Nauživali smo se odličnih recepata naših kuhara i slastičara u Extravagant chefu u 2023.godini, pripremljenih u predivnom ambijentu DanKüchen studija na Škurinjama. Ovaj smo se put odlučili za tri omiljena deserta koja su nas oduševila i okusom i izgledom. Dva blagdanska i jedan jesenski desert koji su nam pripremile Doris Vlah, Ana Srdoč i Lorena Mihelčić zasladit će nepca brojnih sladokusaca. Uživajte!
BOŽIĆNI MILLEFOGLIE
1 kom lisnatog tijesta
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
250 g mascarponea
400 g jabuka
100 g smeđeg šećera
cimet
50 g maslaca
1 vanilin šećer
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Razvaljamo tanko lisnato tijesto i narežemo ga na jednake pravokutnike, lagano izbodemo i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva, otprilike 15 min.
Rastopimo maslac i na njemu karameliziramo jabuke koje smo izmiješali sa smeđim šećerom i cimetom.
Krema: Istučemo slatko vrhnje i rastopimo bijelu čokoladu. U slatko vrhnje umiješamo rastopljenu čokoladu i mascarpone te ohladimo. Slažemo lisnato tijesto, kremu, jabuke te ponovo lisnato, kremu i jabuke i na vrh stavimo lisnato. Pospemo šećerom u prahu, a možemo dodati i listiće badema. I uživamo!
BOŽIĆNA PAVLOVA
1 paket jaja
1 mascarpone sir od 500 g
šecer u prahu
slatko vrhnje za šlag
ribizle
pasta od pistacija ( možete je kupiti u Vendorama delikatesama)
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Na dva papira za pečenje iscrtamo kružnice sa šestarom: 18 cm, 15 cm, 12, cm, 8 cm, 5 cm i 2.5 cm. Stavimo papire na dva veća pleha za pečenje. Bjelanjke sa soli tučemo dok se ne počnu pjeniti te dodajemo malo po malo šećer. Bjelanjke tučemo desetak minuta. Dobiveni šaum od bjelanjaka rasporedimo (debeli sloj) unutar iscrtanih krugova.
Upalimo i ugrijemo pećnicu na 120 C. Sušimo prvo jedan pa drugi pleh 2 sata (bez otvaranja pećnice) na 120 C. Kad su kore gotove, ugasimo pećnicu, a kore ostavimo unutra još pola sata. Za kremu istučemo slatko vrhnje u čvrsti snijeg sa šećerom.
U drugoj zdjeli pomiješamo Mascarpone sir i kremu od pistacija. Malo po malo dodajemo snijeg od slatkog vrhnja i sve lijepo sjedinimo. Pripremimo tanjur za posluživanje. Kore moraju biti potpuno hladne. Slažemo kore po veličini.
Na tanjur stavimo najveću koru (18 cm) i premažemo je kremom, a na kremu stavimo koru od 15 cm i nastavimo tako sve do vrha. Na vrhu mora biti kora od 2.5 cm. Ukrasimo voćem po želji i pospemo šećerom u prahu te dodamo listiće mente (ako je imamo). I uživamo u okusu Božićne Pavlove!
MUFFINI S JABUKOM
Crumble od zobenih pahuljica:
50 g tamnog muscovado šećera
50 g maslaca
50 g pšeničnog brašna
25 g zobenih pahuljica
25 g mljevenih lješnjaka ili badema
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sve sastojke pomiješamo dok ne dobijemo zrnatu teksturu, a potom zaledimo kako bi mrvice lakše posuli po muffinima.
2 jaja
150 g tamnog muscovado šećera
50 g marmelade od marelice
2 sitno sjeckane jabuke
žličica speculaas začina (ili cimeta)
ribana korica limuna
200 g bijelog brašna
pola praška za pecivo
100 ml suncokretovog ulja
90 ml mlijeka
Jaja izmiksamo sa šećerom dok se ne zapjene, a potom dodamo mlijeko i ulje. Ručno umiješamo sjeckane jabuke, začine, marmeladu te na kraju dodamo prosijano brašno s praškom za pecivo. Kratko izmiješamo dok se ne sjedini.
Odmah punimo kalupe za muffine do 2/3 visine kako se smjesa ne bi izlila tijekom pečenja. Pospemo crumbleom i stavimo u prethodno ugrijanu pećnicu na 170 stupnjeva oko 20 min (ili dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju).
DanKüchen RijekaOsječka 56051 227 318
Nikada nam nije dosta slatkog i uvijek smo spremni za inventivne recepte. Dok se pripremamo za novu sezonu Extravagant chefa, veselimo se podijeliti omiljene specijalitete u kojima smo uživali. Nadamo se da ste i vi pravi sladokusci!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant