Obožavamo slatko! Posebno kada su s potpisom Lorene Otavijević, slastičarke i edukatorice poznate pod pseudonimom “Daj kolačić”.
Na svom Instagram profilu nedavno nas je privukao njezin novi recept za čokoladne keksiće sa smeđim maslacem i zobenim pahuljicama. Čini nam se da ćemo ove keksiće redovito nositi sa sobom na plažu ovo ljeto.
Donosimo Lorenin recept u nastavku!
View this post on Instagram
ČOKOLADNI KEKSIĆI SA SMEĐIM MASLACEM I ZOBENIM PAHULJICAMA
• 100 g smeđeg maslaca (beurre noisette)
• 100 g svijetlo smeđeg šećera
• 20 g bijelog šećera
• 1 jaje L veličine
• 130 g brašna
• 30 g mljevenih pečenih lješnjaka
• 60 g sitnih zobenih pahuljica
• 1/2 žličice sode bikarbone
• 1/4 žličice soli
• 125 g nasjeckane tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
Najprije od 130 g maslaca napravimo smeđi maslac. Zbilja je jednostavno, a potpuno mijenja okus keksa ili bilo kojeg jela. U posudu stavimo maslac, te krenemo topiti na slaboj vatri. Kako maslac kuha, stvara se pjena, što znači da voda isparava.
Daljnim iskuhavanjem će se mliječni proteini skuhati, a maslac će poprimiti smeđu boju i orašast miris. Odmah maslac maknite s vatre da ne postane gorak i izlijte u posudu. Ohladite ga do skoro krutog stanja, pa tek onda počnite raditi kekse. Maslac pomiješamo sa šećerima i soli u posudi miksera, te miješamo lopaticom dok se ne povežu u svijetlu smjesu.
Zatim dodajemo jaje, potom lješnjake, zobene pahuljice, te na kraju brašno pomiješano sa sodom. Vrlo kratko miješamo nakon dodavanja brašna kako bi keksi ostali prhki. Ja volim odmah sa brašnom dodati i čokoladu.
Kekse dobro ohladimo, sigurno nekoliko sati, a zatim oblikujemo loptice. U svaku lopticu zabodemo par komadića čokolade i lješnjaka radi vizualnog dojma, a zatim ih još ohladimo prije pečenja. Lorena ih zaledi, pa vadi i peče po potrebi.
Peku se u ugrijanoj pećnici oko 12 minuta, ovisno o veličini samog keksa. Sredina mora ostati mekana, jer se hlađenjem stisnu.
Dobar tek!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram