Dugo nisam objavila recept. Od kako su nas pustili iz karantenskog zatvora posao je uzeo maha i nisam više imala vremena za rubriku “Maja kuha”.
Kuhala sam naravno i jela možda i više nego ikada, ali valjda je morao naići pravi recept da bi opet krenula slikati i objavljivati.
Ovaj tjedan za emisiju smo snimali u prekrasnom Žminju, tko nije bio svakako neka ga posjeti zbog brojnih ljepota, šetnica, prirode, ali i povijesnih znamenitosti. Gastro ponudu da ne spominjem…ako vas put ikad odvede u Žminj svakako posjetite konobu Poli Pinota i naručite bigule sa škorupom. Okus vraća u djetinjstvo, a toliko je fino da jednostavno ne možete prestati jesti. Bigule sa škorupom još se nisam usudila sama pripremati, ali sam danas ispekla još jedan specijalitet koji sam prvi put u životu probala u Žminju. Riječ je o kuglofu od skute, a priča ide ovako…
U Žminju smo bili smješteni u prekrasnoj Casa Matiki, koja je prošle godine proglašena najboljim bed and breakfast objektom u Hrvatskoj. Pitate se zašto…evo odgovora…
Gospođa Sonja vlasnica je Case Matiki, a uz prekrasni ambijent ondje svi pamte njezine doručke. Na njima, osim što se gosti druže na prekrasnoj terasi uživaju u domaćim specijalitetima ljubazne vlasnice, a ono što je mene posebno osvojilo je njezina torta od skute.
Toliko mi je bila fina da sam bez da sam je pitala recept pokušala sama izvesti nešto slično i mogu reći da je ispalo gotovo identično i za prste polizati. A priprema je doista jednostavna, pa krenimo…
Potrebno nam je:
500 grama skute ili ricotte
1 Tonka planinski jogurt od vanilije
2 jaja
100 grama otopljenog maslaca
100 grama šećera
3 žlice pšeničnog griza
1 žlica oštrog brašna
2 vanilin šećera
Pola praška za pecivo
Sve sastojke ubacimo u posudu i izmiksamo.
Smjesu prebacimo u namašćeni kalup i stavimo peći cca pola sata na 180 °C. I to je to…najbolji desert na svijetu je gotov.
Mi smo ga jeli uz domaći pekmez od šljiva, možete ga posuti šećerom ili u smjesu dodati limuna.
Kako god, isprobajte – sigurno nećete požaliti.
Ja znam da ću ga raditi često i da će me uvijek podsjetiti na Žminj i doručak u Casi Matiki.
Pripremila: Maja Uremović