Jeste li čuli za čokoladno vino? Magnifique! I savršeno se sljubljuje s Okusom čokolade u Parizu, osobito ako ste ljubitelj čokolade i chick lita.
Anni Trent je 30 godina i radi u tvornici čokolade u gradiću na sjeveru Engleske. To je jedna od onih tvornica gdje posao odrađuju strojevi, a ljudi kontroliraju strogo određene namirnice, količine i standarde. No nesreća na radnom mjestu Annu će neočekivano pospremiti na duže vrijeme u bolnicu i izbaciti je iz ravnoteže: ostat će bez posla, nekoliko prstiju, a što je najgore, i bez cilja u životu.
Svoje bolničke dane dijelit će s teško bolesnom Claire, svojom nekadašnjom profesoricom francuskog jezika, koja će u Anne uliti nešto od svoga znanja francuskog, ali i ponešto od svog nepokolebljivog sanjarskog duha… I prije nego što se okrene, Anna će završiti u malenoj čokolateriji u Parizu, u stančiću koji će dijeliti s vrlo osebujnim cimerom, usred nikad dovršene Claireine priče.
U Parizu ništa nije kao u Engleskoj, pa ni čuveni pariški čokolatijer Thierry s viškom kilograma i slabim srcem, koje još uvijek kuca za davno izgubljenu ljubav… ali ni njegov zagonetni sin, vrhunski kuhar, koji s ocem ne razgovara i čokoladi pristupa sasvim drugačije.
Kažu da se ponekad treba izgubiti prije no što se ponovo pronađemo. Anna Trent je u Pariz došla posve izgubljena – i dijametralno različita od ljudi koji su čitav svoj život podredili čokoladi, gotovo kao da im tamna tekućina žilama teče umjesto krvi. No, možda ih ipak mnogo toga povezuje.
Okus čokolade u Parizu ponekad je sladak, ponekad gorak, ponekad je to ljubav na prvi pogled, a ponekad morate pričekati da se savršen okus razvije na vašim okusnim pupoljcima. Ipak, u svakom slučaju osvaja i ostavlja dojam, čak i ako niste ljubitelj čokolade i chick lita, ali volite tople životne priče i ne bojite se i pokojeg tužnog završetka.
Topla (čokoladna) preporuka!
Autor i foto: Martina Frka Milotić, Book&Blanket