“Krenuli smo 1990. godine, suprug Srećko i ja” – započinje tako svoju priču Emilija Mandukić Butković u čijem obiteljskom vlasništvu posluje Konoba Lucija u Povilama. U tu je gastro oazu utkano trideset godina ugostiteljskog iskustva, tradicije, ljubavi i volje, ali i malo one pozitivne ludosti koja je potrebna za svaki uspjeh.
Ugostiteljska priča Butkovića krenula je s restoranom u turističkom naselju Zagori, da bi se nakon nekog vremena preselili u sam grad Novi Vinodolski. Sada ponosno vode Konobu Lucija u Povilama. Ovdje, kažu, planiraju ostati do kraja – srećom, kraj se ne nazire, a Emilija kao tajnu uspjeha izdvaja konstantno inzistiranje na kvaliteti.
“Ponuda se zasniva na domaćim, svježim namirnicama, friškoj ribi, škampima, školjkama. Na stolu se nađe samo ono što se ulovi, a ako ribe toga dana nema – nećete je moći ni naručiti. Ništa se ne stavlja u led”,
– govori Emilija koja je donedavno i sama radila u kuhinji.
“Iako nisam kuharica po profesiji, desetak sam godina radila u kuhinji. Volim kuharstvo, volim izmišljati neke novitete, ali zbog bolesti sam se morala potpuno povući iz tog dijela”
Možda se povukla iz kuhinje, ali njena se ostavština vidi na kreativnim tanjurima koji svakodnevno dolaze pred brojne goste, a neke od delicija imali smo priliku isprobati i sami. Vjerujte nam kada kažemo – teško je to riječima opisati.
Osim bogate riblje ponude, Konoba Lucija ima i fantastičan roštilj, a majstor od mesa dolazi ni više ni manje nego iz Leskovca. A znamo što se kaže za Leskovački roštilj…
Konoba Lucija u Povilama smjestila se uz samo more. Moguće je ovdje organizirati manja vjenčanja. Terasa prima stotinjak gostiju, dok se u unutarnjem dijelu restorana može smjestiti njih sedamdeset.
Ambijent, posluga i na kraju krajeva – vrhunska hrana, Konobu Lucija svakako stavljaju u sam vrh domaće gastro scene.

Svaki dan samo svježa riba
Autor i foto: Extravagant