Kuhinja je jedno od naših omiljenih mjesta u domu. Posebno kad se skupi obitelj i uživa u mirisima i okusima jela spremljenih s ljubavlju. Uvijek volimo isprobavati nove recepte i nadopuniti naše kulinarske sposobnosti te im dati svoj začin, odnosno potpis.
Ovoga puta pitali smo poznate Riječanke što se u njihovom domu najčešće nađe na blagovaonskom stolu. Ako je suditi po receptima i fotografijama, sve djeluje vrlo fino, slasno i primamljivo!
U nastavku otkrivamo što kuhaju riječke influencerice!
DANIJELA HAJDINJAK – “Coq au Vin”
Općenito jako volim kuhati, i meni je zapravo kuhanje opuštanje nakon dugog dana na poslu i način da nastavim svoju kreativnost na način koji je opušteniji.
Prvi put sam probala “Coq au Vin” (na hrvatskom: piletina sa vinom, ili neki tip pilećeg gulaša) u Švicarskoj nakon dugog dana skijanje u Alpama. Nakon tog dana, dugo sam pokušavala rekreirati taj osjećaj i taj okus, tako da naručito na jesen i po zimi, volim skuhati nešto ovako “cozy”.
Za ovaj recept treba pileći zabatak ili batak, panceta, luk ljutika, mrkva, friška majčina dušica, lovorov list, krumpir, češnjak, Grčki jogurt, maslac, passata, goveđa kocka, i boca crnog vina. Može se i rakija dodati u ovaj recept, ali nije obavezno. ☺ ️ Treba oko sat vremena da se spremi, a dolje navedeni sastojci su za serviranje dva obroka. Kalorije nećemo brojati, ovo je recept za uživanje 🙂
Sastojci
- 1/2 šalice pancete (narezane na tanke komadiće)
- 500g pilećeg batka ili zabatka
- 4 mrkve
- 8 krumpira (za krumpir pire)
- 1/2 šalice passate
- 1 goveđa kocka za juhu
- 3 luka (ljutika—jer su manji, obični žuti luk 1)
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice brašna
- 1 žličica svinjske masti
- 4 lovorova lista
- 3-5 grančica friške majčine dušice
- 1 žličica maslaca
- 1 čašica rakije **nije obavezno
- 1 boca crnog vina
- Sol i papar po okusu
Priprema:
- Podgrij lonac na srednjoj vrućini, sa malo svinjske masti, pa dodaj pancetu da pusti ulje i postane prozirno. Nakon što Panceta pusti svoju mast, izvadi iz lonca.
- Dodaj pileći batak i zabatak na postojeće ulje od pancete i svinjske masti, i pričekaj da se malo zapeče.
- Dodaj jednu čašicu rakije (ili pola šalice vode sa goveđom kockom) i dodaj 3 grane majčine dušice i listiće lovorovog lista. Zatim, dodajte luk i mrkve.
- Nakon što se luk i mrkva omekšaju, dodajte brašno. Pomiješajte da se brašno zalijepi za povrće, piletinu i začine. Zatim dodajte češnjak.
- Nakon što je gušći umak napravljen sa brašnom, povrćem i uljem, dodajte jednu cijelu bocu crnoga vina.
- Zatim, vratite pancetu i dodajte passatu.
- Nakon što dodate bocu vina i ostatak sastojka, provjerite da tekućina pokriva piletinu i povrće. Ako ne pokriva piletinu i povrće, dodajte još malo vode i goveđe kocke.
- Kada zakipi, dodajte sol i papar po okusu i stavite sve u pećnicu na 180°C za 25 do 30 min.
- U međuvremenu, ogulite krumpir i jedan režanj češnjaka i dodajte u kipuću vodu sa soli po okusu.
- Nakon što prođu 25 do 30 min, i krumpiri su skuhani, iscijedite vodu i dodajte pola šalice grčkog jogurta, maslac i soli po okusu. Napravite krumpir pire.
- Servirajte krumpir kao podlogu sa umakom “Coq au Vin” na vrhu, začinite sa grančicom majčine dušice.
