Mirisne i ukusne, kroštule su jedna od slastica kojima se veselimo u zimskim mjesecima, a posebno za vrijeme maškara.
Uz krafne i fritule, kroštule su nezaobilazne ovih hladnih dana. Prhko tijesto i puno šećera u prahu dovoljni su da nam namame osmijeh na lica i podsjete na neka starija vremena i česta druženja.
Veselimo im se i ove godine te smo pronašli nekoliko recepata uz koje ćete postati pravi kroštula majstori!
Tanja Pastuović Klaić – tanja.cookamigustam
Sastojci:
250-300 g glatkog brašna
limunova korica
mali prstohvat soli
1 jaje
1 žumanjak
2 žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije
3 žlice bijelog vina
1 žlica rakije ili ruma
2 žlice ulja
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prosijati brašno pa mu dodati naribanu limunovu koricu i prstohvat soli te sve promiješati.
U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješati jaje i žumanjak pa dodati šećer, ulje, vaniliju, vino, rakiju ili rum. Sve dobro promiješati. U tu smjesu dodati dio brašna, promiješati pa dodati ostatak brašna i umijesiti glatko tijesto.
Tijesto oblikovati u kuglu, staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da miruje 15 minuta.
Radnu površinu lagano posuti brašnom, tijesto vrlo tanko razvaljati pa ukrasnim kotačićem izrezati u trakice. Tijesto možete rezati na malo šire trakice, zarezati kroz sredinu pa jedan kraj provući kroz taj otvor u sredini. Pržiti u vrućem ulju kratko, tek toliko da s obje strane kroštule dobiju malo boje. Vaditi na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće a zatim posipati šećerom u prahu i poslužiti.
Vedran Bošković – seasoned.with.love
Sastojci:
500 g glatkog brašna
2 jaja
130 g šećera
25 ml ulja
Prstohvat soli
1 žličica rakije (ili rum)
1 žličica vanilin šećera
100 g kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo
Dodatno:
1 l ulja
50 g šećera
50 g šećera u prahu
Priprema:
Pomoću električnog miksera sjedinite jaja, vanilin šećer i šećer do kremaste teksture. Dodajte rakiju, ulje i kiselo vrhnje te dobro sjedinite.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim postupno dodajte smjesu brašna u smjesu jaja i šećera, uz stalno miješanje da dobijete ljepljivo tijesto. Miješajte nekoliko minuta na stolu dok tijesto ne postane glatko i mekano.
Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu i prekrijte ga kuhinjskom krpom te ostavite da odmara 1 sat.
Razvaljajte tijesto na 3-4 mm tanko, a zatim ga nožem narežite na komade 4×8 cm. Zatim napravite rez u sredini svakog komadića (pazite da ne prerežete krajeve).
Sada dolazi najdelikaatniji dio. Uzmite jednu stranu kroštule i provucite je kroz rez u sredini kako biste napravili nešto poput čvora.
Vjerujem da će vam pogled na fotografije u prilogu olakšati cijelu stvar. Ostavite ih da odmaraju 15 minuta prekrivene krpom.
Pržite tijesto minutu sa svake straneu zagrijanom ulju, ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Samo ih dvaput okrenite tijekom prženja. Izvadite ih iz ulja i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak ulja. Kroštule pospite mješavinom šećera u prahu i kristal šećera te poslužite.
Da napomenem još samo jednu stvar koja radi popriličnu razliku. Ovako pripremljene kroštule će vam dati okus jako prhkih krafni s ipak pomalo mekanom unutrašnjosti, dok ako ih razvaljate još tanje, gotovo na 1 mm, dobit će apsolutno hrskavu poslasticu. Izaberite što želite i zamijesite tijesto. 😉
Sastojci:
2 jaja
3 žlice rakije
2 žlice ruma
4 žlice otopljene masti
2 vanilija šećera
1 žličica šećera
prstohvat soli
brašna koliko popije
ulje za friganje (cca 0,75 dcl)
Priprema:
Jaja, šećere, rakiju, rum i mast izmiksati, staviti prstohvat soli, dodavati brašna dok ne dobijemo ni tvrdo ni mekano tijesto.
Ostaviti pola sata da počiva.
Razvaljati tijesto (ja ga prethodno podijelim na 3 dijela) na pobrašnjenoj podlozi i rezati na trakice. Frigati u dubokom ulju vrlo kratko dok ne dobiju malo boje. Nikako ne smiju potamniti. Vaditi i tople posipati šećerom u prahu.
View this post on Instagram
Sastojci:
500 g glatkog brašna
2 jaja
3 žutanjka
1 žlica šećera
1 žlica ruma
10-12 žlica mlijeka
šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
Jaja i žutanjke izmutite pjenjačom pa dodajte u brašno koje ste prosijali u veću zdjelu. Zatim dodajte šećer, rum i malo po malo mlijeka pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Tijesto malo premjesite pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i izrezujte dugačke i uske trake, približno 2×15 cm. Fanjke propletite na razne načine ili ih ostavite u obliku traka.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znati će te da ulje dovoljno zagrijano. Dodajte po nekoliko fanjaka i pecite ih uz neprestano miješanje dok ne poprime zlatno žutu boju, otprilike pola minute.
Sastojci:
250 g brašna
1 jaje
30 g šećera
1 vanilin šećer
50 g rastopljenog maslaca
3 žlice ruma
60 ml bijelog vina
prstohvat soli
Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto za kroštule. Tijesto mora biti fino, kompaktno, malo tvrđe, ali nikako tvrdo. Pustite ga da se odmori pola sata.
Pobrašnite radnu površinu (ja sam radila na stolu, jer mi je lakše) i razvaljajte tijesto što tanje, zbilja mora biti tanko, gotovo prozirno. Razvaljano tijesto izrežite ‘kotačićem’ za tijesto u trake .
U srednji lonac ugrijati ulje na 170 C. Pržite kroštule u vrelom ulju, gotove posuti šećerom u prahu.
Jeste li ih se zaželjeli? Kada krećete s pripremom?
Sigurni smo da će se uskoro naći i na vašem stolu i da ćete uživati u ovoj domaćoj slastici, tradicionalnoj za naš kraj.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, web