WineRi festival jedna je od najpoznatijih manifestacija u Rijeci, festival koji je prepoznat u Hrvatskoj, ali i izvan naših granica te svake godine okuplja zavidan broj ljubitelja vina te stručnjaka koji predstavljaju razne vinske sorte i druge autohtone proizvode.
Razgovarali smo sa Žarkom Sitlinom, organizatorom WineRi festivala koji nam je otkrio brojne zanimljivosti vezane uz Wine Ri festival koji se ove godine održava 8. i 9. ožujka u Export drvu.
- Odakle ideja za WineRi festival i kako je sve krenulo?
Ljubav prema vinu traje oduvijek. 2015. godine otvorio sam marketinšku agenciju Aha marketing i započeo s promocijom vina i vinara turistima na manifestacijama u Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom. 2016. mi je prijatelj Vinko Ručević koji je organizator WineOs, slične manifestacije u Osijeku, predložio da napravimo vinski festival na Kvarneru jer tada ondje nije bilo nijednog takvog festivala.
Moram priznati da mi je kao autsajderu bilo prilično izazovno nešto takvo organizirati. Najviše su mi pomogli spomenuti Ručević te Ivan Dropuljić, organizator velikog zagrebačkog sajma Vino.com, a puno mi je značila i podrška prijatelja i bratića Ivana Antića te supruge.
Uz porođajne muke u Guvernerovoj palači, preko Trga riječke rezolucije u vrijeme covida i šatora na Adamićevom gatu, sada smo se smjestili, nadam se nešto trajnije, u Export drvu.
- Kako izgledaju pripreme za WineRi festival?
Nema priprema – WineRi živi čitavu godinu, odnosno pripreme traju svaki vikend. Ove godine imam u planu obići pedesetak vinskih festivala i pedesetak vinarija i uvijek je jedna od tema WineRi. Same operativne pripreme traju dva mjeseca.
- Gdje će se ove godine održati festival i što nas sve očekuje?
Kao i prošle, i ove ćemo godine biti u Export drvu 8. i 9, ožujka od 14:00 do 20:00 sati. U dogovoru s organizatorima Women’s Weekenda išli smo s istim terminom da nam se publika koja dolazi na oba eventa izmiješa, pa tako njihovi gosti imaju gratis ulaz na WineRi, a naši imaju s njima zajednički party 8.3.2024. od 21:00 u Art Kvartu.
Očekuje nas više od sto vinarija s više od petsto etiketa vina. Ulaznicu za festival može se kupiti u pretprodaji u Vinoteci WineCo po 20 € dnevno, dok se na ulazu u Export plaća 25 €. Osim vina, prilika je za kušanje suhomesnatih proizvoda, sira i maslinovih ulja. Prava, kako su je novinari nazvali “oda mediteranskom načinu života”.
- Koliko ovaj festival promovira Kvarner i naša autohtona dobra? Odakle sve stižu izlagači ove godine?
Udruženje Kvarner Wines i deset vinarija koje su članice udruženja ove su godine u potpunosti preuzeli organizaciju, tako da je naglasak stavljen upravo na vina od autohtonih sorti ne samo Kvarnera, već i cijele Jugoistočne Europe.
S Kvarnera dolazi trinaest izlagača i predstavit će svoja najbolja vina. Ove godine imamo zaista širok spektar izlagača iz Francuske, Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.
- Osim vina, koji će proizvodi ove godine biti predstavljeni?
Naglasak je na vinu, ali istaknuo bih i likere. Imamo izlagače destilata i likera pa će posjetitelji moći kušati i tridesetak različitih rakija, ginova i likera te uživati u suhomesnatim proizvodima, siru, maslinovim uljima, ali i proizvodima od drva za ugostiteljstvo.
- Imate li već neke planove i za budućnost? Koliko unaprijed počinju pripreme?
Ove godine će se WineRi, ukoliko sve bude u redu, održati 8. i 9. ožujka, nadamo se u Export drvu, a već sada smo pripremili niz iznenađenja za sve posjetitelje 2025. No, idemo odraditi 2024. pa ćemo onda pričati o 2025.
Gospodin Stilin poziva sve zainteresirane da se upute u Export drvo 8. ili 9. ožujka te uživaju u mirisima i okusima vrhunskih vina i ostalim gastro specijalitetima Hrvatske, ali i brojnih inozemnih izlagača.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Ivana Čutura