Ljubav prema kuhanju uvijek bila tu, od malih nogu. Često sam gledala baku kako kuha, te sam što sam više odrastala često i sama voljela pripremati baš njezine recepte… Uvijek sam maštala o otvaranju konobe ili nekog restorana, ali se jednostavno nisam upustila u takvo nešto, sve dok mi se nije pružila prilika za Spoon.
Spoon je obiteljski restorančić smješten u srcu grada. Iza njega stoji Tea Cupać, koja je oduvijek gajila ljubav prema kuhanju i bakina kuhinja joj je uvijek ostala zapamćena, te ju rado implementira u svoj biznis.
Tako u ponudi Spoona možemo pronaći tradicionalna jela na žlicu: maneštra z bobići, pašta i fažol, jota, gulaš i njoki, sarma, punjena paprika, seljačka maneštra, juha od buće…
Kako je tekao proces stvaranja svog biznisa, što Riječani najčešće naručuju u Spoonu, daljnjim planovima i mnogo više, otkrila nam je Lady Boss Tea Cupać!
Predstavite nam se!
Moje ime je Tea Cupać, dolazim iz Rijeke. Završila sam Ekonomsku školu Mije Mirkovića te zatim studij Poduzetništva na Veleučilištu u Rijeci.
Smatram da sam vedra i vesela, uvijek optimistična. Kada uspijem uloviti malo vremena za sebe volim odraditi dobar trening, bilo kakvu fizičku aktivnost, to mi je ispušni ventil, a ujedno me relaksira, mogla bih to nazvati svojevrsnim hobijem.
Stojite iza posebnog obiteljskog restorančića Spoon u centru Rijeke. Možete li mi reći kad ste otkrili svoju ljubav prema kuhanju?
Pa mislim da je ljubav prema kuhanju uvijek bila tu, od malih nogu. Često sam gledala baku kako kuha, te sam što sam više odrastala često i sama voljela pripremati baš njezine recepte. Veliki sam gurman, zaista volim isprobavati nove okuse, ali nekako mi je ta bakina kuhinja uvijek ostala zapamćena, i dan danas kada ona kuha vrati me u djetinjstvo.
Kako i kad ste se odlučili otvorili Spoon?
Dugi niz godina sam u ugostiteljstvu, ali pretežno je uvijek baza bila na pripremi pića i napitaka. Uvijek sam maštala o otvaranju konobe ili nekog restorana, ali se jednostavno nisam upustila u takvo nešto, sve dok mi se nije pružila prilika za Spoon. Mogu reći da se sve dogodilo nekako iznenada i da mi nimalo nije žao da sam se upustila tu ideju, za koju smatram da je zaživjela i nadam se da će se tako i održati.
Što se sve nalazi u ponudi?
U ponudi imamo razna jela na žlicu, autohtona domaća jela koja pokrivaju više regija Hrvatske.
Maneštra z bobići, pašta i fažol, jota, gulaš i njoki, sarma, punjena paprika, seljačka maneštra, juha od buće, juha od rajčice, hobotnica sa bobom, lignje na brodet, tripice na dalmatinski, bakalar na brodet, ćufte s pireom te razne povrtne i mesne polpete s prilogom. Trudimo se osmisliti nove recepte da gosti probaju i da nam kažu svoje iskreno mišljenje. Najbitnije je da su gosti zadovoljni i siti 🙂
Koja jela Riječani najviše traže?
Pa zaista imamo širok spektar gostiju, od vegetarijanskih jela do onih mesnih. Ne znam da li bih koje mogla izdvojit posebno. Ćufte s pireom su definitivno najtražene, gulaš i njoki, povrtna maneštra, bobići, jota i pašta fažol, mogu reći da svatko kod nas može naći nešto što voli.
Po čemu se izdvaja Spoon od drugih restorana?
Jednostavno je jedno malo, zanimljivo mjesto na posebnoj lokaciji, zabačeno od ostalih velikih restorana i objekata brze prehrane. U današnjem ubrzanom načinu života puno nam znači pojesti obrok na žlicu, barem meni, a vjerujem da je tako i ostalima. Ima taj starinski štih, koji smatram da ljudi znaju prepoznati.
Je li teško biti žena poduzetnik?
Kada volite ono što radite, zaista nije teško. Postoje trenutci kada je teško uskladiti privatno i poslovno, pogotovo ako imate obitelj kojoj se morate posvetiti, ali za sve se nađe rješenje, tako da smatram da je sve izvedivo.
Kako se nosite s preprekama i izazovima?
Svaki izazov prihvatim, prepreku pokušam riješiti, ukoliko ne uspijem, znam da dolaze nove i da ih moram prijeći. To je sve dio posla, i negativne i pozitivne strane. Na kraju krajeva sama sam izabrala taj put i nije mi žao.
Što Vas najviše veseli i pokreće u poslu?
To je neka neobjašnjiva energija. Pozitivna naravno. Rano ustajanje, obavljanje nabave, posao, zvuči rutina ali zaista nije jer se u danu dogodi toliko sitnica koje treba pomno isplanirati i riješiti i zaista mi nije problem jer ja to volim. Mene to pokreće i ispunjava, i zato sam se za to odlučila.
Daljnji planovi?
Uvijek ih ima, nisu definirani, ali sigurno će ih još biti. Volim raditi na novim idejama i zamislima tako da vjerujem da će u budućnosti osvanuti još neka priča, bila vezana za Spoon ili ne.
Što biste poručili ženama koje se dvoume pokrenuti vlastiti biznis?
Nemojte se dvoumiti, život je kratak, ostvarite sve što vam je na umu. Znam lako je to iz tuđe perspektive reći, ali ako niste pokušale nećete ni znati. Pokušajte, ostvarit ćete prvenstveno sebe kao osobu, u svakom smislu te riječi.
Autor: Extravagant
Foto: privatni arhiv