Maaaamaaaa, ja bi nešto slatko!!! A mama na sto strana – relacija Opatija – Crikvenica na dnevnoj bazi postala je normala, posla k’o u priči, a u glavi kaos. Ali oni bi nešto slatko! Ajde dobro…na brzinu sam skuhala bolonjez i mislim što slatko, a da ima bar nešto zdravo u sebi napraviti za maksimalno pola sata! I onda sam se sjetila ove brze pite od sira, čekirala Tonka svježi sir u frižideru i krenula…
Potrebno nam je:
Tijesto:
2 dcl šećera
5 dcl brašna
1 prašak za pecivo
150 grama maslaca
2 dcl Tonka mlijeka
1 žlica planinskog milerama
2 jaja
Nadjev:
500 grama Tonka svježi sir
3 žlice planinskog milerama
3 žlice šećera
Maslac otopite na pari. Sve sastojke za tijesto ubacite u posudu i dobro izmješajte pjenjačom ili mikserom.
Pećnicu zagrijte za 170°C. Pola smjese za tijesto ulijte u kalup za pečenje.
Stavite u pećnicu 5-6 minuta, a za to vrijeme napravite nadjev od Tonka svježeg sira, 3 žlice planinskom milerama i 3 žlice šećera. Ako imate možete naribati i malo korice od nešpricanog limuna.
Nakon 5 minuta izvadite tijesto iz pećnice i premažite nadjevom od svježeg sira.
Preko nadjeva prelijte drugi dio tijesta i pecite još dvadesetak minuta. Kad je gotovo posipajte da šećerom u prahu.
I to je to, oni zadovoljni, zadovoljna i ja jer su pojeli malo svježeg sira koji inače nikad ne jedu.
Da se razumijemo, nije fino kao prava pita od sira sa prhkim tijestom, ali nije ni loše…
Za na brzinu kad čujete “maamaaaa ja bi nešto slatko”, sjetite se ovog recepta!
Pripremila: Maja Uremović