Žminj je odavno poznat kao vrhunska gastro destinacija i raj za ljubitelje tjestenine.
Ovog ljeta nismo mogli uživati u Istarskom festivalu pašte, gastro manifestaciji koja privlači mnogobrojne paštoljupce u ovaj šarmantni gradić u srcu Istre. Međutim, žminjske konobe i restorani pripremaju pravi doživljaj za sve koji vole tjesteninu, a zna se da nema fešte u Istri bez domaće tjestenine.
Najpoznatija istarska pašta su sigurno fuži, ali u Žminju se često rade makaruni, ili kako ih još zovu pljukanci. Makaruni su jednostavni za pripremu a često se nađu na stolu Žminjaca. U tijesto ide brašno, mlaka voda, malo ulja i soli.
Nije tajna kako većina žminjskih ugostitelja mijese domaću paštu na ruke, onako kako su to radile naše none, a uz nju se često poslužuje kuhani kiseli kupus.
Šetemana od pašte odlična je prilika za kušati jela spravljena od istarske tradicionalne tjestenine uz čašu vrhunskog domaćeg vina, a sve po promotivnoj cijeni od 90,00 kn.
Osim Šetemane od pašte žminjci su pripremili bogati program povodom Dana Općine, pa prije finog pijata pašte preporučamo da posjetite zanimljivu izložbu kaktusa i sukulenata u Kuli, Špilju feštinsko kraljevstvo, istražite okolicu quadom, biciklom, ili prošećete mjestom u pratnji lokalne vodičkinje obučene u narodnu nošnju.
P.s. šetemana – sedmica , pijat – tanjur
Popis menija po objektima:
BISTRO & BAR GIARDINO
9.rujna 2, Žminj
091/9074621
*Pljukanci sa brodetom od hobotnice, file brancina na žaru/blitva, krumpir, 2 dcl vina/soka
KONOBA PULI JURIĆA
Jurići 1, Žminj
052/846 678
*Makaruni sa vrganjima, kiseli kupus/ombolo, 2 dcl vina/soka
KONOBA PULI PINETA
Karlov vrt 1, Žminj
098/991 1795
*Makaruni sa rukolom i pršutom, teletina na padelu, 2 dcl vina/soka
RESTORAN POD LADONJON
9.rujna 20, Žminj
052/846 675
*Njoki sa šugom od govedine, kiseli kupus/kobasica, 2 dcl vina/soka
RESTORAN ŽMINJKA
Stara vrata 7d, Žminj
052/846 438
*Fuži sa šugom od kokoše, kiseli kupus/kobasica, 2 dcl vina/soka
Autor: Extravagant
Foto: Promo