U radnim dvadesetima postati chef restorana s Michelinovom zvjezdicom sigurno je jedno od najvećih priznanja u kulinarskoj karijeri kuhara ili kuharice.
Gabriela Filca jedna je od najmlađih chefica Michelinovih restorana ikada, a mi imamo privilegiju kušati njena jela u restoranu Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.
Gabriela nam je otkrila kako je izgledao njen kulinarski put, kakva je njena gastro vizija te kako se osjeća na čelu jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj.
Glavna ste chefica restorana Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč u riječkom Hiltonu. Kakav je osjećaj biti na čelu restorana s Michelinovom zvjezdicom, postoji li određeni pritisak?
Osjećaj je nevjerojatan, ali svakako dolazi s velikom odgovornošću. Michelinova zvjezdica nosi visoka očekivanja gostiju, ali uz podršku tima i mentora Denija Srdoča, izazove doživljavam kao priliku za rast.
Jeste li oduvijek htjeli biti kuharica? U kakvom ste se restoranu zamišljali?
Uvijek sam bila okružena zdravom, ekološki uzgojenom hranom iz vlastitog vrta, u Lici iz Prokika, gdje je sve zapravo i počelo. Od malih nogu počela sam stjecati radne navike i učiti o procesu upoznavanja hrane, od sadnje do jela na stolu.
Prvo kuharsko iskustvo imala sam s majkom koja me naučila sve obiteljske recepte.
Kako je tekao Vaš kulinarski put? Gdje ste se sve obrazovali?
Obrazovala sam se u Ugostiteljskoj školi u Opatiji, gdje sam tijekom stažiranja radila s chefom Denijem Srdočem u brojnim restoranima, poput Draga di Lovrana.
Nakon toga sam mu se pridružila u restoranu Nebo, gdje sam napredovala do pozicije glavne chefice. Isto tako dosta putujem te gostujem u renomiranim restoranima.
Upravo vam se javljam iz La Pergola u Rimu, renomiranom restoranu koji nosi cak 3 MICHELINOVE zvjezdice.
Imate li omiljenu kuhinju, koje je Vaše omiljeno jelo? U kojoj se zemlji po Vama najbolje jede?
Odrasla sam uz domaće namirnice i tradicionalna jela. Stil kuhanja u Nebu je kombinacija modernih s tradicionalnim elementima.
Omiljeno jelo teško je odabrati, ali svakako cijenim jednostavne, autentične okuse.
Koja je Vaša kulinarska vizija u Nebu? Što želite predstaviti i prenijeti gostima?
Cilj mi je istaknuti bogatstvo lokalnih namirnica kroz kreativna jela, pružajući gostima jedinstveno gastronomsko iskustvo koje spaja tradiciju i inovaciju.
Kakvi su danas kulinarski trendovi, kako se izdvojiti iz mase?
Naglasak je na održivosti, sezonskim namirnicama, te farm-to-table konceptu gdje namirnice moraju biti isključivo probrane od lokanih proizvođača.
Sigurni smo da se neprestano educirate i radite na sebi. Što Vas još zanima kada se govori o kuhinji?
Uvijek istražujem nove tehnike i pristupe, a posebno me zanima fermentacija i načini na koje možemo dodatno pojačati prirodne okuse namirnica.
Isto tako dosta istražujem o zdravoj pripremi hrane, kako sačuvati bitne nutrijente te pozitivno utjecati na zdravlje.
Možete li reći da ste ostvarili svoj kulinarski san, ili bar neki njegov dio?
Svakako sam ostvarila velik dio svog sna, ali kulinarstvo je stalno putovanje.
Uvijek postoje novi ciljevi i izazovi koje želim postići.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Fliker.hr