Ljeto se približava svome kraju, ali u Crikvenici i dalje traje odlično raspoloženje i zabava. Razlog tome je njihov najplaviji mjesec u godini; 10. Mjesec plave ribe!
Riječ je projektu Turističke zajednice Grada Crikvenice koji je inspiriran ribarskom tradicijom crikveničkog kraja, gdje nas čekaju kreativni događaji do kraja ovoga mjeseca.
Tijekom mjeseca posvećenog vladarici tradicionalne gastronomije našega kraja, možete uživati u odabranim restoranima i konobama na području crikveničke rivijere. Upravo to smo odlučili napraviti te smo posjetili restoran “Burin” u Crikvenici i Beach bar bistro “Tunar” u Selcu, gdje su nas dočekali riblji specijaliteti.
Donosimo dojmove u nastavku!
ADRIANA
Mjesec plave ribe – čim sam čula za ovo, osjetila sam kako mi rastu zazubice. Veliki sam ljubitelj ribljih specijaliteta i jednostavno sam znala da je ovaj plavi mjesec – moj mjesec!
Prva stanica bila nam je poznati crikvenički gastro kutak, restoran Burin. Baš sve što smo kušali bilo je fantazija, a moj favorit svakako je marinirana riba.
Tunar u Selcu nas je dočekao sa savršeno začinjenom kraljicom tunom, a nepce smo usrećili i uz tartar od tune i lososa uz savršene domaće kruščiće, da bi sve zaokružili ukusnim šurlicama.
Osim izvrsne hrane, moram pohvaliti i divne domaćine, a ovdje vam se i sunce smiješi uz jedan od najljepših zalazaka koje možete doživjeti na Kvarneru.
Program Mjeseca plave ribe oživio je crikveničku rivijeru u danima kada se pozdravljamo s ljetom na najljepši mogući način. Tek je krenulo, zato, ako volite dobra vina i kvalitetnu ribu, Crikvenica je “place to be”…
MARINA
Velika sam ljubiteljica ribe, a posebno one plave, stoga je “Mjesec plave ribe” na Rivijeri Crikvenici moj “place to be”.
Prvo smo se uputili u restoran “Burin”, gdje smo uživali u meniju iz posebne ponude koji se sastojao od marinade, gratiniranih škombri na pikantnoj salsi i celeru od pečene soli te u desertu od skute i smokve. Sve je bilo za prste polizati, a posebno me oduševila marinada koju bih mogla jesti svaki dan.
U “Tunaru” kako i priliči njegovom nazivu, kušali smo vrhunski tuna steak s potpisom chefa Dragutina Šnajdara, vlasnika objekta. Od njega smo imali priliku doznati “tips&tricks”, kako najbolje pripremiti ovu izuzetno ukusnu, ali osjetljivu namirnicu.
Zatim sam isprobala prefini carpaccio od tune i lososa te šurlice s tartufima i slanim inćunima, koji su bili jednostavno fantastični.
Fina kapljica vina, delicije od plave ribe, najljepši zalazak sunca, miris mora, glazba uživo uz naljepše klapske pjesme… Zvuči kao savršen scenarij za pozdrav ljetu, zar ne?
MAJA
Od kad znam za sebe kraj ljeta u Crikvenici bio je u znaku dobre zabave i ukusne hrane. “Ribarski tjedan” sam kao dijete posjećivala s roditeljima, a danas ja tamo vodim svoju djecu.
Kada sam nedavno čula vijest da će se na “Ribarski tjedan”, ove godine nadovezati “Mjesec plave ribe” jedva sam čekala posjetiti Crikvenicu i istražiti što su nam sve pripremili. A pripremili su doista puno raznolikih sadržaja; od odličnih menija u desetak restorana po cijeni od 150 kuna, do “a la carte” večera u slijedovima, te zanimljivog streetfooda na lokacijama u Crikvenici i Selcu.
Mi smo posjetile poznati restoran Burin i doista uživale u plavoj ribi pripremljenoj na drugačiji način. Marinada je jedna od najboljih koje sam probala, a prate je i ostala jela i isplati se potegnuti do Burina i isprobati ovaj zanimljivi menu.
Nastavljamo put Selca i beach bara Tunar u kojem nas tri vikenda očekuje “Weekend gastro event” uz jela od plave ribe, dobru kapljica i muziku uživo. Preljubazni vlasnik pripremio nam je fantastični tuna steak uz umake od wasabija i manga, a sudeći prema reakcijama ovo bi jelo moglo postati glavna zvijezda ovogodišnje manifestacije.
Uz neopisiv zalazak sunca i klapsku pjesmu večer se pretvorila u čaroliju kojoj se sigurno vraćam već prvom prilikom.
10. Mjesec plave ribe tek je započeo i traje sve do 30. rujna. Stoga imate priliku uživati u brojnim zanimljivim događajima: cooking show, uparivanje jela s lokalnim vinima uz sommelierke, glazbeni nastupi, posebne gastro ponude, likovne radionice…
Mi znamo gdje i kako ćemo pozdraviti ljeto; na Rivijeri Crikvenici!
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant