Nutella je mnogima jedan od omiljenih stastojaka slastica, obožavaju je s kruhom ili na najjednostavniji način, na žlicu.
Odabrali smo nekoliko recepata s ovim namazom koji svojim okusom rijetke ostavlja ravnodušnima.
Nutella & Baileys tiramisu (O slanom & slatkom)
Sastojci:
400 g piškota (savoiardi)
0,5 litre crne kave
1 dcl Baileys likera
0,5 dcl ruma
Krema:
500 g sira mascarpone
500 ml slatkog vrhnja (za šlag)
3 žumanjka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo)
1 cijelo jaje
2 velike žlice šećera
2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)
200 g nutelle ili sličnog namaza
gorki kakao za posipavanje
Postupak:
Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescafe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi.
Kad se ohladila, prelijte je širu posudu, dodajte joj Baileys i rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
Napravite kremu: odvojite 3 žutanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo, npr. za macarons ili beze kore), dodajte jedno cijelo jaje, šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu.
Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se dobro ne sjedini.
U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
Odvojite pola gotove smjese od sira i jaja u drugu posudu i jednoj polovici dodajte 200 g nutelle (koju ste malo zagrijali pa ohladili kako bi postala više tekuća i lakša za „rukovanje“).
Dobro izmiješajte kuhačom i špatulom dok se nutella ne sjedini s kremom.
Pripremite si dovoljno veliki kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu.
Na tako posložene piškote stavite kremu s nutellom i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje slažete direktno na kremu s nutellom. Kad ste završili sa piškotama, na njih stavite ostatak kreme, tj. onaj dio koji ste ostavili sa strane bez dodavanje nutelle.
Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
Prije služenja još jednom posipajte prahom gorkog kakaa i režite na veće komade pa poslužite uz ponosni osmijeh.
Zvijezda s nutellom (Tirkizna)
Sastojci:
- 450 g brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 100 ml toplog mlijeka
- 80 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 80 g otopljenog maslaca
- 2 jaja
- korica jednog limuna ili naranče
- Nutella za premaz
Premaz
- 1 žumanjak
- 2 žlice mlijeka
Upute za pripremu
U jednu zdjelicu izmrviti kvasac, dodati malo šećera, brašna i mlijeka i pustiti da se kvas digne 10-tak minuta.
U većoj zdjeli miksajte brašno, ostatak šećera, vanilin šećer, rastopljeni maslac, toplo mlijeko, jaja, koricu limuna. Na kraju dodajte dignuti kvas.
Miksajte nastavkom za tijesto 10-tak minuta. Dobit ćete mekano, elastično tijesto. Prekrijte ga čistom krpom i pustite na toplom da se diže sat vremena.
Nakon što se tijesto uduplalo, podijelite ga na 3 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na veličinu od 26 cm do 28 cm.
Slagati na veći pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Prvi dio premažite s nutellom. Preklopite sa sljedećim dijelom tijesta koji ste razvaljali na istu veličinu i premažite nutellom. Preklopite s trećim dijelom.
Na sredinu tijesta stavite čašu srednje veličine i izrežite 16 trokuta (režite do ruba čaše).
Uzmite dva trokuta s dvije ruke i okrenite ih dva puta u suprotvnom pravcu. Rubove spojite. Ponovite postupak do kraja.
Jedan žumanjak pomiješajte s dvije žlice mlijeka i premažite tijesto.
Prekrijte čistom krpom i ostavite oko 15 minuta da odstoji.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite oko 20 – 25 minuta. Ohladite i pospite s malo šećera u prahu.
Browniesi s nutellom (Reci Peci)
Sastojci:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 180 g maslaca
- 220 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g Nutelle
- 100 g glatkog brašna
- 3 jaja
- 1 žumanjce
- 25 g kakaa
- 1/2 žličice soli
Priprema:
Čokoladu natrgati na komadiće, a maslac izrezati na kockice. Otopiti zajedno čokoladu sa maslacem u mikrovalnoj ili na laganoj vatrici.
Ako se čokolada i maslac tope u mikrovalnoj, ne smije se odjednom upaliti mikrovalna na 3 minute, jer će se čokolada tada zapeći.
Topiti prvo 45 sekundi. Izvaditi posudu, promiješati sastojke pa vratiti na još 20 sekundi. Opet izvaditi i promiješati i taj postupak ponoviti još dva puta. Otopljenoj mješavini dodati nutellu. Otopljenu čokoladu sa maslacem i nutellom ohladiti na sobnoj temperaturi.
Tri cijela jaja i jedno žumanjce pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Miksati lagano nekoliko minuta dok se fino ne sjedini.
Brašno i kakao prosijati na sitno kako ne bi bilo grudica.
Smjesi sa jajima i šećerom dodati otopljenu čokoladu. Dobro sve sjediniti i promiješati gumenom špatulom, ne mikserom! Kada masa postane potpuno jednolično smeđa, dodati u dva navrata prosijano brašno sa kakaom pa također špatulom sve dobro i polako sjediniti.
Ovo je bitan proces u pripremi browniesa. Smjesa se ne smije brzo obraditi mikserom jer tada neće ispasti dobro! Ovo nije klasični biskvit!
Pripremiti lim za pečenje veličine 36×20 cm ili 20×20 cm ako imate. Ako je lim veći, browniesi će biti pretanki, jer ova se smjesa ne diže tijekom pečenja.
