Dolazak proljeća u bistrou Beštija donosi svježu energiju i novi jelovnik koji slavi sezonske namirnice, autorsku kuhinju i odvažne okuse.
U srcu Zagreba, poznati chef Mateo Davidović predstavlja proljetni meni kojim dominiraju medvjeđi luk, grašak, bob i začinsko bilje – sastojci koji na tanjuru pričaju priču o prirodi u punom cvatu.
Predjela
Predjela kombiniraju inovaciju i klasiku.
Kultni tatarski biftek dobio je novo ruho – poslužen sa svježe ribanim hrenom i majonezom od estragona.
Među novitetima ističe se aquachile od Jakobovih kapica, interpretacija južnoameričkog cevichea s dressingom od jabuke, limete i korijandera.
Tu je i poriluk na fermentiranom kruhu s prozračnom ricottom i pestom od pistacija, kao i pil pil kozice – dobro poznato predjelo koje zadržava svoje mjesto i u proljetnoj ponudi.
Glavna jela
Glavna jela osmišljena su s naglaskom na sezonske sastojke i prepoznatljiv Beštijin stil. Pašta od medvjeđeg luka, ručno rađeni tonnarelli, dolazi s domaćim pestom, dehidriranim žumanjkom i stracciatellom.
Na jelovnik se vraća omiljeni surf & turf – spoj ramsteka, tune i inćuna s pireom i prženim kiselim kupusom. Ljubitelji morskih okusa uživat će u grdobini s beuree blancom, dok zeleni rižoto s bobom, graškom, mentom i kozjim sirom donosi pravu dozu proljetne svježine.
Za vegane tu su BBQ mrkvice kuhane u aromatičnom temeljcu i dovršene na grillu, poslužene s pireom od bijelog graha i veganskim aiolijem. Za zaljubljenike u meso tu je bavette steak s pireom od paprike, padron papričicama i mladim krumpirom u začinskom dresingu.
Slatko
Deserti prate laganu i razigranu notu jelovnika.
Bezglutenski čokoladni brownie dolazi s domaćim sladoledom od burbon vanilije, dok je panna cotta u Beštijinoj izvedbi od mlaćenice s tonkom i jagodama.
Autor: PR
Foto: Domagoj Bregant