Zagrijalo je, osjeća se miris ljeta u zraku. Lagano se opuštamo, neki su već i na plaži, a neki su se zaželjeli sladoleda. Onog pravog, domaćeg. Od jagoda…
Svako ljeto iznova, kod nas u pogon kreće aparat za izradu sladoleda. Rijetko kupujem sladoled, jer kad jednom probaš domaći, ni jedan drugi nije mu ni sjena.
Jučer sam na placi kupila odlične jagode, a danas odlučila da je sezona domaćeg sladoleda kod nas otvorena.
Za pripremu sladoleda od jagoda potrebno nam je:
1/2 kg jagoda
1 jaje
1 Tonka Planinski jogurt
500 ml Tonka vrhnja za šlag
4 velike žlice šećera
2 vanilin šećera
Izmiksamo jaje i šećer. Vodite računa da su jaja svježa i po mogućnosti od nekog provjerenog OPGa.
U drugoj posudi štapnim mikserom usitnimo 2/3 jagoda.
Pomiješamo dvije smjese, te dodamo Tonka Planinski jogurt od vanilije.
Na kraju dodamo Tonka vrhnje za šlag. Nikako ga nemojte miksati, već samo lagano promiješajte ručno.
Dobivenu smjesu ulijemo u aparat za izradu sladoleda i pustimo dok se ne stvrdne. Ako nemate aparat spremite u škrinju na par sati. Rezultat neće biti isti, tako da savjetujem da nabavite aparat – isplati se.
U međuvremenu štapnim mikserom od polovice preostalih jagoda i 2 vanilin šećera napravimo preljev. Tko želi može dodati i malo običnog šećera.
Kad je sladoled gotov, mora izgledati ovako.
Servirajte u šalice, prelijte preljevom i dodajte koju cijelu jagodu koja vam je ostala.
Meni je danas stigla i nova “Odeata” šalica, pa sam uživala dvostruko. Želim vam dobar tek!
Pripremila: Maja Uremović