Malo tko ne zna za Konobu Tarsa na Trsatu – jedno od najljepših riječkih mjesta okupljanja, druženja i uživanja u domaćoj kuhinji. Konoba Tarsa ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu, a iza svake dugovječnosti, pa tako i ove, stoje naravno – ljudi. Od gostiju, preko osoblja koje je ostalo gotovo nepromijenjeno od samih početaka do vlasnika – iza cijele priče krije se Goran Rogić, dobitnik brojnih, potpuno zasluženih priznanja.
Kako je krenula vaša priča s ugostiteljstvom?
Još kao dijete maštao sam da ću imati svoj restoran. I evo nas tu gdje jesmo. Ugostiteljstvom se bavim tridesetak godina, no ako se vraćamo na početke, moram reći da sam najprije otvarao automat klubove i casina u sklopu kojih sam imao i ugostiteljske objekte. Zatim su to bile diskoteke, pizzerije i na kraju, otvorio sam Konobu Tarsa.
Ove godine slavite 20. obljetnicu rada – koliko je teško održati uspješan posao toliko dugo? Jeste li ponosni?
Tarsa je zaista jedan od rijetkih ugostiteljskih objekata koji je uspio opstati toliko godina na samom vrhu. Mislim da je ključ svega prekrasno osoblje i kvaliteta od koje nikada nismo odustali. Nastojim svakodnevno nabavljati friške namirnice i većinom kupujem od hrvatskih OPG-ova što samo dodatno povećava vrijednost svega što radimo.
Zaista vjerujem da su ljudi važni. Mi imamo zaposlenike koji su s nama od samih početaka, oni su kao dio obitelji. Na fotografijama je ekipa bez koje Tarsa ne bi bila Tarsa.
Da, vrlo sam ponosan. Nije jednostavno toliko dugo zadržati ljude i kvalitetu u jednom ovako velikom i zahtjevnom ugostiteljskom objektu.
Što bi izdvojili kao najvažniji faktor uspjeha u ugostiteljstvu?
Uvijek nastojimo ugodit gostu i dati mu ono što je naručeno. Namirnice su uvijek friške i ne daj Bože da netko iz Tarse ode gladan… To se ne može dogoditi!
U to smo se i sami više puta uvjerili! Konoba Tarsa je nadaleko poznata po dobroj hrani, ne čudi zato da su vas tijekom godina posjetile i brojne poznate osobe. Možete li nam izdvojiti neke anegdote?
Istina, kod nas su bile brojne zvijezde, ne bih do sutra završio kada bih krenuo nabrajati. Primjerice, Roberto Boticelli je jednom prilikom posluživao na našem šanku jer mu je, kako sam kaže, životna želja bila da bude konobar. Ispunili smo je barem na kratko.
Posjetio nas je i pokojni Toše Proeski koji me je doslovno izuo iz cipela i otišao na koncert u njima, a mi i dan danas čuvamo njegove cipele. Ma bilo je toga zaista puno, imamo lijepih sjećanja na proteklih dvadeset godina.
Iza nas je vrijeme Covida koje je bilo vrlo teško za ugostitelje. Kako se nosite s takvim izazovnim situacijama?
Bilo nam je teško kao i svima, ali nema odustajanja!
Veliku obljetnicu obilježit ćete velikim prigodnim druženjem? Što nas očekuje?
Za dvadeseti rođendan pripremili smo obilje dobre hrane – ipak je hrana naš adut, a bit će tu i pića, pjesme i puno smijeha…
Uopće ne sumnjamo u to jer Konoba Tarsa je od samih početaka bila vrhunska gastro priča i idealno mjesto za druženja i uživanje u domaćoj kuhinji. A i zna se gdje se u gradu rade najbolje fešte!
J. Kulfaneka 10, Strmica, Rijeka
Tel. 051 452 089