Jednostavne i neutralne, a u kombinaciji s drugim namirnicama, tako efektne.
Krenula je sezona tikvica i jedva ih čekamo pripremati.
Donosimo zanimljive recepte za sve ukuse, s tikvicom u glavnoj ulozi.
Punjene okrugle tikvice (Foodoris)
Sastojci:
2 okrugle tikvice
1/2 šalice smeđe riže
1/4 crvene paprike
1/3 dimljenog tofua
1/3 šalice kuhanog slanutka
šaka svježeg peršina
šaka blitve
1/3 žutog luka
2 češnja češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica origana
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Staviti kuhati rižu u omjeru 1:3 u polu poklopljenu posudu na laganu vatru.
Oprati tikvice, zarezati gornji dio (napraviti kapicu) u krug i pažljivo izvaditi meso tikvice uz pomoć žlice. Pustiti malo mesa na “zidovima” tikvice. Staviti kuhati izdubljenu tikvicu s kapicom u kipuću vodu cca. 5 minuta (tikvice moraju ostati hrskavije odnosno ne ih previše skuhati). Zatim izvaditi, procijediti i ostaviti da se cijede dok se priprema punjenje.
Za punjenje je potrebno nasjeckati meso tikvice, crvenu papriku, dimljeni tofu, peršin, blitvu, luk i češnjak. U tavu staviti maslinovo ulje i kada je zagrijalo staviti češnjak i kalupu. Dinstati na laganoj vatri sve dok ne omekša te potom dodati meso tikvice, papriku i tofu. Dinstati 5 minuta te dodati sitno narezanu blitvu i peršin te začiniti. Promiješati i pustiti da se dinsta idućih 5 minuta, odnosno dok blitva ne povene (pritom sve raditi na laganoj vatri). Zatim dodati kuhanu rižu i slanutak ite dobro promiješati, probati i dodati još začina ako je potrebno.
Kuhane tikvice puniti nadjevom tako da se što više nadjeva stavi unutra odnosno da se nadjev utisne. Staviti punjene tikvice na pleh obložen papirom za pečenje (kapice stavite kraj tikvica) te pošpricati maslinovim uljem i staviti peći na 200 stupnjeva 20 minuta.

Ljetni kruh sa sirom, tikvicama i paprikama (Tirkizna)
Sastojci:
300 g brašna
pola praška za pecivo
3 jaja
60 g naribanog parmezana
100 ml vrhnja za kuhanje
175 g Philadelphia sira
50 g crvene paprike narezane na trakice
50 g zelene paprike narezane na trakice
50 g žute paprike narezane na trakice
100 g tikvice narezane na trakice
50 g ljubičastog luka narezanog na trakice
2 usitnjena češnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Ostavite sa strane nekoliko trakica povrća koje nećete dinstati za dekoraciju.
Na žlici ulja povenite povrće narezano na trakice i usitnjeni češnjak. Posolite i popaprite. Dinstajte 5 minuta. Maknite s vatre u jednu posudu da se prohladi.
U jednoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo
Miksajte jaja, dodajte Philadelphia sir, parmezan i vrhnje. Dodajte sol i papar. Sve sjedinite, pa dodavajte malo po malo brašno s praškom za pecivo. Miksajte s nastavkom za tijesto. Kad tijesto postane homogeno umješajte izdinstano povrće. Sve lijepo sjedinite špatulom. Nemojte više miksati.
Pripremite uski, duguljasti kalup te ga obložite papirom za pečenje. Uspite tijesto u kalup i po vrhu rasporedite trakice povrća za dekoraciju.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite kruh 55 minuta na 180 C (svakako čačkalicom provjerite da li je pečeno). Ohladite.

Hasselback tikvice (Začinjeno s ljubavlju)
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
100 g šunke ili slanine
150 g krem sira
50 g suhe mozzarelle ili nekog drugog topljivog sira
1 čili papričica
nekoliko listića bosiljka
sol i papar
Priprema:
Kao i kod svake pripreme “hasselback” namirnica, potrebno je tikvice nožem zarezati po širini i to 4/5 ploda, pazeći da se ne prereže skroz kako bi dobili lijepi oblik, nazovimo ga, harmonike. Tu se standardno možete poslužiti trikovima s interneta tj. da tikvicu stavite između dvije daščice ili kuhače ili nečeg trećeg i to tako da jedna strana tikvice dodiruje kuhinjsku površinu dok se rubovi naslanjaju na navedene “prepreke” ili samo budite oprezni kod rezanja.
Šunku narežite na trakice i stavite po jedan komad (može i dva) između svakog zareza na tikvici i potisnite ju prema dolje. Položite ih tako pipremljene u lagano nauljeni pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici (200 stupnjeva) 10-15 minuta, ovisno dali želite da tikvice ostanu malo hrskave ili ne.
Dok se tikvice peku, pripremite punjenje i to tako da krem sir, sitno naribanu mozzarellu, sjeckani čili i bosiljak pomiješate u finu glatku smjesu uz dodatak malo soli i papra. Količina soli jako ovisi i o tome koliko vam je šunka/slanina slana pa nemojte pretjerati.
Zadnji korak je već napola pečene tikvice napuniti smjesom od krem sira, posuti s još malo naribanog sira i zapeći 10ak minuta u pećnici dok se sir rastopi.

Mlade tikvice u gluten free tempuri sa svježim kozjim sirom (Janjolinka)
Recept za GF tempuru – svi sastojci trebaju biti rashlađeni u hladnjaku, čak i brašno
¾ šalice brašna od integralne riže (ili bijele riže)
½ šalice kukuruznog škroba
½ žličice soli
½ žličice Vegete BIO
¼ žličice sode
200 ml hladne gazirane mineralne vode
tikvice iz hladnjaka (10-ak mini tikvica ili 2 srednje tikvice)
2 žlice brašna od riže za uvaljati tikvice
ulje za prženje
Recept za svježi kozji sir
oko 200 g svježeg kozjeg sira
2 žlice maslinovog ulja
½ žličice soli
½ žličice Vegete BIO
Priprema:
Kako bi tempura bila super hrskava sve sastojke za tempuru obavezno držite u hladnjaku barem pola sata prije korištenja.
Mineralnu vodu držite i duže u hladnjaku, ona treba biti vrlo hladna prije korištenja.
Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte mineralnu vodu, sve izmiješajte i slobodno ostavite i poneku grudicu u smjesi.
Zagrijte ulje za prženje do temperature od 190°C (idealno ako imate termometar).
Narežite tikvice ili pripremite mini tikvice s cvijetom, uvaljajte ih u rižino brašno te potom u smjesu za tempuru.
Kad je ulje zagrijano na 190°C ubacite tikvice. Ako pržite narezane prutiće tikvica onda ih pržite 30 sekundi, ako pržite mini tikvice, njih pržite minutu do minutu i pol.
Nakon prženja tikvica u tempuri, stavite ih na papirnate ručnike koji će upiti masnoću.
Za to vrijeme pripremite kozji sir, pomoću žlice ga servirajte na tanjur i razmažite. Na sir servirajte tikvice i poprskajte sve zajedno s malo maslinovog ulja. Servirajte uz lisnatu salatu ili uz svježe rajčice.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Slana torta od ricotte, tikvica, poriluka i pomidorina (O slanom & slatkom)
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta (već razvaljanog)
1 poriluk
200 gr dimljene pancete (rezane na kockice)
1 čen češnjaka
1 mala ljuta papričica, sol, papar
Nadjev od jaja i sira
250 gr sira ricotta ili svježeg sira
4 jaja
1 kiselo vrhnje
50 gr ribanog sira grana padano ili parmezana
2 velike žlice maslinovog ulja
sol, papar
Za slaganje po nadjevu:
2 male tikvice
10 cherry rajčica
malo zelenog lišća od poriluka rezanog na trakice (za ukrašavanje)
papar
Priprema:
Prva podloga: Poriluk narežite na kolutiće i lagano ga pirjajte na maslinovom ulju u koje ste dodali jednu malu ljutu papričicu i jedan čen češnjaka prerezan po pola.
Nakon što je poriluk malo omekšao, dodajte na kockice narezanu dimljenu pancetu i pirjajte još jedno 5 minuta dok se sve lijepo ne zarumeni. Ugasite vatru, izvadite češnjak i ljutu papričicu te dodajte malo soli i svježe mljevenog crnog papra. Pustite da se ohladi dok pripremate nadjev.
Tekući nadjev / druga podloga: U većoj posudi dobro izlupajte 4 jaja, dodajte sir ricottu (ili svježi mladi sir), jedno kiselo vrhnje i na sitno ribani sir grana padano ili parmezan. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i dobro izmješajte.
Razvaljajte lisnato tijesto (ili koristite ono već razvaljano), u kalup stavite papir za pečenje, na njega tijesto i počnite sa slaganjem nadjeva: prvo na tijesto stavite polovicu dinstanog poriluka s pancetom. Drugu polovicu poriluka i pancete umiješajte u nadjev od jaja te prelijte po prvom nadjevu. SAVJET: ostavite si rubove tijesta slobodnima kako biste ih preklopili da se bolje fiksira nadjev (kao što je vidljivo na slici).
Tikvice narežite na kolutiće, a cherry rajčice na polovice. Lagano slažite narezane tikvice po nadjevu od sira i jaja, a polovice rajčica lagano utisnite. Po želji ukrasite sa zelenim dijelom poriluka. Preko svega bacite još malo svježe mljevenog papra.
Tako pripremljenu tortu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30-40 minuta (ovisno o pećnici), tj. dok torta ne dobije lijepu zlatnu boju.
Kad je pečena, ostavite da se ohladi jedno 10 minuta jer je najbolja kad se služi lagano topla, nikako vruća.

Koji birate?
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, web stranice
