Mediteranska kuhinja i namirnice obožavane su diljem cijelog svijeta, a jedna od omiljenih zasigurno je maslina, kraljica Mediterana.
U općini Malinska Dubašnica svake se godine održava edukativno gastronomski wellness program Olive Touch koji slavi ovu ukusnu biljku prepunu raznih blagodati.
Riječ je o programu koji u obliku zanimljivog izleta vodi posjetitelje na posebno putovanje, a ove jeseni traje od 12. listopada do 2.studenog.
Gosti imaju priliku upoznati se s uzgojem i branjem maslina u masliniku obitelji Jud i iz prve ruke doživjeti cjelokupno iskustvo.
Branko Jud, OPG Branko Jud: “Danas postoje razni strojevi, od baterijskih do hidrauličnih, koji olakšavaju i ubrzavaju berbu. Čar je svega ipak da ljudi vide kako su se nekad naši stari mučili ručno brati masline. Kod ručnog branja maslina poanta je da ulovite grančicu masline, potegnete plodove prema sebi te na taj način masline krenu padati.”
Nakon berbe maslina na tradicionalan način, gosti Olive Toucha kreću prema najvećem tradicionalnom mlinu za preradu maslina u Dubašnici.
Biserka Bogović, Bogovski toš: Bogovski toš je stara uljara, još iz 1850.godine, koja se koristila dok nije bilo struje. Nakon toga prešlo se na električne mlinove, a ovdje se radilo do 1965.godine. Tu su radili naš djed, pradjed i prabake.”
Interpretacijski centar Duboak još je jedna zanimljiva stanica Olive Toucha, mjesto gdje se, uz priču o maritimnoj baštini, uživa i u degustaciji lokalnih specijaliteta i maslinovog ulja.
Alen Karabajić, Duboak: “Sudionicima Olive Toucha prezentirat ćemo našu tradicijsku brodogradnju, ako su se koristile šume te općenito upoznati ih s kulturom ovog kraja. Njen je sastavni dio i gastronomija te smo u suradnji s konobom Gatto nero pripremili ponudu baziranu na maslinovom ulju, a gosti će imati priliku kušati brojna vina iz vinarije Katunar.”
Cijeli je izlet organiziran u pratnji licenciranog vodiča, a nakon edukativnog obilaska, slijedi opuštanje u gastro i wellness užitcima koje su pripremili hotelijeri.
Maja Črep, Villa Rova: “Ponuda u listopadu inspirirana je maslinama i maslinovim uljem, a u restoranu Villa Rove goste očekuje hladna kremasta juha s domaćim kefirom i prahom dehidriranih crnih maslina. Možete nas posjetiti i za doručak i kušati našu Olive Touch marendu s domaćim sirevima i lokalnim narescima, tri vrste maslina i pecivima s maslinama, a za slatki dio doručka pripremili smo našu verziju perdua s karameliziranim sirupom smokve i pjenicom od kave od cikorije. Tijekom cijele jeseni naš slow food restoran predstavlja okuse uz koje smo odrasli, na elegantan i jednostavan način gdje svako jelo nosi svoju priču inspiriranu Kvarnerom.”
Lidija Jurešić, hotel Malin: “Hotel Malin već nekoliko godina sudjeluje u ovom programu, a ove smo godine osmislili posebnu masažu imena Olive Touch, namijenjenu gostima hotela, ali i svima ostalima koji je žele iskusiti. Masaža se bazira na toplom lokalnom maslinovom ulju koje se miješa s eteričnim uljima. Cilj nam je promovirati lokalne maslinare kroz ovaj program. Osim masaža, naš wellness centar nudi unutarnji i vanjski bazen, četiri vrste sauna, razne tretmane lica i tijela i zonu s ležaljkama.”
Sva je gastro i wellness ponuda dostupna i vanjskim gostima, a izleti su organizirani svake subote u listopadu.
Odaberite termin, rezervirajte svoje mjesto na duboak@malinska.hr i uživajte u ovom posebnom gastro i wellness iskustvu!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant, Luka Tabako