U prosincu su gastro ponude mnogih restorana posebnije i originalnije te prepune odličnih jela koja volimo isprobavati.
Luksuzni zagrebački hotel Le Premier pripremio je neodoljivu blagdansku ponudu u kojoj smo uživali. Glavni chef kuhinje Dalibor Karlović otkrio nam je brojne zanimljivosti o poslu chefa i kulinarskim tajnama i planovima Le Premiera za dane pred nama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Glavni ste chef zagrebačkog hotela Le Premier. Kako izgleda jedan radni dan u kuhinji luksuznog hotela?
Po dolasku na posao, prvo provjerim imam li nekih novih upita ili novih grupa u nadolazeće vrijeme te prema tome radim pripremu, koordinaciju s team-om – raspored smjena te naručujem robu. Kad odradim dio papirologije, pridružujem se team-u u kuhinji i zajedno radimo pripremu i kuhamo. Ponekad budu neka snimanja i fotografiranja, kao i intervjui.
Pripremate jela mediteranske kuhinje. Koje Vam je jelo omiljeno te ga posebno volite pripremati?
Zbilja nemam neko određeno posebno jelo, posvetim se svakom jednako, no posebno sam ponosan na ručno rađenu punjenu tjesteninu raviole i mramorne karamele.
Treba li se vrhunski chef često usavršavati? Koliko se mijenjaju trendovi u kulinarskome svijetu?
Uvijek se treba usavršavati i težiti prema tome da budete bolji nego ste bili jučer te da budete najbolji. Smatram da dobar chef uči tijekom cijele svoje karijere. Ovaj posao podrazumijeva cjeloživotno obrazovanje.
Volite li eksperimentirati u kuhinji ili ste pobornik provjerenih recepata?
Uvijek se od chefa traži da bude po nečemu poseban, tako da je isprobavanje novih namirnica i kombinacija dobro došlo.
Koliko često mijenjate jelovnik? Mijenja li se ovisno o sezoni ili posebnim prigodama?
Jednom godišnje ide nova a la carte ponuda jelovnika, uz sezonsku ponudu posebnih menu-a – proljetni, ljetni, jesenski i adventski menu – uvijek u dvije kombinacije, mesnog i ribljeg menua.
Koji su glavni izazovi u kuhinji?
Meni osobno glavni izazov je osmisliti i kreirati dobar menu koji će napraviti dobar odaziv kod gostiju.
Što ste pripremili za prosinac u Le Premieru? Što očekuje goste na proslavi Nove godine?
U prosincu smo našim gostima pripremili adventske menu-e, mesni i riblji i tradicionalna hrvatska jela pripremljena na moderan način, pureći batak i zabatak s roladom od kruha i slatkim kupusom te odrezak šarana s palentom u umaku od rajčice i čipsom od čičoke.
Za Novu godinu goste očekuje fine dining večera, rapsodija okusa u sljedovima sa sljubljenim vinima uz zvuk akustične gitare virtuoza Denisa Kozlice.
Fina hrana, predivan ambijent i ugodna atmosfera prava su pozivnica za posebne večeri u hotelu Le Premier i uživanje u njihovoj cjelokupnoj ponudi. Neka bude jedna od vaših gastro destinacija ovih blagdana!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant