Mislim da većina ljudi misli da su influenceri hrpa praznoglavih neradnika koja se voli eksponirati i dobivati besplatne stvari/usluge. Vjerojatno ima i takvih, ja svoj put na toj društvenoj mreži sigurno nisam započela zbog neke želje za samopromocijom…
Volim stilizirati hranu, volim fotografirati, volim lijepe kadrove. Drago mi je da su ljudi to na neki način prepoznali jer puno znači kada vidiš da netko cijeni tvoj rad i trud.
Bojana Matek je food influencerica iz Rijeke, poznatija pod Instagram profilom @bokylicious. Već 10 godina radi u administraciji jedne auto kuće te joj je Instagram “drugi posao”, ali prije svega velika ljubav. Uživa u stiliziranju hrane i fotografiranju iste te dijeliti recepte sa svojim pratiteljima. Njezin trud i rad prepoznali su mnogi te je prije dvije godine osvojila titulu Gastro zvijezde u kategoriji tradicionalna kuhinja.
Koje jelo joj je bilo najizazovnije pripremiti, postoji li hranu koju ne voli, o omiljenim restoranima u Rijeci i okolici te zašto ne voli titulu influencera, otkrila nam je simpatična Boky, odnosno Bojana Matek!
View this post on Instagram
Predstavi nam se ukratko. Kako bi opisala svoju osobnost u 3 riječi?
Rođena sam u Rijeci, a u okolici živim cijeli svoj život. Završila sam Hotelijersko turistički menadžment u Iki, no osim nekih studentskih poslova nisam radila u turizmu. Već 10 godina vodim administraciju u jednoj auto kući, završila sam razne tečajeve od marketinga, jezika itd.
U slobodno vrijeme se, eto, igram na Instagramu. Opisati sebe u 3 riječi mi je vrlo teško, no rekla bih da sam sanjar, hedonist i nepopravljivi romantik.
Otkuda ti u food influencerskom svijetu? Kako i kad je sve počelo?
I ja se ponekad pitam otkud ja ovdje, hahaha! Obzirom da sam prikriveni introvert, ponekad mi je tu crtu svoje osobnosti, kao i strah od kamera, poprilično teško uskladiti s opisom posla, ali evo nekako guram. A sve je počelo sasvim slučajno.
Oduvijek volim kuhati i peći kolače. Moj Instagram je početno bio mali, privatni profil, a zatim mali, javni lifestyle profil na kojemu sam između ostalog ponekad dijelila fotke onoga što skuham. Ljudi su često molili za recepte. Onda je došla korona, svi smo imali vremena na pretek, ja sam počela češće fotkati hranu i ovaj puta, pisati recepte ispod fotografija.
Tu se zakotrljalo, iako je moj profil za moje pojmove i dalje mali… Nikako do tih 10 000 pratitelja… Neće pa neće…
View this post on Instagram
Jesi li se naviknula na titulu „influencera“?
Nisam se naviknula i nikad neću. Moram priznati da ja nekako ni ne volim tu titulu. Ja samo ovdje dijelim svoju strast prema finoj hrani i piću. Te rubrike nekako prevladavaju na profilu ponekad se ispreplićući s putovanjima koja su moja druga strast.
Ako netko isproba moje jelo ili neki restoran koji sam preporučila ili možda otputuje na neku destinaciju, a pritom mu se to i svidi, nitko sretniji od mene. Sad da sam ja nešto značajno utjecala na njihov život, čisto sumnjam…
Što misliš, zašto većina ljudi ima negativne konotacije na taj pojam?
Mislim da većina ljudi misli da su influenceri hrpa praznoglavih neradnika koja se voli eksponirati i dobivati besplatne stvari/usluge. Vjerojatno ima i takvih, ja svoj put na toj društvenoj mreži sigurno nisam započela zbog neke želje za samopromocijom. Te kockice su jednostavno bile mjesto gdje se, nakon poprilično monotonog radnog dana, ja mogu kreativno izraziti.
Volim stilizirati hranu, volim fotografirati, volim lijepe kadrove. Drago mi je da su ljudi to na neki način prepoznali jer puno znači kada vidiš da netko cijeni tvoj rad i trud.
View this post on Instagram
Vratimo se malo na tvoje početke: kad i kako si otkrila ljubav prema kuhanju?
Ljubav prema kuhanju sam otkrila još u djetinjstvu, kada sam kao i vjerojatno svako dijete, voljela zaviriti u kuhinju dok mama ili baka kuhaju. Voljela sam praviti kolače s bakom.
Kasnije sam to malo “upgrejdala” na praksi u srednjoj školi, a nadalje je sve bilo eksperimentiranje i igranje s namirnicama. Voljela sam i volim ugošćavati prijatelje i iznenaditi ih uvijek nekim novim jelom.
Kakva jela najviše voliš pripremati: slana ili slatka?
Teško mi je odabrati što najviše volim kuhati. Mislim da me uvijek svi nekako povezuju sa slasticama i kolačima, ali ja podjednako volim pripremati i slano i slatko. Volim dodati neki svoj touch u tradicionalna jela ili izmisliti sasvim neko novo jelo od namirnica iz frižidera.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Pamtiš li svoju prvu suradnju preko Instagrama? Kad je to bilo i za koga?