Lim premazati tankim slojem maslaca i posipati brašnom, ili ga prekriti papirom za pečenje. Smjesu izliti u lim, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 25 minuta.
Pečeni browniesi sa nutellom će na vrhu dobiti sjajnu i tanku kožicu koja će prilikom rezanja blago pucati. Tako treba biti. Iznutra su sočni i prilično mekani.
Ohladiti ih na sobnoj temperaturi 15-tak minuta i poslužiti. Možete ih poslužiti sa slatkim vrhnjem po želji.
Cheesecake s nutellom i višnjama (woodie_foodie)
𝐏𝐨𝐝𝐥𝐨𝐠𝐚:
•200g plazma keksa
•40g mljevenih lješnjaka
•80g otopljenog maslaca
•2 žlice Nutella namaza
•60ml mlijeka
Sjedinite kekse i lješnjake, pa u smjesu umiješajte i maslac. Mlijeko malo zagrijte pa ga pomiješajte s Nutellom, kako biste onda sve to lijepo sjedinili s keksom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa promjera 22cm.
𝐒𝐥𝐚𝐭𝐤𝐢 𝐬𝐥𝐨𝐣:
︎•680g višanja iz kompota
︎•sok polovice limuna
•40g gustina
︎•5 žlica soka kompota
Voće kuhajte na laganoj vatri, a sa strane u manjoj posudi miješanjem sjedinite gustin i vodu. Kada višnje puste svoj sok, dodajte smjesu gustina i soka, uz konstatno miješanje.
Smjesu kuhajte otprilike tri minute, pa uklonite s vatre i ostavite da se hladi.
𝐊𝐫𝐞𝐦𝐚:
•300ml vrhnja za šlag
•180g mascarpone krem sira
•180g bijele čokolade
Čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane dok ne pripremite šlag. Vrhnje umiksajte u čvrst i stabilan šlag, dodajte mu krem sir, pa sjedinite špatulom.
Za kraj, umiješajte i čokoladu, nakon čega kremu možete rasporediti po podlozi i ubaciti u frižider prije glazure.
𝐆𝐥𝐚𝐳𝐮𝐫𝐚:
•140g čokolade za kuhanje
•50g maslaca sobne temperature
•2 žlice ulja
•2 žlice vode
Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac, dodajte potom ulje i vodu, uz konstantno miješanje. Kada dobijete glatku glazuru, prelijte je preko torte i ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi.
Ubacite potom u frižider i pustite da se u potpunosti ohladi i stisne.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Nutella torta (Backen mit Jasna)
Biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
1 vanilin šećer
1 žlica praška za pecivo
2 žlice kakao
2 žlice ulja
3 žlice tople vode
Tamna krema:
250 ml slatkog vrhnja ili 2 vrećice šlag pjene
125 gr mascarpone sira
1 gelatina fix ili šlag fix
2 – 3 žlice nutelle
Bijela krema:
250 ml slatkog vrhnja ili 2 vrećice šlag pjene
125 gr mascarpone sira
1 gelatina fix
2 -3 žlice bijele čokolade ( može linolada, a može i bez čokolade )
Ja sam koristila bijelu čokoladu (nešto kao nutella samo bijela).
Ganache:
300 ml slatkog vrhnja
300 gr čokolade s većim postotkom kakaa (ja sam koristila Lindt sa 60 % kakaa)
3 žlice šećera u prahu
Priprema:
Najprije pripremiti ganache. Slatko vrhnje zagrijati do vrenja, dodati šećer i čokoladu. Miješati da se čokolada istopi, a zatim skloniti s vatre. Žumanjke i bjelanjke odvojiti. Zatim bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješati sa šećerom i pjenasto
Izmiksati, zatim dodati ostale sastojke i sjediniti. Na kraju dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano izmiksati.
Smjesu izliti u lim velčcine 18 × 28 cm koji je obložen pack papirom.
Peći na 165°C oko 20 min.
Pečeni biskvit malo ohladiti i preliti s čokoladnim mlijekom (ca 10 žlica )
Priprema svjetle kreme:
Ako koristitešslag u prahu izmiksati ga s hladnim mlijekom (ja stavim manje mlijeka nego što piše na uputstvu na vrećici. Ako vam je ipak pregusto, uvijek možete malo dodati još hladnog mlijeka.
Ako koristite slatko vrhnje izmiksati ga pjenasto sa gelatinom ili šlag fixom.
Ne smijete ga premiksati jer šlag moze pasti i postati tečan. Dodati mascarpone i lagano sjediniti sa šlagom.
Na kraju dodati malo bijele čokolade ( linolade ) i ručnom mješalicom sjediniti s kremom.
Ako nemate ili iz nekih razloga ne volite bijelu cokoladu, možete kremu raditi i bez nje.
Hladan biskvit premazati svetlom kremom, a zatim preliti sa polovinom ganachea.
Zatim staviti u hladnjak oko 45 min da se ganache stegne. Dok se ganache stegne pripremiti tamnu kremu.
Radite je na isti nacin kao i svjetlu s tim da stavite nutellu umjesto bijele čokolade.
Kad se ganache stegao premažite s tamnom kremom, a zatim tamnu kremu prelijte s drugom polovinom ganachea.
Tortu staviti u hladnjak i najmanje 12 h hladiti, a zatim dekorirati i uživati u svakom zalogaju.
Koji vam se najviše sviđa?
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, blog