Za razliku od travel blogera čiji svijet je na pauzi i ne preostaje im ništa drugo no nadati se da će #ostanidoma režim uskoro postati stvar prošlosti, većina food blogera ovih danas uživa u svojim kuhinjama. I njima je, dakako, koronavirus poremetio planove, ali utjehu su našli u svojim najdražim receptima i eksperimentiranju s novima. Za Extravagant su otkrili kako se nose sa karantenom, a s našim su čitateljima podijelili i svoje omiljene recepte.
Prekratak dan
Di si ti krenula? Pita muž ujutro. Pa na posao kažem ja i oboje prasnemo u smjeh. Svako jutro iako radim od kuće, nakon pregledavanja mailova sredim se skoro kao da idem na posao. Radim isto kao i u firmi, možda čak i više jer znaju da si doma i da ti je kompjuter na dohvat ruke i kao uvijek nešto iskrsne. Razlika je u tome što spavam nešto duže i što malo ranije ručam…
Prihvatila sam ovo stanje, imam kuću i okućnicu i stvarno nikada nije dosadno, a na zrak možeš uvijek izaći.
Što se tiče kuhanja, meni je ono uvijek glavno i mislim da inače provodim previše vremena u kuhinji. Razlika je sada što moji jedu puno kruha, (a kvasca nema) vraćam se nekim svojim receptima za koje treba puno više vremena.
Cure su velike i one uskaču svaki dan u pripremi i ponekad to puno pedantnije naprave, a nekada mi prirede i smicalice, kao npr. s povrćem iz pećnice gdje odvajaju sve što ne vole na jednu stranu, a sebi ostavljaju samo krumpir.
Jučer i danas sam ispekla kruh od uzgojenog kvasca i mislim si… ovo možeš raditi samo kada si doma. Uzgajaš ti to danima da bi na kraju napravio taj mali kruščić koji će oni pojesti za jedan obrok i neće ni primjetiti koliko si truda uložio… i za kraj muž je našao neki dan par paketića kvasca u trgovini, tako da je moj kvasac spremljen u frižider do daljnjega…
Pet dana uzgajaš kvasac, onda mjesiš pa prebacuješ, pa puštaš da se digne, pa opet prebaciš, pa cijelu noć fermentira,…
Gepostet von prekratak dan am Donnerstag, 2. April 2020
Torta, pinjur, pjat…
Jednako kao i ostalima – moja svakodnevnica je uvelike promijenjena! Umjesto da sad kreiram nove deserte za vitrine i restorane – ja sam doma. Jesam više u kuhinji, zapravo svi doma smo više u kuhinji jer se – među ostalim- zabavljamo i izradom tjestenine, vježbamo sourdough kruh a evo sam počela za svoje pratitelje snimati i kratke filmove – slastičarske tips&trics.
Podijelila bih s vama ovaj zadnji recept, dvostruki čokoladni tart – on nam je trenutno hit. 🙂 Recept možete pronaći ovdje.
Un mondo di sapori
Korona je neizbježno svima nama promijenila svakodnevicu, od činjenice da radimo od doma ili trenutno ne radimo, do toga da ne možemo ništa planirati u bližoj budućnosti zbog same neizvjesnosti situacije. Moja mala obitelj i ja pokušavamo kroz ovo vrijeme nadoknaditi ono što nismo mogli prije zbog posla i užurbanih rasporeda, a sve ostalo će već doći na svoje. Trenutno je jedino bitno da virus svi zajedno dovedemo pod kontrolu i zaštitimo jedni druge. Definitivno više vremena provodim u kuhinji jer je to ono što me opušta i veseli, isprobavajući i kombinirajući provjerene i nove recepte.
