Volimo jesti, i slano i slatko, i uživamo u mnogim delicijama, ali ponekad su nam potrebni recepti za brzi snack, jednostavan, a efektan.
Brunch, rođendanska proslava ili hranjivi doručak, nisu nam uvijek potrebne višesatne pripreme i brojni sastojci.
Donosimo ideje i recepte za brze snackove koji će odgovarati svakom nepcu.
Muffini s jajima i kulenom (Janjolinka)
Recept za 6 muffina
Sastojci:
1 žličica kokosovog ulja
oko 80 g kulena narezanog na kockice (oko 1cm)
5 jaja
pola tikvice
šaka mladog špinata
1 mozarella (125 g)
maslac za kalup za muffine
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C
Kalup za muffine premažite maslacem.
Naribajte tikvicu, malo posolite i pustite da otpusti vodu pa ocijedite tikvice tako da ih stisnete rukama.
Naribajte mozzarellu
Narežite mladog luka po želji
Zagrijte tavicu i stavite kokosovo ulje pa popržite kockice @dobro.hr kulena. Kad je kulen poprimio boju sa svake strane, izvadite ga na papirnati ubrus.
Razmutite jaja, dodajte tikvice, mozzarelu, špinat, mladi luk i kulen pa začinite na kraju po želji.
Ulijte smjesu u kalup za muffine (nemojte uliti smjesu do vrha, ostavite malo prostora jer će muffini malo narasti)
Pecite ih oko 25 minuta ili dok ne poprime boju na vrhu.
Kad su gotovi pustite ih u kalupu još nekih 10-ak minuta pa ih onda izvadite van.

Tart sa šparogama (Tirkizna)
Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta (već razvučeno)
150 g Mascarpone sira
2 jaja
2 vezice šparoga
100 g Cheddar sira
papar, sol
Priprema:
Upalite i ugrijte pećnicu na 200 C. Šparogama odrežite dno (tvrdi dio).
Već razvaljano lisnato tijesto zajedno sa papirom za pečenje stavite u pleh, uvrnite rubove tijesta prema unutra.
Izribajte Cheddar sir u manju zdjelu.
U srednjoj zdjeli izmiksajte jaja sa Mascarpone sirom, dodajte sol i papar po želji. Sve sjedinite i dodajte pola količine Cheddar sira (50 g).
S pripremljenim nadjevom premazati lisnato tijesto te na vrh rasporediti šparoge po cijeloj površini. Šparoge složite u gusto.
Na vrh rasporedite ostatak izribanog Cheddar sira.
Pecite u pećnici 20-tak minuta na 200 C. Ostavite da se malo ohladi. Poslužite mlako ili hladno. U slast!

Pizza pužići (Reci Peci)
Sastojci:
400 dag pšeničnog brašna
jedna vrećica suhog kvasca ili 1/2 kockice svježeg kvasca
300 ml toplog mlijeka
100 ml ulja
1 žličica soli
2 žličice šećera
200 g šunke za pizzu
150 g sira gaude ili trapista
ketchup
origano
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke, pa uz dodavanje ulja i mlijeka umijesiti dizano tijesto. Tijesto poklopiti i pustiti da miruje 30 minuta dok ne udvostruči volumen.
Podijeliti potom tijesto na dva dijela. Razvaljati svaki posebno na debljinu 3-4 mm.
Premazati tijesto ketchupom, posuti naribanom šunkom, i naribanim sirom ravnomjerno, posuti lagano origanom, oprezno saviti tijesto u roladu, pa ju rezati oštrim nožem na komadiće oko 1 cm debljine. Eventualno ako se razdvajaju pritisnuti malo prstima oko svake izrezane roladice da se dobije oblik cvijeta.
Slagati tako izrezane roladice, u malim razmacima na veći lim obložen papirom za pečenje, te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 20-tak minuta.

Humus s bundevom, kurkumom i koprom (Foodoris)
Sastojci:
2 šalice kuhanog slanutka
1 šalica kuhane bundeve
1 žlica tahinija
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice soka od limuna
1 češanj češnjaka
sol (po ukusu)
1 žličica kopra (kopar je trenutno moj najdraži začin za slana jela) + još za posipati
1/2 žličice kurkume + još za posipati
Priprema:
Imaš li jaki blender/mikser možeš odjednom dodati sve sastojke i miksati nekoliko minuta dok ne dobiješ gusti, kremasti namaz (povremeno će biti potrebno zaustaviti mikser i skidati smjesu sa stijenki).
Imaš li slabi blender/mikser, kao ja, prvo dodaj slanutak, bundevu, tahini, maslinovo ulje i limun te miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zatim dodaj češnjak i začine i još nekoliko trenutaka miksaj. I ovdje će biti potrebno skidati smjesu sa stijenki miksera.
Namaz pohrani u posudu s poklopcem i drži u frižideru sve do trenutka konzumacije. Ono što je moja preporuka jest da se namaz jede s mladim lukom. Zaista je neodoljiv spoj okusa.

Palenta pomfrit (Jedi do Mile volje)
Sastojci:
3 šalice vode
1 šalica palente
sol, papar
1 žličica majčine dušice
1 žličica bosiljka
2 žlice maslaca
40 g ribanog sira
ulje za prženje
Postupak:
U lonac ulijte 3 šalice vode i pričekajte da voda zavrije. Kipuću vodu posolite (oko 1 žličica soli) i neprestano miješajući dodajte palentu. Kuhajte oko 5 minuta uz često miješanje.
Ugasite vatru pa dodajte začinske trave, papra po želji, dvije žlice maslaca i sir. Sve dobro promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta.
Tako pripremljenu paletu prebacite u kalup ili manju tepsiju i ostavite da se u potpunosti stisne i ohladi.
Ohlađenu palentu izrežite na prutiće i pržite u dubokom ulju. Tijekom prženja prutiće okrenite kako bi pozlatili sa svih strana.
Prepržene prutiće vadite na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite mlako ili kao prilog ili kao grickalicu uz neki fini umak sa strane.

Originalni i jednostavni, ovi su snackovi odličan odabir za razne prigode. Sigurni smo da ćete uživati u njima!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: web stranice i blogovi
