Šarene bundeve svih oblika i boja, najfiniji specijaliteti, domaći proizvodi, puno dobre zabave i jesen koja je stigla u Vrbovsko…sve vas to čeka ovoga vikenda na tradicionalnoj 17. Bundevijadi. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja privlači velik broj posjetitelja, ali i izlagača sa svojim prirodnim proizvodima od prepoznatljivog simbola jeseni – bundeve.
Ovo je već tradicionalna manifestacija, koja je započela prije sedamnaest godina na području grada Vrbovskog. Dvodnevna je, s velikim brojem posjetitelja, ali isto tako i s velikim brojem izlagača svojih prirodnih proizvoda na bazi bundeve. – Dražen Mufić, gradonačelnik grada Vrbovskog
Jučer smo posjetili Vrbovsko, kako bismo se i sami uvjerili u bogatu ponudu različitih vrsta, veličina, boja i oblika ovog najpopularnijeg jesenskog ploda. Doznali smo kako je sve krenulo:
“Gospodin Gani Ramadani idejni je začetnik Bundevijade koju smo prvi put 2005. godine organizirali u izletištu Kamačnik. Na početku je bila jednodnevna manifestacija, no naišla je na veliki interes te se produljila na dva dana. Do prije dvije godine Bundevijada se održavala u dvorani s oko 120 izlagača.
Sad smo bili primorani prilagoditi se novoj situaciji i epidemiološkim mjerama, tako da se manifestacija odvija na otvorenom, na prostoru Gradske tržnice.” – Tatjana Kušić, stručna suradnica u uredu gradonačelnika grada Vrbovskog
I ovoga vikenda na Bundevijadi će se tražiti najveća, najmanja, ali i najinteresantnija bundeva. Lanjski “kapitalac” bio je iz ogulinskog OPG-a Jurčević, težak čak 187,5kg. Na natjecanju mogu sudjelovati svi posjetitelji.
Bundevijada je eko, etno i gastro manifestacija gdje se osim prozvoda od bundeve mogu pronaći i razni autohtoni specijaliteti poput meda i medenih proizvoda, zimnica, različitih vrsta sireva, suhomesnatih proizvoda te krompira iz doline rijeke Kupe.
Doznali smo kako se u Bistrou Kamačnik priprema poseban gastro meni temeljen upravo na bundevi.
“Ovogodišnja Bundevijada će definitivno biti kruna našeg cjelogodišnjeg rada. Bundeva je jako zanimljiva u gastronomiji te smo gostima pripremili vrhunske delicije: domaću juha od bundeve, pire od bundeve u kombinaciji sa svinjskim odnosno pilećim mesom. Tu su još i bućnica, ručno rađeni džemovi od bundeve koji se savršeno uklapaju u slastice poput palačinki. Mislim da će ljubitelji bundeve, i oni koji to još nisu, nakon ovoga zasigurno to postati.” – Dražen Nikolić, Bistro Kamačnik
Jedva čekamo isprobati delicije, kao i razgledati različite primjerke simbola jeseni. Vidimo se ove subote i nedjelje na 17. Bundevijadi u Vrbovskom na prostoru Gradske tržnice!
Više o Bundevijadi, pogledajte u prilogu:
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant, promo