Maškare, dobra hrana i još bolja zabava oduvijek idu ruku pod ruku, a najposebnija maškarana gastro manifestacija održava se svake godine u Omišlju.
Bljak fest gurmanska je fešta koja privlači velik broj domaćih i stranih gostiju, prepuna zanimljivih i specifičnih jela, nekima i ne baš toliko dragih, ali zasigurno intrigantnih.
Uvijek uživamo u ovoj jedinstvenoj manisfestaciji, a današnji je 15.Bljak fest bio prava posveta tradiciji i običajima našega kraja te će ostati zapamćen po rekordnoj posjećenosti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Brojne su karnevalske udruge pripremile preko 5000 porcija tradicionalnih jela koja pomalo gube mjesto na svakodnevnim menijima, a dio su kulinarske baštine kvarnerskog kraja.
Andrea Orlić Čutul, direktorica TZO Omišalj, “Bljak fest tradicionalan je i po broju posjetioca. Ljudi vole ova nesvakidašnja jela, a mi ih svake godine rado pripremamo u mesopusno doba. Danas sudjeluje 14 grupa i svake godine imamo jednu grupu više.”
I ove su godine mnogi bili oduševljeni domaćim specijalitetima, poput tripica, bijelih bubrega, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrice s roštilja, kiselice i brojnih drugih. Baš onako kako su to naše none i pranone pripremale!
Mirjana Crnčić, Hoteli Njivice: “Nudimo pileća jetrica s povrćem i crne palačinke sa sirom i vrhnjem.”
Duž cijele omišljanske place brojni su gosti, maškarani i oni bez maski te karnevalske grupe šetali od jednog degustacijskog punkta do drugog i s velikim zanosom i interesom, te ponekim skeptičnim pogledom kušali mnoge neobične kombinacije.
Za odličnu atmosferu bila je zaslužna i grupa Venus na čije su glazbene taktove mnogi i zaplesali.
Svoje su kulinarske vještine predstavili KU Babani, KU Omišjanski babani, Udruga Obitelj za mlade, Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, Restoran Rivica, Lovačko društvo Šljuka, KU Kataroška, Hoteli Njivice, Zdravko Andri – Restoran “Kod bake”, ŠRD Zubatac, Udruga Puntarske užance i Etnografsko društvo Tržec iz Slovenije.
Ivica Blažević, Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj: “Nudimo tripice, vidite koji je red, ljudi ih jako vole.”
Zdravko Andri – Restoran “Kod bake”: “Danas nudimo hladetinu, odnosno iznutrice u hladetini. To je tradicijsko jelo i mi pokušavamo sačuvati taj recept.”
Bljak fest već je postao kultni događaj i jedna od najomiljenijih manifestacija za vrijeme Karnevala, veliko slavlje zimskog doba, hrane i druženja te predivnog Omišlja čije uličice i trgovi ožive u ovim hladnim danima.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant