Baš sam neki dan razmišljala kako nekad nismo imali 150 vrsta kolača i torti. Ili smo ih možda imali, ali ih se ja ne sjećam. Kod nas doma jeli su se čupavci, štrudla, pita od sira, žarbo pita, mađarica, kiflice od oraha i mislim da je to to, sjetite me i vi na neki koji sam zaboravila…Poseban je doživljaj bio odlazak u slastičarnu u hotel Kontinental na kremšnite, rigojanči i kocke od sira! Ajme kakvi su to bili kolači… ne možeš to kopirati koliko god se trudio…
Ja imam taj neki stari recept iz nonine bilježnice i po njemu uvijek radim kocke od sira. Okus stvarno vraća u djetinjstvo, moja djeca ih obožavaju, a danas sam ih po prvi puta radila s novim Tonka sirom za kolače i ispale su fantastično.
Radila sam ih u kalupu za tortu, tako su mi ljepše, ali možete ih raditi u čemu god vam je zgodnije. Od ovih količina ispadne jedna savršena brza torta!
Potrebno nam je:
Tijesto:
4 jaja
4 žlice brašna
4 žlice šećera
Prašak za pecivo
Limunov sok
Vanilin šećer
Krema:
500 g Tonka sira za kolače
500 ml Tonka vrhnja za šlag
Korica limuna
150 g šećera
Odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg, a žutanjke miksamo sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom.
U žutu smjesu dodamo brašno i prašak za pecivo, te lagano rukom umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu prebacimo u kalup za torte obložen papirom za pečenje i pečemo na 170°C nekih 15 do 20 minuta.
Kada govorimo o minutaži pečenja svi najbolje znate svoje pećnice i teško mi je u minutu reći kada je biskvit gotov. Ja ga obično malo potapšam prstima po vrhu i kada “zašuška” znam da je pečen. Postoji i trik s čačkalicom kojom ga probodete na nekoliko mjesta i ako se za čačkalicu ništa ne uhvati to je znak da je savršeno pečen.
Kod ovog recepta bitno je da ne otvarate pećnicu do samog kraja pečenja, jer bi vam se moglo dogoditi da biskvit padne. Prošli tjedan sam vam pisala kako biskvite za torte nikad ne režem, jer mi se uvijek raspadnu, nego radije pečem svaku koru posebno. Ovaj je iznimka, ispadne baš čvrst i nije ga problem prerezati na pola. Ako ga prerežem ja i vi ćete bez problema. Samo ga prije rezanja pustite da se skroz ohladi.
Dok se biskvit hladi, krećemo s izradom kreme. Od Tonka vrhnja napravimo čvrsti šlag.
Dodamo Tonka sir za kolače, šećer i limunovu koricu. Neki dan me je netko pitao gdje nabavim neprskane limune. Nemam nekog tajnog dobavljača, ali kad nabavim neprskane limune naribam koricu i napravim male porcije koje spremim u škrinju, pa je tako uvijek imam za kolače.
Dobivenu kremu namažemo na hladni biskvit, a cijelu tortu posipamo šećerom u prahu. Prije konzumiranja pustimo par sati u frižideru. Meni su kocke od sira uvijek najbolje drugi dan kada se biskvit malo opusti, ali ove su fasovale odmah bez opuštanja.
Lijepo se nekad prisjetiti i tih starih tradicionalnih kolača, odmoriti se od novotarija i uživati u okusima djetinjstva. Koji kolač vas veže uz djetinjstvo? Podijelite sa mnom i neke vaše tajne, pišite mi na maja@extravagant.com.hr
Pripremila: Maja Uremović