Nijedan uskršnji blagdanski stol ne može proći bez pince, slatkog kruha obogaćenog raznim dodacima u kojem uživaju svi.
Jedva čekamo prepun stol uskršnjih specijaliteta, a pinci se posebno veselimo jer je volimo i u slatkim i slanim kombinacijama.
Potražili smo recepte za savršenu pincu. Mljac!
Sastojci:
500 g brašna
1 žličica soli
2 suha kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
50 g šećera
50 g meda
1 vanilin šećer
fino naribana korica 2 limuna
fino naribana korica 1 naranče
2 žlice ruma
50 g maslaca sobne temperature
50 g svinjske masti sobne temperature (ili kokosovo ulje)
Postupak:
Suhi kvasac podignete u mlijeku, žličici šećera i 2 žlice brašna.
Za to vrijeme pomiješate ostale sastojke i dodate dignuti kvasac.
Mijesite mikserom 10ak min, pustite tijesto da se diže sat vremena.
Premijesite i ostavite još sat vremena. Od tijesta oblikujete dvije ili tri kugle koje dižete još 15ak minuta, premažete premazom od jaja i 3 žlice vrhnja za kuhanje/slatkog vrhnja.
Zarežete škarama i pospete šećerom.. Pecite na 160 stupnjeva cca pola sata.
View this post on Instagram
Sastojci:
1 kg brašna
2 svježa kvasca
250 ml toplog mlijeka
4 jaja
2 žumanjka
250 g maslaca
4 vanilin šećera
250 g šećera
korica jednog limuna i naranče
2 žlice ruma
prstohvat soli
100 g grožđica (po želji)
Premaz
1 žumanjak
4 kocke šećera
Upute za pripremu
U manjoj zdjeli izmrvite kvasac, dodajte mu malo toplog mlijeka, šećer i brašna (mlijeko, šećer i brašno oduzmite od ukupne količine za izradu pince).
Pustite 5 – 10 minuta da se uzdigne.
Grožđice namočite u vodu kojoj ste dodali malo ruma.
U jedno posudi izmiksajte jaja i žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte korice agruma, rum i sol. Dodajte brašno i maslac koji ste izrezali na manje kockice.
Sada dodajte uzdignuti kvasac, miksajući bez prestanka te polako dolijevajte toplo mlijeko. Miksajte dok sve lijepo ne sjedinite (10 minuta).
Na kraju umiješajte ocijeđene grožđice.
Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči (minimalno sat vremena).
Pripremite veći pleh za pečenje, obložite ga papirom za pečenje.
Uzdignuto tijesto izrežite na 3 jednaka dijela, oblikujte loptice i stavite ih s razmakom na pleh.
(Možete od papira za pečenje napraviti ‘ogradu’ kako vam pince ne bi otišle u širinu i kako bi vam zadržale ljepši oblik. Jednostavno papir za pečenje presavijete nekoliko puta i obložite oko svake pince.)
Papir na krajevima zaklamajte klamaricom).
Pustite da se pince dižu još sat vremena na toplom.
Kocke šećera stavite u manju vrećicu i nekoliko puta batom za meso tucite po šećeru (ne previše, želimo da nam ostanu i krupniji komadi).
Prije pečenja škarama prerežite pincu u ‘križ’. Premažite umućenim žumanjkom i pospite usitnjenim kockama šećera.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Pince pecite 30 minuta na 180 C. Svakako čačkalicom provjerite da li su pečene (čačkalicom probodite tijesto, čačkalica mora biti čista, ne smije biti tijesta na njoj. To je znak da je tijesto pečeno).
Ovo je recept za 3 manje (oko 480 g) ili dvije veće pince (720g)
Sastojci:
820 brašna (od toga je 300 g Manitobe i 520 g brašna za dizana tijesta)
10 g soli
Naribana korica 1 – 2 limuna
Naribana korica 1 naranče
2 XL ili 3 M jaja – odvojiti žumanjke i bjelanjke (od tu si sačuvajte bjelanjke)
2 žumanjka dodatno
130 g smeđeg šećera
2,5 dcl mlijeka (mlako)
30 g svježeg kvasca
100 g kiselog vrhnja
1 žlica narančine vodice
1 žlica ružine vodice
1 žlica arom vanilije
1 žlica ruma
150 g maslaca (ide na kraju)
Za premaz:
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
malo soli
šećer u granulama za posipavanje
Postupak:
Prosijajte brašno pa k brašnu dodajte sol i korice limuna i naranče. Odvojite žlicu brašna za aktivaciju kvasca
Odvojite bjelanjke i tucite ih u snijeg do mekih vrhova.
Zasebno odvojiti žumanjke pa ih tući sa šećerom (odvojite žlicu šećera za aktivaciju kvasca) i dodajte arome i alkohol koji koristite (umjesto ruma možete koristiti neki drugi alkohol, a ako imate liker od ruže možete i njega koristiti umjesto ružine vodice).
Malo zagrijte mlijeko (neka bude mlako, vruće mlijeko ima kontra-efekt na kvasac) pa mu dodajte svježi kvasac i žlicu šećera koju ste prethodno odvojili. Pustite da kvasac aktivira par minuta.
Sad imate spremno brašno, bjelanjke, žumanjke s aromama i kvasac.
Pomiješajte bjelanjka, žumanjke i kiselo vrhnje. K brašnu dodajte aktivirani kvasac i sve ostale sastojke koje ste pomiješali zajedno.
Miksajte dok se tijesto ne formira u kuglu.
Tek sada dodajete maslac narezan na tanke listiće, maslac neka bude sa sobne teperature, ali ne premekan.
15-ak minuta prije pečenja zagrijte pećnicu na 170°C
Pince zarežite škarama u križ i prije pečenja ih još jednom premažite s premazom (i na mjestu gdje ste zarezali) i posipajte šećerom u granulama.
Pecite oko 35 minuta.
Ukoliko imate jaču pećnicu, zadnjih 10 minuta prekrijte pince s papirom za pečenje.
Pinca bi trebala ostati zlatno žuta.
Sastojci:
TIJESTO
(za 2 pince)
250 g glatkog brašna tip 550
250 g Manitoba brašna
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
10 g soli
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
1 mahuna vanilije (srž)
fino naribana korica 2 limuna
fino naribana korica 1 naranče
1 žlica ružine vodice
1 žlica ruma
50 g maslaca sobne temperature
50 g svinjske masti sobne temperature
PREMAZ
1 jaje
krupni šećer
Postupak:
Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature.
Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera.
U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu.
Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka.
Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže.
Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta.
Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom.
Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta (kao znak mercedesa ;)) i staviti ih peći u pećnicu na 160˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.
Od slatkoga slađe (by Mirjana Marčinko)
Sastojci:
150 ml toplog mlijeka
1 žlica šećera
20 g svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
100 g šećera
100 g otopljenog maslaca
3-4 žumanjka (ovisno o veličini jaja)
1 cijelo jaje
korica 2 limuna
korica 1 naranče
2 žlice ruma
1 vrećica vanilin šećera
Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
3-4 kocke šećera
Postupak:
Ugrijati mlijeko, dodati šećer i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti 10ak minuta na toplom mjestu.
U veću posudu staviti brašno, dodati sol, šećer i aktivirani kvasac (pjenicu). Sastojke umiješati mikserom (sa nastavcima/nastavkom za tijesto) i uz stalno miješanje dodati otopljeni maslac, žumanjke, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i rum (ili još bolje prošek ili rozulin, ako imate).
Cijelo vrijeme miješati mikserom na srednoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine u glatku, čvrstu smjesu (oko 5 minuta), odnosno dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu 3 – 4 sata (da se udvostruči).
Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu plohu, lagano ga premijesiti, podijeliti na tri podjednaka dijela te svaki formirati u manje okrugle kruščiće.
Premazati ih razmućenim jajetom i ostaviti 1 sat na toplom mjestu.
Ponovno premazati tijesto i opet čekati 1 sat pa sve još jednom ponoviti.
Nakon zadnjeg pemazivanja tijesto na vrhu zarezti nožem ili škarama. Pince na ovim fotografijama rezala sam škarama. Ako režete nožem, moguće će se tijesto malo spustiti, ali bez brige, kasnije, tijekom pečenja opet će narasti 😉
Kockice šećera grubo usitniti pa posuti po tijestu.
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 30 minuta na 160-180°C. (Ako pince naglo dobiju boju, smanjiti temperaturu i peći ih duže na nižoj temperaturi, potrebi zaštititi odozgo folijom ili papirom za pečenje.)
Hoćete li se i vi ove godine okušati u pripremi pince?
Autor: Tamara Štiglić Vodopič
Foto: Instagram, blog