- Dobar tek!
ESTER GALLO – Tagliatelle sa škampima
Svi koji me bolje znaju poznato je da volim jesti samo tjesteninu i slatkiše. Tako je kod mene na jelovniku uglavnom pašta na sve načine. Najčešće pravim paštu s kozicama. Kad mi dođe gušt počastim se kvarnerskim škampima.
Nedavno su mi u gostima bili sin i njegova djevojka, pa se potrefilo da su na meniju upravo tagliatelle sa škampima.
Meni je to vrlo jednostavan recept zato ga radim često. Znači na ulju popržim kapulu, nakon čega dodam jedan režanj češnjaka, a onda na sve ubacim škampe kojima sam odvojila tijelo od glave.
Glave škampa kuhaju se u vodi kojom kasnije podlijevam škampe. Posebno spremim salsu od pomidora koju pri kraju dodajem u škampe.
Tjestenina je naravno al dente, a nju nekad direktno pomiješam sa škampima, a ponekad pustim da svatko sebi dodaje umak i škampe po želji. Uz malo parmezana, to bi bilo to.
Buon apetit, con tagliatelle di Eki.
BOJANA MATEK – Pašta i fažol
Po prirodi sam neodlučna pa mi se teško odlučiti za omiljeno jelo i recept. Ljeti je to buzara od škampi i razni plodovi mora, volim pripremati i razne krem juhice, lasagne i parmigianu s patlidžanima, ali zimi dušu i tijelo hrani starinsko, jednostavno jelo, pašta i fažol.
Evo kako ga ja radim:
Sastojci
500 gr graha
Maslinovo ulje
2 glavice žutog luka
2 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata od rajčice
Slanina/panceta ili guanciale (količina prema želji)
Vezica peršina
Voda
Papar, sol
Kratka tjestenina po izboru
Priprema:
Duljina kuhanja ovisi o kvaliteti graha.
Grah namočite, najbolje večer prije, drugi dan ocijedite, prekrijte novom količinom vode pa skuhajte al dente. U prosjeku za to treba nekih 45-60 minuta. Procijedite.
U velikoj posudi ugrijte nekoliko žlica maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckani luk pa ga pirjajte dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte sjeckani češnjak, pancetu narezanu na trakice te sve zajedno popržite nekoliko minuta. Zatim dodajte koncentrat rajčice i pržite još minutu.
Dodajte ocijeđeni grah, promiješajte te ga prekrijte kipućom vodom. U polupoklopljenoj posudi kuhajte još otprilike 45 minuta ili dok grah ne omekša. Povremeno promiješajte.
Izvadite dio graha pa izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite u posudu. Promiješajte pa dodajte sjeckani peršin. Sada dodajte tjesteninu, ja volim mini pipe rigate, ali može biti bilo koja kratka tjestenina po izboru. Promiješajte. Skuhajte ju al dente. Začinite po ukusu.
Prije posluživanja pokapajte extra djevičanskim maslinovim uljem.
Dobar tek!
TAMARA PEIĆ – Punjene lignje
Priprema:
Lignje očistiti i oprati, odvojiti krakove i sitno ih nasjeckati. Na maslinovom ulju podinstati sitno sjeckani luk, češnjak i začinsko bilje (ružmarin, kadulja).
Dodati nasjeckane krakove, podinstati, malo tekuće rajčice, pola šalice riže i podliti bijelim vinom. Posoliti, popapriti i dodati sjeckani peršin. Lignje puniti 2/3, na vrhu zatvoriti čačkalicom. Staviti nekoliko listova lovora. Peći otprilike pola sata na 180°.
Pred kraj podliti čašom bijelog vina.
Krumpir očistiti i narezati na kocke, posoliti, popapriti, dodati đumbira i kurkume u prahu i maslinovo ulje. Peći uz lignje ili posebno.
MIA KONJUH – “Parmigiana di melanzane”
View this post on Instagram
Vjerujemo da smo vam dali ideju već za sutrašnji ručak. Dobar tek!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: privatni arhiv, Instagram