- Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom i miješajte na pari 10 minuta, da se termički obrade. Maknite s pare i ostavite kremu od žumanjaka sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Marelice izrežite na manje komadiće, dodajte grođice, kandiranu naranču i limuna narezane na kockice, koricu limuna ili naranče, rum i pola žličice cimeta ili mješavine za medenjake. Sve pomiješajte.
- Napravite čvrsti snijeg od slatkog vrhnja. Umiješajte u čvrsti snijeg od slatkog vrhnja pažljivo sa špatulom žlicu po žlicu kreme od žumanjaka (ne koristite mikser). I na kraju umiješajte miješavinu od suhog voća. Sve lagano špatulom povežite.
- Duguljasti, a uži kalup obložite s dva sloja prozirne folije. Ulijte smjesu u kalup, poravnajte i ostavite u zamrzivaču preko noći.
Prije serviranja ukrasite po želji (ja sam napravila krokante od badema, samljela ih i posula po vrhu). Vi možete isto ili preliti karamelom, naribanom čokoladom ili slično po želji.
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Tirkizna Ana