Ovog puta pripremili smo vam low-calorie salatu koja je gotova za manje od pola sata. Uz baby špinat koji je bogat izvor antioksidansa i ne mora se termički obrađivati, dodali smo i crveni grejp-pravu vitaminsku bombu. Jednostavni dressing od grčkog jogurta, maslinovog ulja i limete dao je salati dodatnu svježinu i dopunio okuse.
SASTOJCI
pileći file
baby špinat
sir Škripavac
crveni grejp
orasi
grčki jogurt
limun / limeta
maslinovo ulje
sol, papar
chilli flakes
PRIPREMA
Pileći file očistiti od žilica te začiniti soli i paprom. Na prethodno zagrijanu tavu dodati ulje, grančicu ružmarina, 2 cijela režnja češnjaka i file. Ako pečete cijeli file, potrebno je 12-15 min, ovisno o debljini. Meso okretati svake dvije minute i zalijevati sokom na kojem se prži. Kada meso poprimi lijepu koricu maknuti ga s tave na dasku i pustiti da odmori 2 minute pa ga narezati.
Sir Škripavac narezati na fetice I kratko ga popržiti s obje strane na grill tavi. Grejp oguliti i filetirati pa servirati zajedno s ostalim sastojcima. Po vrhu salate posuti orahe i dodati dressing.
Za dressing pomiješati grčki jogurt, sok limete, maslinovo ulje, sol i chilli pahuljice ili prah. Ovdje je količina sastojaka proizvoljna, po ukusu.
TIPS
– file možete prethodno narezati na manje komadiće i tako ga pržiti – tada je vrijeme termičke obrade kraće
– ružmarin i timjan nisu neophodni, služe kako bi dali aromu mesu
– umjesto grejpa možete koristiti i druge agrume, poput naranče
– za vege verziju jela umjesto piletine koristite npr. slanutak ili quinou
Autor i foto: M&M Cuisine