Jedna od najljepših hrvatskih regija, bogata poviješću i kulturom te poznata po neodoljivim gastro specijalitetima, Istra nudi sve.
Prepuna je piktoresknih mjestašca, predivnih krajolika i njeguje tradiciju koja se osjeti u svakom njenom kutku. Gdje god otišli i koju god kulinarsku destinaciju odabrali, nećete pogriješiti.
Mi smo odabrali nekolilko istarskih konoba koje biste trebali posjetiti na nekom od svojih izleta.
Konoba Da Rocco, Krnica
U mjestu Krnica nalazi se konoba Da Rocco koja priča predivnu obiteljsku priču, a nakon kratke stanke, nedavno je ponovo otvorila svoja vrata i nudi najbolje od istarske kuhinje.
U konobi Da Rocco cilj je gostima ponuditi autohtona istarska jela i okuse, a glavne zvijezde jelovnika su lokalne namirnice. Trude se nabavljati sve od lokalnih proizvođača, od sireva pa sve do mesa.
Stari podrum, Momjan
Ovaj istarski raj za gurmanske užitke smjestio se u dolini rijek Arglie, ispod momjanskog kaštela, na mjestu prve istarske tvornice likera.
Jela od mesa i ribe, domaće tjestenine i deserti još su finiji kada ste okruženi vinogradima i prekrasnim krajolikom. Ova mirna lokacija pruža mogućnost bijega iz gradske vreve i uranjanja u očaravajući pejzaž Istre.
View this post on Instagram
Agroturizam Tončić, Zrenj, Oprtalj
Agroturizam Tončić nalazi se u idiličnom istarskom krajoliku s panoramskim pogledom na Ćićariju.
Agroturizam Tončić nudi domaću istarsku kuhinju, specijalitete od mesa i divljači, domaću tjesteninu i kolače, a posebno se ponosi jelima pripremljena s gljivama i tartufima te domaćim kruhom. Njihovi su specijaliteti uvijek pripremljeni od namirnica iz domaće proizvodnje.
Neki od specijaliteta su suhomesnati proizvodi (pršut, vratina, kobasica, panceta), domaći sirevi, juhe, maneštre, razne tjestenine, istarski njoki i fuži u umaku od divljači, tartufi, ostale sezonske gljive i divlje šparoge na razne načine te meso sezonskog karaktera u pećnici ili na roštilju.
Konoba 2.peron, Cerovlje
Konoba 2.peron nalazi se u samom srcu Istre, u mjestu Cerovlje, koje svoj razvoj najviše duguje izgradnji željezničke pruge kroz Istru krajem 19. stoljeća, odakle dolazi i samo ime konobe.
2.peron nudi ono najbolje od Istre, jela pripremljena od vrhunskih namirnica, poput tartufa, vrganja i šparoga te domaćeg pršuta, sira, skute i maslinovog ulja. Odaberite jedan od njihovih posebnih deserata, uz čašiću domaće rakije i uživajte u predivnom ambijentu i atmosferi.
Konoba Jadruhi, Vižinada
Konoba Jadruhi, smještena u selu Jadruhi kraj Vižinade, privlači svojim ambijentom i ponudom vrhunskih gastro specijaliteta te je krasi dugogodišnja tradicija obiteljskog gospodarstva i ugostiteljske djelatnosti.
Jadruhi nudi autohtona i tradicionalna istarska jela, spravljena prema starim receptima, proizvedena ondje. Među najomiljenijima su za Istru prepoznatljivi specijaliteti kao što su: Istarski pršut, pljukanci, njoki, fuži te razne mesne delicije.
Ljubitelji tartufa također će doći na svoje, a oni koji ne mogu bez slatkog, uživat će u domaćim desertima, poput kroštula i fritula.
Alla Beccaccia, Fažana
Alla Beccaccia obiteljski je kulinarski dragulj koji nudi gastro putovanje koje dočarava bit hrvatske gastronomije.
Na jelovniku se nalaze jela pripremljena od najsvježijih lokalnih namirnica, a njihovi su tradicionalni recepti inspirirani godišnjim dobima.
Od ukusnih predjela, preko originalnih glavnih jela pa sve do slasnih deserata, Alla Beccaccia nudi najbolje od istarske regije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Konoba Daniela, Veleniki, Poreč
Konoba Daniela nudi nezaboravno gastro iskustvo u predivnom, rustikalnom ambijentu i ugodnoj atmosferi.
Osim istarskih specijaliteta, pripremljenih od lokalnih namirnica, u ovoj konobi možete probati i jela internacionalne kuhinje te će ondje svatko pronaći nešto po svom ukusu.
View this post on Instagram
Stvarno je lipo u Istri!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, web stranice, Extravagant