Kako je sezona šparoga u punom jeku, uz neizostavnu fritaju sa šparogama, u suradnji sa kulinarskim blogom M&M cuisine odlučili smo pripremiti i rižoto.
Šparoge su niskokalorična namirnica visoke nutritivne vrijednosti. Upravo zato ih nismo puno termički obrađivali kako bi zadržale svoja svojstva.
Sama priprema jela ne iziskuje puno vremena, a rezultat je pravo bogatstvo okusa.
SASTOJCI:
1 vezica šparoga
250 g riže (Arborio, Sant’Andrea, Carnaroli)
2 ljutike ili 1 manja kapula
1 režanj češnjaka
30 ml bijelog vina
400 ml temeljca
maslinovo ulje
parmezan
maslac
sušene rajčice
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju prepržiti sitno sjeckanu kapulu i češnjak, dodati rižu, začiniti i miješati dok se ne zacakli. Zaliti bijelim vinom i pustiti da vino ispari. Zatim malo po malo zalijevati temeljcem i lagano kuhati uz povremeno miješanje. Kad je riža pri kraju, dodati prethodno blanširane šparoge, lagano prokuhati i maknuti s vatre. Dodati kockice maslaca i ribani parmezan. Miješati dok rižoto ne postane kremast. Na maslinovom ulju prepržiti vrhove šparoga pa ih servirati po vrhu i ukrasiti sušenim rajčicama.
Autor i foto: M&M Cuisine