Put do okusa Krka je promotivna kampanja Turističke zajednice Grada Krka, kojoj je cilj predstaviti jesensku ponudu restorana, konoba i kušaone na području i okolici grada Krka.
Protekloga vikenda Turistička zajednica Grada Krkazapočela je s gastronomskom kampanjom Put do okusa Krka, s ciljem predstavljanja jesenske ponude restorana, konoba i kušaone na području i okolici grada Krka, tijekom listopada i studenog.
Prvom vikendu promotivne akcije pridružili su se kušaona Magriž, konoba Marija, konoba Pud Brest i konoba Ivinčić, a sada su se toj listi pridružili i restoran Casa del Padrone, konoba Šime, Kuća krčkog pršuta Žužić te Caffettaria XVIII.st.
Zavidnoj listi gastronomskih delicija napravljenih od izvornih krčkih sastojaka, poput šurlica s gulašom, juhe od domaće tikve, presnacu, krčkoj pečenoj janjetini s krumpirom, makarunima na brudet (hobotnica, lignja, sipa), „Male miće s koće“ – male pržene lignje ili ribi u krušnoj peći s krumpirom, piti od skute, palačinkama sa skutom i marmeladom od smokava, pridružila su se i nova jela.
Evo samo nekoliko primjera novih delicija u kojima možete uživati: biftek natur, rib eye steak domaći simentalac odležan u dry ageru minimalno 40 dana, fiorentina steak (svi steakovi začinjeni su mladim maslinovim uljem 2020. godine, OPG Jurešić i u ponudi su u pola cijene), kvarnerski škampi sa žara ili na buzaru, jadranske lignje kuhane u vinu sa krumpirom, šurlice sa škampima i blitvom, pašteta od krčkog pršuta, maneštra s krčkim pršutom, makaruni sa žgvacetom od krčkog boškarina, šurlice s kozicama i krčkim pršutom te slatke delicije poput krčke kneginja i čitavog mnoštva drugih slastica koje Caffettaria XVIII.st. nudi u pola cijene!
Otok Krk riznica je autentičnih delicija kao što su krčki sir, pršut (krčki pršut prvi je hrvatski proizvod zaštićen u EU, nasoljen samoniklim začinskim biljem s otoka Krka, sazrijeva u koži, a suši se na krčkoj buri), janjetina, šurlice, maslinovo ulje i žlahtina, a ove jeseni TZ Krk će vam osigurati mogućnost uživanja u ovim specijalitetama upravo tamo gdje nastaju.
Tijekom listopada i studenog Turistička zajednica Grada Krka upoznat će vas s jelovnicima prepunim namirnica otočkih proizvođača koji spajaju već poznate okuse otoka u novu gastronomsku priču.
Jesti lokalno znači razumjeti da najbolji okusi dolaze upravo iz mjesta gdje se u tom trenutku nalazite. Jesti lokalno znači hraniti sebe, ali i zajednicu koja je tu hranu proizvela.
Upoznajte okuse u kojima uživate tako što ćete upoznati njihovu povijest i njihove korijene.
U suvremenoj gastronomiji s lokalnim sastojcima kvaliteta više nije upitna, već postaje doživljaj!
Prvom vikendu promotivne akcije pridružili su se kušaona Magriž, konoba Marija, konoba Pud Brest i konoba Ivinčić.
Torta je inspirirana vjenčanjem Dorotee Blagdanske i Nikole Frankopana koji su se vjenčali u Vrbničkom polju u drugoj polovici 15. stoljeća.
Pri posjeti kušaoni Magriž moći ćete kušati i njihov nagrađivani krčki ovčji sir pri čijoj se proizvodnji koristi začinsko bilje, poput ružmarina te lista oraha i kadulje, kako bi sirevi poprimili razne prirodne arome. Predlažemo da svakako kušate bar njihove najpoznatije, patentirane vrste sira – Zeleni bodul ili Črni bodul.
Od idućeg tjedna ovoj listi pridružit će se i jela ostalih ugostiteljskih objekata grada Krka, stoga pozorno pratite objave na Facebook i web stranicama Turističke zajednice Grada Krka!
Autor: Extravagant
Foto: TZ Krk