Jednom mi se dogodilo da mi je daska koju koristim prilikom fotografiranja pala preko torte i u potpunosti je uništila. Ja to objavim na Instagramu, bez problema. Nema ega, to sam ja i to mi se dogodilo.
Vrlo sam svoja i nemam problema s greškama (dapače, one su dio procesa u svemu što čovjek svojim rukama stvara). Dakle, greške i pogriješiti su IN.
View this post on Instagram
Lokacija snimanja: Pizzeria Maya u Opatiji
Iza food bloga i Instagram profila Tirkizna Ana krije se Ana Srdoč. Ona je Dubrovkinja s riječkom adresom, inače diplomirana novinarka koja uživa u pripremi slastica i dijeljenju recepata.
Ljubav prema slatkom gaji od malih nogu te voli vizualno lijepo te se trudi da prezentacija prati izvrstan okus. Simpatična Ana ne voli sebe nazivati food influencerom, već blogerom te je sretna što može pratiteljima povećati strast za hranom, “podižući” ju na jednu uzvišeniju razinu.
Kako stoji sa slanim jelima, kakve kolače najviše jesti, o autentičnosti na društvenim mrežama i još puno toga otkrila nam je Tirkizna Ana!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Predstavi nam se ukratko! Kako bi opisala svoju osobnost u 3 riječi?
Zovem se Ana Srdoč dolazim iz Dubrovnika, diplomirani novinar sam po struci. Majka dva sina, supruga.. Na instagramu sam poznatija pod imenom Tirkizna_ana, slastice su moja strast i velika ljubav…
Kakva sam? Zeznuta, hahahha… (šalim se) Strastvena, ponosna, tvrdoglava.
Opiši nam kako je krenula tvoja priča s influencingom?
Sve je zapravo počelo u doba korone, kad smo morali ostati u kući. Čini mi se da sam drugi dan otvorila domenu www.tirkizna.com i food blog na Instagramu @tirkizna_ana. Nisam tip koji može ležati na kauču i ništa ne raditi, tako da je ovo za mene bio logičan slijed s obzirom koliko energije imam.
Na tvom Instagramu „Tirkizna Ana“ prati te 22,4 tisuća ljudi. Jesi li očekivala takav odjek i interes?
22,4 tisuća ljudi je zbilja popriličan broj pratitelja za nekoga tko radi slastice (vrlo je uzak krug ljudi, koga uopće to danas zanima) :). Pa lijepo je , da se ne lažemo 🙂
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zašto „Tirkizna“?
Tirkizna je oduvijek moja boja. Nosi radost, veselje. Zamisli; pogledaš u prekrasno, tirkizno more i tužan si? Ne ide, jel’da? I još jedna stvar: tirkiz ima veću vrijednost kad se daruje, pa tako ja svoje pratitelje darujem receptima i s njima dijelim estetiku i dobru priču o kolačima.
Imaš i istoimeni blog na kojem također dijeliš recepte za slastice. Otkuda ljubav baš prema slatkom?
Ljubav prema slatkom traje oduvijek (moja mama radi odlične slastice). Izrada slatkog je čista kreativa, volim vizualno lijepo i uvijek pokušavam da i prezentacija prati izvrstan okus.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kako stojiš s pripremom slanih jela?
Slana jela pripremam svaki dan, ali nisam strastvena po tom pitanju. Na Instagram profilu nisam željela “svaštariti” i estetski profil definitivno ne bi bio ovako lijep, da se između predivnih slastica nađu sarme ili ćufte s pireom (iako sve to jako volim).
Koji ti je kolač donio Instagram „boost?
Instagram boost je napravilo nekoliko reelseva gdje je bilo preko 30, 40 tisuća pregleda.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Koliko često imaš „failove“ pri pripremi sadržaja za Instagram?
Grešaka, failova gotovo da i nemam više. Ispraksirala sam se :). Iako, jednom mi se dogodilo da mi je daska koju koristim prilikom fotografiranja pala preko torte i u potpunosti je uništila. Ja to objavim, bez problema. Nema ega, to sam ja i to mi se dogodilo.
Vrlo sam svoja i nemam problema s greškama (dapače, one su dio procesa u svemu što čovjek svojim rukama stvara). Dakle, greške i pogriješiti su IN. Bojkot savršenstvu, savršenstvo je priča za malu djecu. 😉
Možeš li nam izdvojiti koji kolač ti je bilo najteže/naizazovnije pripremiti?
Ajme, to je prava lutrija. Često mi se dogodi da su one najmanje zahtjevne slastice zapravo najveći problem. Nema pravila. Za pripremu slastica je naviše odgovorno raspoloženje. Iza ove tvrdnje, stojim odgovorno :).
Kakve kolače najviše voliš jesti: čokoladne, voćne?
Ja sam tim vanilija, voće. Čokolada nije moja strast.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Što bi rekla: koji su najveći stereotipi koje ljudi imaju o (food) influencerima?
Volim za sebe reći da sam food bloger, a ne influencer. Iako svakako i mi utječemo na ljude koji nas prate. Naime, hrana je bazična potreba, ali može biti i strast.
Mi u ljudima potičemo strast za hranom, dižemo hranu na jednu uzvišeniju razinu. I to mi se sviđa. Nisam se još susrela s nijednim lošim komentarom. Možda zato što nisam u fokusu ja, već slastica koju sam napravila. Evo, nemam pojma, hahahaha.
Je li teško biti influencer? Jesi li se naviknula na taj status?
Food bloger. Dobro je biti food bloger i još k tome slastica. Mislim da ljudima uljepšavam svakodnevicu. Nema teških tema, samo lijepe fotografije ukusnih slastica.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U kakvom si odnosu s food influencerima u Rijeci, ali i šire? S kime se najviše družiš?
Poštujemo se međusobno, pomažemo si i komentiramo između sebe određenu problematiku kada je potrebno. Druženja je malo s obzirom na današnji, ludi tempo života.
Koje su prednosti, odnosno mane posla na Instagramu?
Volim ovo što radim. Nema mana. Ono što ne želim, ne radim, ne usvajam, preskačem.. 🙂

Foto: Extravagant
Može li se živjeti (samo) od Instagrama?
Ja vjerujem da može. Postoje kolegice i kolege koji imaju vrlo dobre ugovore i žive samo od objava na Instagramu.
Koliko je teško ostati autentičan danas?
Danas je biti i ostati autentičan možda najteže nego ikad. Bombardirani smo svakakvim sadržajem što sve moramo ili bi morali biti i koristiti. Imati svoje “ja” i znati da ne moraš i nećeš ama baš ništa od nametnutog i da imaš svoj put, svoju energiju. To je od neprocjenjive važnosti u ovom ludom svijetu danas.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Za kraj; što bi savjetovala onima koji žele postati influenceri?
Savjet? Ostati autentičan i svoj je ultimativno, jer sve drugo je kratkog vijeka. Energija neke osobe je ono što nas privuče ili odbija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram, Extravagant