Od Ljubljane udaljeno manje od sat vremena, na gotovo 900 metara nadmorske visine nalazi se Zgornje Jezersko.
Mjestašce nevjerojatne ljepote i mirnoće, okruženo najdužim planinskim masivom u Sloveniji- Karavankama s jedne i Kamniško-Savinjske Alpama s najjužnijim ledenjakom u Europi, ledenjakom Skuta s druge strane.
Netaknuti je to raj na zemlji koji privlači istinske zaljubljenike u prirodu, urbane putnike i poslovne ljude se žele riješiti stresa i resetirati prirodom.
Zgornje Jezersko zanimljiva je destinacija cijele godine, a u proljeće, kad proplanci i šume zazelene, kad se može vidjeti Solčavska ovca na ispaši, ali i kad miris otkriva skrivene kutke ljekovitih trava i divljeg voća, postaje mjesto koje će vas opustiti, vratiti u djetinjstvo ali i napuniti baterije za nove poslovne izazove.
Zvijezda ove destinacije svakako je Vila Planinka niskoenergetska kuća/ odnosno butik hotel s pet zvjezdica koji se nalazi na glavnoj cesti tik uz tok rijeke Kokre.
Na ulazu vas čekaju ljubazni domaćini, uz širok osmijeh pozdravljaju riječima ”Dobro došli kući”, a miris alpskog chic interijera opušta i vraća u djetinjstvo.
Vrlo lako ćete spustiti kofer,popiti čaj pripremljen od biljaka koje rastu na ovoj destinaciji, danu nazdraviti likerima u kojima se nalazi preko 1000 ljekovitih biljaka ovog kraja, odložiti mobitel u kutiji na recepciji, obuti papuče i prepustiti se prirodi.
Vila Planinka izgrađena je davne 1938 godine kao planinarski hotel kojem su novo ruho udahnuli njegovi današnji vlasnici Katja i Marjan Batagelj. Ljubav s tada trošnom kućom dogodila se na prvi pogled, a obnova i rekonstrukcija objekta poštovala je divnu prirodu koja je okružuje. Umjesto izgradnje novog objekta, što bi zahtijevalo uništavanje netaknutog zemljišta, ali bi bilo brže, Batagelji su se odlučili za rekonstrukciju i obnavljanje autentičnost arhitekture koju su dogradili, renovirali i u ‘Raj na zemlji’ pretvorili uz pomoć drvenih ploha ariša, ponovno iskorištene lokalne kamene sedre, glinom i pčelinjim voskom.
Upravo prirodne sirovine korištene za renoviranje danas daju posebnu toplinu ovom mjestu – kad je hladno uživat ćete u toplini kamina, a kad su gradovi pregrijani i temperature nesnosne na ovom mjestu će vas grijati sunce i rashladiti prirodni ledenjak Skuta.
U Vili Planinki nema klima uređaja, a 22 sobe su posebno dizajnirane u skladu s prirodom koju vidite iz svih dijelova sobe, a kako bi doživljaj bio potpun a u sobama su minimalizirani suvremeni uređaji.
Zelena praksa
U Vili Planinka vrijeme prolazi drugačijim tempom, a kad se dobro naspavate shvatit ćete sljedeće – ovaj divan hotel nalazi se na energetskim točkama otkrivenim prije pet stotina godina, sve što vam se nađe na tanjuru kreirao je kulinarski virtuoz, kako se s pravom može nazvati mladi chef Blaž Derlink.
Svi jelovnici su sezonski i prilagođeni željama i potrebama gostiju uz napomenu da se u pripremi hrane koriste isključivo lokalni proizvodi. U Vili Planinki ne tražite ananas, banane ili gazirana pića velikih svjetskih korporacija jer jednostavno – nećete ih pronaći.
