Kad nastupe ljetne temperature, osvježenje najviše volimo potražiti u omiljenom nam sladoledu. Ova primamljiva slastica u vrućim danima pokazala se kao “last resort” rješenje. Danas se na tržištu nudi velik izbor sladoleda, da nam pamet stane. Opet, vrlo često se nađemo u teškim dvojbama koji odabrati.
Kako biste se riješili tih slatkih briga, naša ideja je da pripremite sladoled kod kuće. Ukoliko niste nikad radili homemade sladoled, ovo je savršena prilika!
Upitali smo riječku food influencericu Bojanu Matek (@bokylicious), da nam otkrije svoj omiljeni recept za pripremu sladoleda; točnije 2 recepta – za ljubitelje voćnih te čokoladnih okusa. Jedva čekamo isprobati!
SLADOLED OD PEČENIH JAGODA
Sastojci:
1 kg jagoda
2 žlice šećera
400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
500 ml mliječnog vrhnja za šlag
1 žličica vanilla ekstrakta (opcionalno)
Priprema:
Prepolovite jagode, smjestite ih u vatrostalnu posudu te pospite šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C oko jedan sat, tj. dok se sok iz jagoda potpuno ne reducira.
Promiješajte jagode svakih 15 min, pazite da ne zagore i da se sokovi previše ne karameliziraju.
Izvadite ih iz pećnice te premjestite u plastičnu posudu. Štapnim mikserom usitnite jagode te ohladite. Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i vaniliju te mikserom miksajte 2 min kako bi dobili prozračnu kremu. U drugoj posudi čvrsto istucite vrhnje u šlag te dodajte malo u kremu od jagoda. Laganim pokretima umiješajte špatulom. Dodavajte tako vrhnje još nekoliko puta lagano miješajući dok sve ne potrošite. Prebacite u posudu za zamrzavanje, poravnajte, prekrijte površinu pek papirom i istisnite zrak iz mjehurića. Poklopite. Zamrznite na minimalno 5 sati odnosno dok se ne stvrdne.
Prije posluživanja pustite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
SLADOLED OD LIMETE S BIJELOM ČOKOLADOM I KOKOSOM
Sastojci:
500 ml vrhnja za šlag
400 g kondenziranog mlijeka (1 limenka)
4 limete
100 g bijele čokolade
4 žličice ribanog kokosa
Još: limeta i coconut flakes za ukras
Priprema:
Iscijedite sok 4 limete u manju plastičnu posudu. U drugoj, većoj posudi izradite vrhnje u šlag pazeći da ga ne izradite previše. Odložite sa strane. U sok od limete dodajte kondenzirano mlijeko i miksajte mikserom 3-4 minute dok se sve lijepo ne poveže. Dodajte tu smjesu u tučeno vrhnje i miksajte dok se ne sjedini. Po želji sitno naribajte koricu limete i dodajte u kremu.
Bijelu čokoladu istopite u mikrovalnoj (1 min) ili na parnoj kupelji, te joj dodajte ribani kokos i dobro promiješajte. U stakleni, metalni ili plastični kalup stavite pola kreme, žličicom nepravilno dodajte čokoladu pa prekrijte ostatkom kreme i zatim ponovno pokapajte bijelom čokoladom s kokosom i pospite kokosovim pahuljicama. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na minimalno 5 sati ili dok se ne stvrdne.
Prije formiranja kuglica i posluživanja izvadite sladoled iz zamrzivača na 10-15 minuta (ovisno o tome koliko je stajao u zamrzivaču).
Uživajte!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Bojana Matek