Moje ziheraški recept kojim su svi uvijek oduševljeni je hummus, ovaj put s malo dimljene paprike:
250 g kuhanog ili konzerviranog slanutka
1 ravna žlica mljevenog kumina
1 ravna žlica tahini paste
1 žlica limunovog soka
1 veći režanj češnjaka
30 ml hladne vode
30 ml maslinovog ulja
1 žličica kvalitetne dimljene paprike
Soli po ukusu
Sve sastojke zblendati u glatku masu (začine prilagoditi ukusu). Servirati uz tostirani kruh.
Jutra…Iako smo od 6 budni (pokušaji mijenjanja bebinog ritma zasad nisu preveć uspješni, ali bar smo početke…
Gepostet von Un Mondo di Sapori am Donnerstag, 28. Februar 2019
Tanja.cookamigustam
Vrijeme korone, izolacije i karantene i u moj uobičajeni ritam unijelo je promjene na koje se svi prilagođavamo. Trudimo se kreativno provoditi vrijeme doma, pa smo osmislili mali obiteljski projekt 🙂 Tako će na mom profilu i društvenim mrežama, uz uobičajene objave recepata i fotki, sada biti i više kratkih video recepata. Pripremat ću uglavnom jednostavnija jela a Vigor i ja ćemo se potruditi da to i vizualno bude zanimljivo pa vjerujem da će zainteresirati i one kojima kuhanje inače nije bilo u fokusu 🙂
Samo optimistično uz hashtag #cookamstanjom 😊
O slanom & slatkom
Moram priznati da su mi se svakodnevica i život dosta promijenili s dolaskom ovog šućmurastog vremena i najgore mi je to što ne mogu van uvijek kad poželim, što nema one žiže i kretanja na koje sam navikla i što se odjednom život stvarno sabio u četiri zida. Onaj dio posla koji je vezan za produkciju sadržaja i inače radim od doma, tako da tu nema velike promjene, osim što se sve nekako usporilo i obujam posla se smanjio, ali velika je promjena što nas sad dvoje radi od doma. Zato se pažljivo dogovaramo tko što i kad radi jer inače bi vladao potpun kaos! A i vlada ponekad pa tako bilo je situacija u kojima ja mutim jaja za noklice, a on drži on-line konzultacije pa se dogodi da ga student pita “Profesore, jel’ to tamo netko muti jaja?”, hahaha…
I da, bez obzira koliko mi je život velikim dijelom kuhinja, sad više vremena provodim u kuhinji. Više kuham, više mijesim i pečem kruh, više jedemo. I nosimo samo donje dijelove trenirke. Samo na gumu. 😊
Što se tiče planova, neki planovi su otkazani, neki su stavljeni on hold, no ne dramim puno. Pokušavam se maksimalno prilagoditi situaciji i idem dan po dan. Od kreveta do frižidera, hahaha. Jer se držim preporuka i #ostajemdoma za sve one koji ne mogu. I kojima sam zahvalna na svemu što čine da nam svima ova nadrealna faza života funkcionira.
Tonkina kužina
Moje ime je Tonka, a vama sam poznatija po profilu Tonkina kužina na Instagramu. Ja sam amater, nisam profesionalna kuharica, ali svoju ljubav mislim zapečatiti tako što ću upisati slastičarku školu. Volim domaću kuhinju i svježe, domaće namirnice koje su svima dostupne. Još uvijek nemam blog, ali ga planiram pokrenuti u skorijoj budućnosti. Sve moje recepte možete pronaći na mom profilu koje svakodnevno dijelim. Što se tiče novonastale situacije koja nas je snašla, nažalost ne radim pa kuham i pečem sve što nisam stigla! To su neke kompliciranije stvari, kao i stvari koje zahtijevaju više vremena pripreme i duže kuhanje. Mogu reći da mi je kuhinja postala omiljena prostorija u stanu. Svaki dan pečemo kruh i djeca su uključena u pripremu. A recept, pa svi su mi dragi, ali eto mojoj djeci sigurno su naj ČOKOLADNI whoopies.
Autor: Extravagant
Foto: Instagram