Zimi sarme, ljeti punjene paprike! Obožavamo ova dva tradicionalna jela, svaka toliko karaktristična za svoje godišnje doba.
Sigurni smo da svatko ima svoj najbolji recept za ljetne punjene paprike pa smo se malo odmakli od njih i potražili jedan sličan, a opet drugačiji, s tikvicama u glavnoj ulozi.
Donosimo recept za punjene tikvice s bloga Foodoris.

Sastojci:
- 2 okrugle tikvice
- 1/2 šalice smeđe riže
- 1/4 crvene paprike
- 1/3 dimljenog tofua
- 1/3 šalice kuhanog slanutka
- šaka svježeg peršina
- šaka blitve
- 1/3 žutog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica origana
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
Staviti kuhati rižu u omjeru 1:3 u polu poklopljenu posudu na laganu vatru.
Oprati tikvice, zarezati gornji dio (napraviti kapicu) u krug i pažljivo izvaditi meso tikvice uz pomoć žlice. Pustiti malo mesa na “zidovima” tikvice. Staviti kuhati izdubljenu tikvicu s kapicom u kipuću vodu cca. 5 minuta (tikvice moraju ostati hrskavije odnosno ne ih previše skuhati).
Zatim izvaditi, procijediti i ostaviti da se cijede dok se priprema punjenje.
Za punjenje je potrebno nasjeckati meso tikvice, crvenu papriku, dimljeni tofu, peršin, blitvu, luk i češnjak. U tavu staviti maslinovo ulje i kada je zagrijalo staviti češnjak i kalupu.
Dinstati na laganoj vatri sve dok ne omekša te potom dodati meso tikvice, papriku i tofu. Dinstati 5 minuta te dodati sitno narezanu blitvu i peršin te začiniti. Promiješati i pustiti da se dinsta idućih 5 minuta, odnosno dok blitva ne povene (pritom sve raditi na laganoj vatri).
Zatim dodati kuhanu rižu i slanutak ite dobro promiješati, probati i dodati još začina ako je potrebno.
Kuhane tikvice puniti nadjevom tako da se što više nadjeva stavi unutra odnosno da se nadjev utisne. Staviti punjene tikvice na pleh obložen papirom za pečenje (kapice stavite kraj tikvica) te pošpricati maslinovim uljem i staviti peći na 200 stupnjeva 20 minuta.
Iako će vam se činiti da je jelo pomalo pusto za servirati samostalno, ove punjene tikvice sadrže sve potrebne namirnice za jedan cjeloviti i uravnotežen obrok.
Možete ih eventualno servirati uz svježu, sezonsku salatu kako bi dobili na svježini.

Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: web stranica
