Jeste li ikad jeli tortu “Pere e ricotta“? Ako niste, moj je savjet da probate što prije, jer takav spoj okusa ne zaboravlja se lako.
Kad god idemo u Trst počastimo se po meni najboljom pizzom u restoranu “Al Barattolo” na Ponte Rossu. Ne znam tko nam je i kada preporučio “Al Barattolo”, ali iz Trsta se ne vraćamo bez da svratimo tamo. Poslije pizze naravno ide nešto slatko, a to nešto je fantastična torta “Pere e ricotta”. Dugo sam guglala i tražila recept za tu tortu, ali ni kod jedne tijesto nije bilo kao iz “Al Barattola”. Zato sam eksperimentirala i isprobavala godinama i dobila savršen kolač. Usudila bi se reći jednako ukusan kao i original.
Za pripremu torte “Pere e ricotta” nam je potrebno:
Tijesto:
6 bjelanjaka
100 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
Krema:
500 grama skute Paška sirana
500 ml Tonka vrhnja za šlag
200 grama šećera u prahu
2 velike kruške
2 šlagfixa
Odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg. Žutanjke koji ostanu ja najčešće iskoristim i napravim rezance za juhu.
U snijeg od bjelanjaka rukom umiješamo orahe i šećer. Pećnicu zagrijemo na 170°C. Smijesu podijelimo u dva dijela i prebacimo u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Ja biskvite za torte uvijek radije pečem u dva dijela, nego da ih režem po pola kad su gotovi. Uzme malo više vremena, ali u mom slučaju čuva živce, jer ne znam tko su te žene koje uspješno režu biskvit za torte. Meni se uvijek sve raspadne.
Kad su biskviti pečeni pustimo ih da se dobro ohlade i tek onda ih odvajamo od papira.
Za vrijeme dok se hlade istučemo čvrsti šlag od Tonka vrhnja za šlag, a posebno štapnim mikserom sjedinimo skutu Paške sirane i šećer u prahu. Pomiješamo dvije smjese i u njih dodamo kruške narezane na sitne kockice.
Ako vam je krema prerijetka možete dodati i 2-3 vrećice Šlagfixa. Kad radim sa Tonka vrhnjem za šlag gotovo nikad ne stavljam Šlagfix, jer mi se vrhnje super istuče i dovoljno je čvrsto samo po sebi.
Složenu tortu pospemo šećerom u prahu i odložimo par sati u frižider.
Prije posluživanja pripremimo čokoladni preljev tako da otopimo malo maslaca i u njega dodamo nekoliko kockica Vivani čokolade sa 71% kakaa. Ovu čokoladu preporučujem, jer nije slatka, a upravo taj gorki okus kakaa odlično paše uz tortu koja sadrži dosta šećera. Vivani čokoladu možete kupiti u A-1 webshopu
Svaki komad torte prelijte sa čokoladnim preljevom, a uz nju možete servirati i malo sladoleda od vanilije. Ja nisam ljubitelj, ali moji dečki to obožavaju.
Ako želite isprobati nešto novo, spoj okusa ove torte sigurno će vas oduševiti. Možda na prvu ne zvuči privlačno kombinacija skute, krušaka, oraha i čokolade, ali vjerujte mi na riječ torta je top.
Moja preporuka je da, kad nam to okolnosti opet dozvole posjetite “Al Barattolo” u Trstu i isprobate je tamo. Ako nemate strpljenja čekati, napravite tortu “Pere e ricotta” sami po ovom receptu. Neće vam biti žao.
Želim Vam dobar tek i javite kako vam se svidjelo!
Pripremila: Maja Uremović