Volimo slatko i jako volimo pričati o desertima, istraživati što se novo nudi, ali i otkrivati što drugi vole.
Palačinke su klasik, desert u kojem zaista mnogi uživaju, a najčešće su nam najdraže one klasične, s marmeladom ili Nutellom, a vrlo su nam drage i u slanoj varijanti.
Ali volimo mi i novitete, nekakav twist koji će nas odvesti u neke nove gastro užitke. Donosimo recepte za malo drugačije palačinke.
Zelene palačinke (matejka_likechocolate)
Sastojci:
1 jaje
80 g zrele banane (1 manja banana sa smeđim točkicama)
150 g Dukatosa za pripremu jela
100 ml mlijeka
1 žlica ekstrakta vanilije
20 g meda ili drugog tekućeg sladila
prstohvat soli
70 g očišćenog svježeg špinata
1 žličica praška za pecivo
250 g brašna (npr. pola glatko, pola integralno pirovo)
kokosovo ulje za pečenje
Priprema:
Ove palačinke je najlakše napraviti u blenderu – jednostavno stavite sve sastojke u blender ili food processor i blendate do ne dobijete tekuću, nešto gušću smjesu.
Zagrijte tavu neprijanjajućeg dna i premažite s malo kokosova ulja ili neke druge masnoće. Smanjite temperaturu na srednju.
Žlicom stavljajte hrpice smjese u tavu i raširite tako da palačinke budu oko 10 cm u promjeru.
Poklopite i pecite oko 3 minute, tj. dok se ne površini ne pojave mjehurići, a rub palačinke bude stegnut. Pažljivo okrenite i pecite još oko 2 minute.
Poslužite tople ili hladne s grčkim jogurtom za pripremu jela, medom i svježim voćem. Dobar tek!
Kineske palačinke (o slanom i slatkom)
Sastojci:
250 gr glatkog brašna
180 ml mlake vode
Prstohvat soli
4-5 komada jako mladog luka, što tanjeg
1 komad mladog češnjaka (možete, ali i ne morate staviti, ja jesam)
Malo maslinova ulja
Malo soli
Priprema:
Najprije umijesite tijesto: od brašna, vode i soli zamijesite glatko tijesto. Mijesite toliko dugo da tijesto postane svilenkasto, a da se ne lijepi za ruke.
Dodavajte si brašna po potrebi dok mijesite, ako vam je tijesto ljepljivo. Kad ste dobili lijepu svilenkastu kuglu tijesta, stavite ga na tanjur i pokrijte čistom kuhinjskom krpom te ga pustite da odmara najmanje 30 minuta.
Dok tijesto odmara, operite luk i češnjak, dobro ga osušite te ga nasjeckajte sitno i to tako da većinom prevladavaju zeleni dijelovi luka. Ako koristite i češnjak, dobro izmiješajte luk i češnjak u zdjelici kako bi se češnjak ravnomjerno raspodijelio.
Kad je tijesto odmorilo, razdijelite ga u 5 kuglica približno iste veličine/težine. Prvo razvaljajte što tanje jednu kuglu, malo prstima razvucite tijesto kako biste dobili što tanju palačinku te na tako razvučeno tijesto stavite malo maslinova ulja, premažite cijelom površinom, potom dodajte sitno sjeckani luk i na kraju sve dobro posolite.
Zarolajte tijesto u rolicu ili palačinku pa potom od tako zarolanog tijesta napravite puž. Na kraju taj puž dobro razvaljate valjkom za tijesto dok ne dobijete krug promjera 20-25 centimetara. Tako napravite sa svakom kuglom tijesta.
Kad ste pripremili sve palačinke, dobro zagrijte tavu i premažite je maslinovim uljem. Na tako zagrijanoj tavi ispecite palačinke, tako da prvo dobro zapečete jednu stranu (oko 3-4 minute) pa potom drugom stranu barem 2 minute, bez dodavanja ulja.
Palačinke moraj dobiti lijepu zlatnu boju i biti hrskave.
Kad ste ispekli sve palačinke, razrežite ih na četvrtine ili osmine i poslužite još tople uz neki slatko-kiseli umak. Ili uz umak od slatkih papričica i ananasa, kao što sam ja poslužila.
