U situaciji kada na mnogim policama hrvatskih trgovina nedostaje kvasca, dobro je znati da je kvasac relativno jednostavno napraviti i kod kuće. Za to su vam potrebna samo dva sastojka – brašno i voda te malo strpljenja, a ako ga budete redovito održavali, ovim principom nikada vam neće ponestati kvasca.
POSTUPAK:
U staklenoj, plastičnoj ili keramičkoj posudi izmiješajte žlicu brašna sa žlicom vode. Posudu smjestite na toplo (sobna temperatura je idealna) lagano poklopite ili prekrijte, kako bi zrak cirkulirao, a istovremeno ništa ne bi upalo unutra. Smjesu pustite 48 sati da odmori. Nemojte miješati!
Nakon 48 sati smjesa će postati pjenušava, svježeg i slatkastog mirisa. Tada ju je potrebno “nahraniti” još jednom žlicom vode i brašna. Snažno vilicom izmiješajte smjesu pa je ponovo ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi.
Nakon 24 sata vrijeme je za drugo “hranjenje” istom količinom brašna i vode. Ponovo snažno promiješajte i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
Ujutro bi vaš kvas trebao biti spreman za korištenje!
Postupak se možda čini dugačak, ali valja reći da ga nije potrebno prolaziti svaki put kada vam treba kvasac. Naime, od dobivene smjese uvijek se jedan dio koristi, a drugi dio čuva za sljedeće korištenje, stoga početnu dugačku proceduru nije potrebno prolaziti od početka.
Čitav postupak s detaljnim objašnjenjem potražite na FB profilu i istoimenoj stranici Porcija i pol:
Javljate se u potrazi za domaćim kvasom pa evo nekoliko linkova na postove na Porciji i pol da vam olakša pripremu…
Gepostet von Porcija i pol am Dienstag, 17. März 2020
Foto: fancycrave1 from Pixabay
Autor: Extravagant