Moj suprug posvećen je proizvodnji vina, a ja imam više smisla za marketing i promociju naših vina. U tom smislu i najviše pridonosim obiteljskom gospodarstvu. Najbitnije je da čovjek radi ono što voli. Volim prezentirati ljudima ono što radimo, kako to radimo i zato u našim vođenim degustacijama pričam priču o vinarstvu i vinogradarstvu u Vrbniku, o našoj obitelji, a uz obilazak podruma ljudi mogu čuti i o cijelom procesu proizvodnje vina – od grozda do stola.
Egle Katunar voditeljica je prodaje i marketinga Kuće vina Ivan Katunar. Kako kaže, zbog ljubavi se iz rodne Istre preselila u Vrbnik na otoku Krku, gdje sa suprugom vodi obiteljsko gospodarstvo.
Ponosni su vlasnici brojnih nagrada: Žlahtina Ivan Katunar osvojila je 1. mjesto na ocjenjivanju 50 Great White Wines in the world u Španjolskoj, Sansigot ima veliki niz zlatnih medalja, a osim vina posebna joj draga nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koju smo dobili za vinski turizam.
Više o sebi, poslovnom putu, značaju Kuće vina Ivan Katunar za turizam, daljnjim planovima, otkrila nam je Lady Boss Egle Katunar u intervjuu!
Predstavite nam se; otkuda ste, školovanje, čime se bavite, kako biste opisali svoju osobnost u 3 riječi?
Moje ime je Egle Katunar i živim u Vrbniku. Rođena sam u Vodnjanu gdje sam završila osnovnu školu i nastavila školovanje u Trstu. Po struci sam dentalni tehničar i taj posao radila sam 7 godina.
Preselila sam se u Vrbnik zbog ljubavi gdje sam sa suprugom Ivanom osnovala obitelj, te sam sretna majka dvoje djece. Promjenom adrese, promijenila sam i posao te radim u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kuća vina Ivan Katunar.
U naravi sam pozitivna, vesela i društvena.
Istrijanka ste, no ljubav Vas je dovela na zlatni otok Krk. Kako i kad ste upoznali svog supruga?
Kao mlada djevojka 2007. godine išla sam na stručni ispit u Zagreb i upoznala sam Ivana koji je tamo studirao agronomiju.
Naši su se zajednički prijatelji družili, pa smo moje prijateljice i ja pozvane na večeru kod njega. Pokucala sam na vrata, a on je otvorio. Od onoga dana smo zajedno.
![Lady Boss Egle Katunar: "Najprije sam se zaljubila u vinara, a kasnije i u vino." Lady Boss Egle Katunar: "Najprije sam se zaljubila u vinara, a kasnije i u vino."](https://extravagant.com.hr/wp-content/uploads/2023/06/1-Egle-i-Ivan-Katunar.jpg)
Foto: privatni arhiv
Voditeljica ste prodaje i marketinga Kuće vina Ivan Katunar. Kad ste počeli obnašati tu funkciju?
U obiteljskom gospodarstvu čovjek često mora biti univerzalan i spreman na različite vrste poslova.
Rastom i razvojem naše vinarije nametnula se potreba da se jedna osoba bavi prodajom, komunikacijom, radom s kupcima i promocijom.
Oduvijek me je rad s ljudima veselio i ispunjavao.
Jeste li oduvijek gajili ljubav prema vinima?
Najprije sam se zaljubila u vinara, a kasnije i u vino. A sad volim oboje 🙂
Kako ste svojom pozicijom doprinijeli promociji vina Kuće vina Ivan Katunar u turističkom smislu?
Moj suprug posvećen je proizvodnji vina, a ja imam više smisla za marketing i promociju naših vina. U tom smislu i najviše pridonosim obiteljskom gospodarstvu. Najbitnije je da čovjek radi ono što voli. Volim prezentirati ljudima ono što radimo, kako to radimo i zato u našim vođenim degustacijama pričam priču o vinarstvu i vinogradarstvu u Vrbniku, o našoj obitelji, a uz obilazak podruma ljudi mogu čuti i o cijelom procesu proizvodnje vina – od grozda do stola.
![Lady Boss Egle Katunar: "Najprije sam se zaljubila u vinara, a kasnije i u vino." Lady Boss Egle Katunar: "Najprije sam se zaljubila u vinara, a kasnije i u vino."](https://extravagant.com.hr/wp-content/uploads/2023/06/1-Egle-i-Ivan-Katunar-u-podrumu.jpg)
Foto: privatni arhiv
Možete li nam navesti posebnosti vaših vina?
Opredijelili smo se za proizvodnju autohtonih sorata našega Kvarnera, tu mislim na žlahtinu i sansigot. Od žlahtine, kao već poznate sorte, proizvodimo 5 različitih stilova vina: od pjenušavih, odležanih, maceriranih do desertnih. Svako od ovih vina ima svoj karakter i posebnost.
Osim toga trudimo se revitalizirali autohtonu crvenu sortu Sansigot, od koje proizvodimo vrhunsko crno vino odležano u barrique bačvicama.
Sansigot kao sorta je bila zaboravljena i na rubu izumiranja, a danas nam iz godine uz godinu pristižu svjetske zlatne medalje za ovo vino.
Koliko vas ima u Ivan Katunar timu?
Mi smo mala boutique vinarija i u našem timu ima desetak ljudi.
Što Vas najviše veseli i pokreće u poslu?
Veseli me kad ideja postane stvarnost, odnosno veselim se realizaciji novih projekata i novih proizvoda. Također, vesele me i svjetska priznanja i zadovoljstvo kupaca koji se ponovo vraćaju.
To je dobar pokazatelj da idemo u dobrom smjeru i da se trud isplatio.
Možete li nam izdvojiti najznačajnije nagrade, uspjehe?
Nagrada ima mnogo, ali najnovije nagrade su:
Žlahtina Ivan Katunar osvojila je 1. mjesto na ocjenjivanju 50 Great White Wines in the world u Španjolskoj.
Sansigot ima veliki niz zlatnih medalja. Na Frankfurt International Trophy osvojio je zlato u konkurenciji sa 18.000 uzoraka vina.
Na ocjenjivanju Concours International de Lyon nagrađeni su velikim zlatom Muškat žuti i Biser Žlahtine.
Prošek od žlahtine, Sv.Ivan dobio je zlatnu medalju na Asia Wine Trophy i Portugal Wine Trophy.
Dobili smo srebrni Decanter za maceriranu žlahtinu Ambra i srebrnu medalju za Rosé na International Rosé Championshipu.
Osim za vina posebno mi je draga nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koju smo dobili za vinski turizam.
Daljnji planovi, neostvarene želje, suradnje?
Planova imamo mnogo, ali trudimo se i radimo na tome da neostvarene želje ostvarimo.
Živili!
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant, privatni arhiv