Pokušavam se sjetiti prve suradnje, ali ne znam jesu li godine u pitanju ili nešto drugo, zaista nisam sigurna. Znam samo da su te prve suradnje većinom bile kompenzacijske, a kasnije su se dogodile i neke plaćene. Zahvalna sam za povjerenje svakome od suradnika i nadam se da će ih biti i više.
Iako znam da pratitelji iz nekog razloga ne vole suradnje, ja mogu reći da ne pristajem na svaku i ako nešto reklamiram, onda u to i vjerujem i time sam zadovoljna. Osobno isto ne vjerujem influenceru kojemu je 90% objava na profilu plaćeno i reklamiraju od igle do lokomotive.
Iza sebe imaš gastro nagradu. Pohvali nam se malo!
Da, osvojila sam titulu Gastro zvijezde u kategoriji tradicionalna kuhinja. Nominacija me iznenadila i razveselila jer kao što sam rekla, nisam tu zbog samopromocije, ali znati da netko vidi taj trud i vrijeme koje ulažeš, a još kad su to kolege i publika, nema ljepšeg. Treba znati da ulažemo u namirnice, podloge za fotografiranje, pribor i posuđe.
Vrijeme koje bismo mogli provesti s obitelji ili prijateljima, npr. na svježem zraku, odvajamo za kreiranje, stiliziranje i fotografiranje novih jela te montiranje videa i uređivanje fotografija. Svako jelo jedemo hladno. Debljamo se. Kruh sa 7 kora, kažem Vam…
View this post on Instagram
Možeš li nam izdvojiti jelo koje ti je bilo najizazovnije za pripremiti?
Bilo koje jelo koje pripremaš prvi puta je izazov. Ali ako moram izdvojiti jedno, onda je to medovik torta. Obožavam ju jesti, ali radila sam ju samo jednom jer iziskuje puno vremena i truda.
Postoji li neka hrana koju ne voliš jesti?
Vjerovali ili ne, postoji… Sad će me gurmani popljuvati, ali recimo tripice ne bih probala ni da mi netko plati. Do prije nekoliko godina nisam mogla smisliti ni janjetinu.
Kažu da se okusni pupoljci mijenjaju svakih nekoliko godina i to mora da je istina jer ju sada čak i volim.
Kakvu kuhinju preferiraš?
Preferiram mediteransku kuhinju, ali jako volim isprobavati nove okuse i upoznavati nove kuhinje svijeta. Volim i kinesku, meksičku, libanonsku, japansku…
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Imaš li omiljena gastro mjesta u Rijeci i okolici?
Iako volim isprobavati kada se nešto novo otvori, imam neke drage restorane i mjesta kojima se uvijek vraćam i koja nikad ne razočaraju. To su Fortica u Kastvu, Ganeum u Lovranu i Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, a jako volim i Grad i Hidden u Rijeci.
Koje su prednosti, odnosno mane posla na Instagramu?
Prednosti posla na Instagramu su te što možeš zaista upoznati puno divnih ljudi, što virtualno, što stvarno. Pozivaju te na lijepa mjesta, na predivne evente, surađuješ s nekim velikim tvrtkama, dobivaš nove poslovne prilike. Ponekad se moram uštipnuti kad pomislim da sam surađivala s npr. Metroom ili Lesninom.
Mana su rokovi, moraš svoje slobodno vrijeme prilagođavati suradnjama bilo da si bolestan ili umoran. Mana su pojedinci koji misle da te poznaju ili da imaju pravo negativno komentirati tebe ili tvoje djelo, ljudi zaista znaju biti okrutni, iako ja moram reći da sam se minimalno susrela s tako nečim.
View this post on Instagram
Može li se živjeti od Instagrama?
Vjerujem da se može živjeti od Instagrama, osobno poznajem ljude koji vrlo dobro žive. Ja ne mogu. Nisam došla do te razine. Imam stalni posao od kojeg živim, a IG i poslovi do kojih sam došla zbog IG su dodatan izvor prihoda.
View this post on Instagram
Koliko je teško ostati autentičan danas?
U današnjem svijetu gdje nam je sve dostupno jednim klikom, mislim da je jako teško ostati autentičan. Lijepo je kad te netko inspirira, ali ako ga potpuno kopiraš ili se trudiš da ga kopiraš, ako smo svi isti kao jaje jajetu, isto se odijevamo, isto kuhamo, isto jedemo, putujemo na ista mjesta, gdje je čar u svemu tome…
Na društvenim mrežama ima vrlo malo autentičnosti, rekla bih…
Za kraj; što bi savjetovala onima koji žele postati influenceri?
Poseban savjet budućim influencerima nemam, i ja se još trudim plivati u tim vodama. Mislim da zaista trebaju biti ovo što smo spomenuli gore, autentični. Naći neki svoj smjer, svoju nišu i samo hrabro. Naoružati se strpljenjem jer iako neki profili buknu preko noći, najčešće to nije tako.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram