Svi znamo važnost najvažnijeg obroka u danu. Kao ideju za idealan doručak ili možda brunch, donosi nam food blogerica Bojana Matek, poznatija pod Instagram imenom @bokylicious.
Ovoga puta otkrila nam je recept za Shakshuku. Riječ je o aromatičnom i jednostavnom jelu arapskog podrijetla, koje se sastoji od luka, rajčice, paprike, češnjaka i jaja uz dodatak mirisnih začina.
Detaljniji Bojanin recept donosimo u nastavku…
SHAKSHUKA
za 2 osobe
Sastojci:
– 4 žlice maslinovog ulja
– 1 velika glavica žutog luka
– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 2 češnja češnjaka
– 1 žličica dimljene mljevene paprike
– 1 žličica mljevenog kumina
– 1 žličica chilli pahuljica
– 1 žličica soli
– 600 g pelata (1 i pol limenka)
– 0.5 dl vode
– 4 jaja
– peršin
Upute za pripremu
Luk očistite i nasjeckajte, paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Maslinovo ulje zagrijte na tavi pa dodajte sitno sjeckani luk i paprike.
Pirjajte otprilike 5 minuta. Dodajte sve začine – dimljenu papriku, kumin, chilli i sol. Popržite oko 2 minute dok se začini ne počnu širiti zrakom. Dodajte sjeckani češnjak. Dodajte i pelate i vodu. Promiješajte i pelate usitnite kuhačom. Kuhajte 15 minuta dok povrće ne omekša i voda ne ispari.
Zatim u povrću kuhačom napravite udubljenja u koja ćete smjestiti jaja.
Razbijte jaja i smjestite ih svako u svoje udubljenje. Po mojoj procjeni dosta je 2 jaja po osobi, ali na ovu količinu povrća, možete smjestiti i do 6 jaja.
Sada tavu poklopite poklopcem kako bi se jaja ravnomjerno poširala na pari.
Pratite situaciju, potrebno je otprilike 4 do 5 minuta kako bi jaja bila gotova.
Otklopite i pospite sjeckanim peršinom. Poslužite uz fini kruh.
U slast!
View this post on Instagram
Autor: Extravagant
Foto: Instagram