Možete ih poslužiti i u jednoj skroz domaćoj varijanti uz ajvar, krem-sir ili neku finu mesnu ili povrtnu paštetu.
Torta od palačinki (tirkizna_ana)
Sastojci:
Tijesto za palačinke
600 ml mlijeka
3 jaja
25 g šećera
1/4 žličice praška za pecivo
20 g rastopljenog maslaca
280 g brašna
2 žlice ruma
korica jedne naranče
prstohvat soli
Bijela krema
600 ml mlijeka
100 g bijele čokolade
80 g gustina
80 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
100 g omekšalog maslaca
korica jedne naranče
par kapi arome vanilije
Čokoladna krema
150 g tamne čokolade
150 ml slatkog vrhnja
120 g omekšalog maslaca
30 g šećera u prahu
Priprema
Od tijesta za palačinke napravite 11 palačinki u tavi promjera 22 cm.
Za bijelu kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte sa vanilin šećerom, koricom naranče i gustinom te stavite na laganu vatru da se sve otopi. Ugasite vatru.
U drugi lončić stavite ostatak mlijeka (500 ml) i u mlijeko razlomite bijelu čokoladu, na najmanjoj vatri polako rastopite čokoladu. U ‘čokoladno’ mlijeko dodajte mlijeko s gustinom i vanilin šećerom i sve miješajte na vatri do gustoće pudinga. Prebacite kremu u staklenu posudu, prekrijte je s prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom kratko i u hladnjaku.
Kad se krema ohladila, izmiksajte u jednoj posudi omekšali maslac, aromu vanilije i šećer u prahu, te polako dodavajte žlicu po žlicu kreme u smjesu od maslaca i šećera. Sve lijepo sjedinite.
Za čokoladnu kremu u jednom lončiću do vrenja ugrijte slatko vrhnje, maknite s vatre i otopite tamnu čokoladu koju ste izlomili na kockice. Ohladite. 120 g omekšalog maslaca izmiksajte s 30 g šećer u prahu te polako dodavajte ganache od čokolade. Sve lijepo sjedinite.
Koristite obruč za torte ili kalup za tortu 22 cm. ja sam koristila obruč koji sam stavila na tanjur za posluživanje. Na dnu sam stavila jednu palačinku koju sam namazala s malo bijele kreme.
Japanske palačinke (od.slatkog.sladje)
Sastojci:
(5 – 6 palačinki)
2 jaja
3 žlice mlijeka
35 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
nekoliko kapi ekstrakta vanilije
20 g šećera
Sastojci za pečenje:
maslac
voda
Sastojci za ukrašavanje:
šećer u prahu
med
voće
tučeno slatko vrhnje
Priprema:
Palačinke
Žumanjke i mlijeko umiješati pjenjačom.
Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo te ekstrakt vanilije.
Hladne bjelanjke mutiti u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer.
Trećinu snijega dodati smjesi od žumanjaka i lagano umiješati te smjesu dodati preostalom snijegu.
Lagano umiješati kuhačom.
Tavu za palačinke zagrijati, premazati maslacem i smanjiti vatru.
Staviti 3 velike žlice smjese za 3 palačinke.
Dodati po još jednu žlicu na svaku palačinku.
Uliti sa strane 1 žličicu vode, poklopiti tavu i peći na laganoj vatri 3 – 4 minute.
Okrenuti palačinke, uliti žličicu vode, poklopiti i nastaviti peći oko 3 minute.
Palačinke posuti šećerom u prahu i preliti medom.
Ukrasiti tučenim vrhnjem i voćem te poslužiti tople.
Dubai palačinke (Leonarda Rizvić)
Sastojci:
1 jaje
45g mljevenih zobenih pahuljica (može i neko drugo brašno)
10g kakaa za kolače
Malo praška za pecivo
Opcionalno: zaslađivač po izboru (ja nisam koristila)
200ml vode
Smjesu pustite da odstoji 3-5 min.
Kokos ulje u spreju – samo za prvu palačinku
Punjenje & ukrašavanje:
200g proteinski puding od čokolade
15g maslac od pistacija
5g sjeckanih pistacija
0kcal preljev od čokolade
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Koje su vaše omiljene palačinke? Jesmo li vas zaintrigirali nekim od ovih recepata?
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, blog Like chocolate, Tirkizna, O slanom i slatkom, Od slatkog sladje