Počela sam kao food blogerica i nekako se i dalje tako volim zvati. Onda je došla era društvenih mreža i to je bio dodatni alat za širenje mojih tema koje sam objavljivala na svom gastro blogu; odnosno nova platforma za širenje ljubavi prema hrani i pisanju. Na Instagramu sam krenula redovito objavljivati recepte i fotografije hrane, a kasnije i recepte u video formatu i skupila se tu jedna mala vojska ljudi koja kojoj se sviđa to što ja radim i koja sada broji preko 25.000 followera i eto, valjda sam tako postala influencerica, hahaha.
Sandra Rončević je food blogerica i influencerica koja je 2018. godine odlučila promijeniti karijeru project managera i posvetiti se svojoj strasti prema gastronomiji i pisanju.
Surađuje s raznim časopisima i magazinima, prehrambenim brendovima te je TV lice u kulinarskoj emisiji Kuhanje je IN u sklopu In magazina Nove TV. Svestrana Sandra je i autorica kuharice „Mrvu ovog, zeru onog“, a od nedavno i osnivačica Gourmet Punkt, novog prostora u Zagrebu u kojem se održavaju razne kulinarske radionice, teambuildinzi, gastro snimanja, promocije i tailor-made eventi.
Cijeli intervju donosimo u nastavku!
View this post on Instagram
Predstavi nam se!
Djetinjstvo sam provela u Dugoj Resi i u mrežničkom kraju, gimnaziju završila u Karlovcu, potom pohađala studij prava u Zagrebu, ali na kraju sam ipak završila ono što je srce oduvijek htjelo, a to je Talijanski jezik i kultura na Sveučilištu u Pisi, gdje sam kasnije završila i specijalistički master iz Javnog i političkog priopćavanja. Preko 20 godina sam radila kao project manager na međunarodnim humanitarnim i razvojnim projektima, da bih 2018. godine odlučila promijeniti karijeru i posvetiti se svojoj strasti prema gastronomiji i pisanju.
Posljednjih desetak godina intenzivno se bavim gastronomijom i gastronomskim temama. Surađujem s različitim prehrambenim brendovima za koje osmišljavam i razvijam sadržaj: pišem recepte, kuham, stiliziram, fotografiram. Držim kulinarske radionice i teambuildinge, kao i cooking show-ove, bavim se stiliziranjem hrane za promotivne i reklamne svrhe klijenta, kao i promocijom i komunikacijom na društvenim mrežama (influencer marketing).
Surađujem i s raznim časopisima i magazinima u kojima se mogu pronaći moji tekstovi, recepti i fotografije hrane, a od veljače 2023. godine sam i TV lice u kulinarskoj emisiji Kuhanje je IN u sklopu In magazina koju emitira NOVA TV. Autorica sam kuharice „Mrvu ovog, zeru onog“ koja se prodala u više tisuća primjeraka, a od nedavno i osnivačica novog mjesta u centru Zagreba pod nazivom Gourmet Punkt, zanimljivog prostora u kojem se održavaju razne kulinarske radionice, teambuildinzi, gastro snimanja, promocije i tailor-made eventi.
Iskrena, brbljava, strastvena u svemu. I četvrto, oči mi se smiju. 😊
Stojiš iza Instagram profila @oslanomislatkom. Kako i kad je počela tvoja influencerska karijera?
Ja sam počela kao food blogerica i nekako se i dalje smatram blogericom i tako se volim zvati. 😊 Onda je došla era društvenih mreža i to je bio dodatni alat za širenje mojih tema koje sam objavljivala na svom gastro blogu; odnosno nova platforma za širenje ljubavi prema hrani i pisanju, na Instagramu sam krenula redovito objavljivati recepte i fotografije hrane, a kasnije i recepte u video formatu i skupila se tu jedna mala vojska ljudi koja kojoj se sviđa to što ja radim i koja sada broji preko 25.000 followera i eto, valjda sam tako postala influencerica, hahaha.
Kad i kako si otkrila ljubav prema kuhanju?
Ja sam oduvijek voljela kuhati i vrijeme provoditi u kuhinji. Kuham od osvoje šesnaeste godine, a moji prvi recepti su se po raznim gastro portalima počeli pojavljivati prije više od petnaest godina, jer sam htjela zabilježiti što sve kuham, a i imati neki direktni link na te recepte koje bi slala prijateljicama nakon što bi kod mene došle na ručak ili večeru i pitale me kako sam to napravila.
Onda sam počela s blogom i stvari su se spontano događale i razvijale, a sve je krenulo od ljubavi prema hrani i raznim kuhinjama svijeta i jelima koja sam imala priliku kušati na putovanjima pa ih kasnije reproducirati u vlastitoj kuhinji, ali i velikoj ljubavi prema fotografiji i pisanoj riječi. Nekako je sve išlo prirodno i spontano, uvijek vođeno velikom strašću koja me ni dan danas nije napustila.
Sudeći po imenu profila, voliš slana i slatka jela. Postoji li možda nešto od to dvoje što više preferiraš?
Ja se uvijek volim našaliti i reći da sam onaj tipični slani tip koji se u najslađem oksimoronu voli zasladiti slaninicom. 😊 više volim slana jela i uvijek ću dati prednost slanom zalogaju, ali neću odbiti ni dobar komad prave čokoladne torte, one pune jaja, maslaca, badema i čokolade, kao ni dobro ohlađeni tiramisu. Volim dobru čokoladu. Obožavam prhki tart od limuna s meringom. Ma, ja mislim da je jednostavnije reći da volim sve!
Pamtiš li svoju prvu suradnju preko Instagrama? Kad je to bilo i za koga?
Da! Bilo je to ravno pred 10 godina kad je Dukat prvi među prehrambenim brendovima pokrenuo projekt „Dukat i blogeri“ (jer smo tad još svi bili blogeri) i ponudio plaćenu suradnju na Instagramu. Kad sam dobila poziv s nepoznatog broja, od osobe koja se predstavila kao Tomislav i rekla da zove iz PR agencije i koja me tražila financijsku ponudu za suradnju s Dukatom za objavu recepata preko Instagrama, majke mi moje, ja sam mislila da se šali. Eto, tako je krenulo! I Dukat je stvarno bio prvi koji je krenuo u Instagram suradnje koje danas gledamo kao nešto najnormalnije na svijetu.
Koliko je teško biti food influencer?
Ne bih rekla da je teško, ako nešto voliš i ako si tome predan i radiš to sa strašću, nije teško. Teško se u zadnje vrijeme boriti s algoritmima i umjetnim inteligencijama, to je teško jer nikad ne znaš kako će tvoj sadržaj biti plasiran. Više ništa ne ovisi samo o sadržaju i koliko je on dobar ili loš, već ovisi o alatima koje su postavile same društvene mreže. Ono što je izazovno jest redovito objavljivanje. Činjenica je da što češće objavljuješ, algoritam te bolje plasira, a ja sam nekako malo smanjila te svoje objave jer sam poželjela više stvari raditi offline. Tako da gledam kako sve to izbalansirati. Budem nekako.
Možeš li nam izdvojiti jelo koje ti je bilo najizazovnije pripremiti?
Uvijek nekako ispadne da je najizazovnije pripremiti naoko najjednostavnija jela, poput tjestenine cacio e pepe jer u svega par minuta i od svega par namirnica nastaje najdivniji tanjur na svijetu, a da bi to znala ili znao pripremiti, kako Bog zapovida (reklo bi se u mom selu), moraš poznavati same tehnike kuhanja. Moraš dobro paziti na sve korake i temperature (jer sir jako lako može koagulirati i pretvoriti se u žvaku) da bi na kraju napravio tehnički ispravno, ukusno i oku ugodno jelo. Ista stvar je i s carbonarom. Ili s rižotom. Da bi napravio dobar rižoto, jednostavno moraš poštivati pravila i znati odraditi sve korake. Obožavam kuhati i jesti rižoto!
Postoji li neka hrana koju ne voliš jesti?
Nisam fan iznutrica. Nekako ih nikad nisam jela, nisu me doma tjerali na to, tjerali su me na varivo od poriluka koje sam mrzila, a sad ga obožavam. Probat ću ja sve, ali da ću birati iznutrice, neću.
Kakvu kuhinju preferiraš?
Uvijek ću reći da su to kuhinje Mediterana, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike; prepune povrća, začina, svježine i topline. Iz njih sve pršti ljubavlju i životom. Obožavam ih kombinirati!
Imaš li omiljena gastro mjesta u Rijeci i okolici?
U Rijeci je to Hidden Wine Bistro, oduvijek volim kako Deni Srdoč kuha i kako postavlja kuhinju. U okolici je to Volosko sa svojom Ribarnicom, Valle Loscom, Tramerkom kad mi se jede opušteno i srčano ili Danijelin Plavi podrum kad se želim uozbiljiti ili ozbiljno počastiti. Tu je i Mala riba u Matuljima za prigristi nešto na brzinu. Da ne zaboravim Krk i Draženovu Rivicu. Volim skoknuti na Učku u Dopo lavoro, udahnuti šumu i odmoriti misli na par sati. Imate stvarno lijepih mjesta, voljela bih češće biti na Kvarneru.
Je li teško biti influencer? Jesi li se naviknula na taj status?
Iskreno, nemam pojma. Ja o tome ne razmišljam. Ja sve radim kao i prvog dana dok mi nitko nije plaćao da razvijem recept i napravim fotografije ili video u nekoj suradnji. Stvarno se ne percipiram influencericom, ali ako me poticanje ljudi koji me prate na redovito kuhanje, na korištenje sezonskih i lokalnih namirnica, na upoznavanje s tradicijom, ali i tretiranje poznate namirnice na nepoznati način, na podučavanje tehnika kuhanja čini influencericom, hajd’ onda neka se tako zovem. 😊
Teže mi se bilo naviknuti na zaustavljanje po ulici otkad sam se počela pojavljivati na televiziji u rubrici Kuhanje je IN, u sklopu IN magazina na Novoj TV. Znači, to mi je uvijek šok kad me ljudi zaustave i pohvale, kažu kako im se sviđa kako kuham i objašnjavam. Ja se onda samo nekako blesavo nasmiješim i nemam pojma što bih rekla pa protisnem jedno obično, ali iskreno hvala.
Koje su prednosti, odnosno mane posla na Instagramu?
Prednosti su da sam krojiš svoj sadržaj, biraš kad ćeš što objaviti, kako ćeš posložiti, prednost je ta sloboda koju imaš, a mane su što se sve uzima zdravo za gotovo, što si izložen svima i svi koji imaju mišljenje smatraju da ga trebaju iznijeti, što se smatra da je sve to „piece of cake“, neš ti posla, a posla iza same produkcije ima ohoho… ali ja se ne objašnjavam. Ja znam zašto sam tu i sama biram koliko dugo ću biti. I dalje jako volim Instagram, iako se često ljutim što u zadnje vrijeme njegovi algoritmi ne vole mene, hahahah.
Može li se živjeti (samo) od Instagrama?
Može. Najiskreniji odgovor je da može. Ali sve ovisi o tvojim vlastitim apetitima. Netko ne može živjeti ni s milijunima, a nekome je dosta pet para.
Koliko je teško ostati autentičan danas?
Ako znaš što radiš i zbog čega si tu, onda nije. Danas su mreže preplavljene sadržajima i vrlo brzo se gubi interes za sve. Samo oni koji su uporni, autentični i svoji mogu dugoročno zadržati interes i svoju publiku. Ja jako malo ljudi pratim za nekoga tko je izgradio posao na Instagramu. I uglavnom su to strani profili.
Za kraj; što bi savjetovala onima koji žele postati influenceri?
Budite autentični i svoji. Budite strastveni. Budite predani i vrijedni. Prepustite se osjećaju. On nikad ne vara. I ne uspoređujte se ni sa kim.
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: privatni arhiv