“Kažemo ne svemu što je jednokratno. Ulažemo u trikove za uštedu vode, kao što je niski protok tuševa, imamo WC male potrošnje, a u okolici imamo vrt s autohtonim biljkama, koje ne trebaju dodatno zalijevanje.Vjerujemo da je priroda najbolje lječilište. Dakle umjesto gradnje bazene i korištenje dodatne energije za grijanje vode, sadimo drveće i podržavamo dobrotvorne akcije pošumljavanja. U duhu zelene prakse surađujemo s obližnjim eko farmama, koje pružaju svježu i zdravu hranu najvišeg ranga kvaliteta. Vila Planinka spaja našu posvećenost poduzetništvu s iskrenom brigom za bolji planet i za poticanje promjena. Stvaramo ekološki prihvatljiva iskustva i podršku lokalnoj zajednici i kulturi, širimo uvjerenje da je održivost i ostvariva i važna za naš opstanak” – kažu nam u Vili Planinka dodajući kako su posebno ponosni na to što mogu ponuditi vlastitu mineralnu vodu svakom gostu koji je može ponijeti i kući natoči li bocu netaknute ljekovite mineralne vode iz a prirodni izvora.
Izvorska voda, službenog naslova, Jezerska slatina sadrži velike količine magnezija i amonijaka, zbog čega se posebno preporučuje se osobama s bolestima srca i cirkulacije. Nastojimo sve ponovo koristiti, a razne visokokvalitetne stvari koje se koriste u hotelskoj ponudi proizvode za njegu kože u dozatorima jedan su od načina na kojeg možete ponovo napuniti boce čistom vodom za piće.
Manje priče, više prirode
Kad su dani sunčani u Vili Planinki će vas potaknuti na boravak u prirodi. U obilazak mjesta krenite kružnom šetnjom ili biciklom kojeg možete iznajmiti u hotelu istražujući destinaciju. Jezero u obliku srca, stari dio Zgornjeg Jezerskog, sportski poligoni, ali i brojne zanimljivosti koje vam nude lokalci ispunit će vam dan u potpunosti.
Po povratku, čekat će vas zagrijana sauna s velikim panoramskim pogledom na stoljetnu šumu. Neka vas ne iznenadi i to da kroz prozor vidite srne ili neku drugu divljač.
Eno-gastro iskustvo koje nikad nećete zaboraviti!
Poput dobre majke koja svoju djecu mazi posebno pripremljenom hranom ispunjavajući svaku i najmanju želju, osoblje restorana Vila Planinka svakodnevno mazi goste hotela personaliziranim jelovnicima. Iza kuhinjskih vrata koja skrivaju divne, umami mirise Chef Blaž Derlink svakodnevno priprema prava remek djela. T
ežište je na tradicionalnom, lokalnom i jednostavnom na spoju tradicionalnih namirnica i fuziji okusa koji svakom tanjuru daju onaj poseban okus.
U restranu Vila Planinka možete uživati i ako ne boravite u hotelu- dovoljno je samo najaviti dolazak i rezervirati svoje mjesto za stolom.
Unatoč mladosti, Blaž je prisutan u svijetu kuhanja gotovo 20 godina. u početku, tiho je i pozorno promatrao, učio, a kuhanju je pristupio studiozno.
Ali tada otkrio je i postao fasciniran s koncept “neo bistroa” – pojam koji većina iscrpno sažima njegovu suzdržanost i težnja jednostavnom, drugačijem, nepoznatom. Sve što ste u Vili Planinki nađe na vašem tanjuru sljubljeno je s čašom Slovenskog vina.
Vinoteka ovog mjesta je impozantna – unutar vinoteke nalazi se čak 250 vinskih etiketa iz svih dijelova Slovenije. Kako ćete izabrati najbolji spoj hrane i vina?
U tome će vam pomoći i sommelieri Vile Planinke Vanesa Centrih i Marko Koren. Upravo oni svojim bogatim znanjem svakom posjetitelju pričaju priču o vinorodnoj Sloveniji.
Kako bi znanje palo na plodno tlo, večeri u Villi Planinki možete začiniti i jednom od njihovih tematskih vinskih radionica ili upoznati i vinara osobno poput Primoža Lavrenčića s Posjedom Burja u Vipavskoj dolini, koja povezuje tradicionalnu vinogradarsku poljoprivrednu farmu s modernim razumijevanjem vina.
Na taj način stvara priču o biodinamičkom uzgoju koji savršeno odgovara filozofiji Vile Planinka.
Autor: PR
Foto: PR