I kada se do sita najedemo i ne možemo ni zalogaja više okusiti, za onaj komadić slatkoga uvijek nekako nađemo mjesta. A kada je to slatko pripremljeno s posebnim entuzijazmom i dušom, nema veće sreće!
Takve su slastice Ane Srdoč, amaterske kuharice, slastičarke i fotografkinje koja svoje slatke (ali i slane) delicije s užitkom dijeli na svom Instagram profilu i blogu Tirkizna Ana.
U najnovijem izdanju Extravagant Chefa, Ana nas je oduševila svojom slastičarskom kreacijom, Božićnom Pavlovom, za koju kaže da je jednostavna za izradu, ali zahtjeva malo strpljenja. Anina je magija još više došla do izražaja u predivnom studiju DanKüchena na Škurinjama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
BOŽIĆNA PAVLOVA
1 paket jaja
1 mascarpone sir od 500 g
šecer u prahu
slatko vrhnje za šlag
ribizle
pasta od pistacija ( možete je kupiti u Vendorama delikatesama)
Na dva papira za pečenje iscrtamo kružnice sa šestarom: 18 cm, 15 cm, 12, cm, 8 cm, 5 cm i 2.5 cm. Stavimo papire na dva veća pleha za pečenje. Bjelanjke sa soli tučemo dok se ne počnu pjeniti te dodajemo malo po malo šećer. Bjelanjke tučemo desetak minuta. Dobiveni šaum od bjelanjaka rasporedimo (debeli sloj) unutar iscrtanih krugova.
Upalimo i ugrijemo pećnicu na 120 C. Sušimo prvo jedan pa drugi pleh 2 sata (bez otvaranja pećnice) na 120 C. Kad su kore gotove, ugasimo pećnicu, a kore ostavimo unutra još pola sata. Za kremu istučemo slatko vrhnje u čvrsti snijeg sa šećerom.
U drugoj zdjeli pomiješamo Mascarpone sir i kremu od pistacija. Malo po malo dodajemo snijeg od slatkog vrhnja i sve lijepo sjedinimo. Pripremimo tanjur za posluživanje. Kore moraju biti potpuno hladne. Slažemo kore po veličini.
Na tanjur stavimo najveću koru (18 cm) i premažemo je kremom, a na kremu stavimo koru od 15 cm i nastavimo tako sve do vrha. Na vrhu mora biti kora od 2.5 cm. Ukrasimo voćem po želji i pospemo šećerom u prahu te dodamo listiće mente (ako je imamo). I uživamo u okusu Božićne Pavlove!
DanKüchen kuhinje uvijek imaju izvrsnu ponudu više za manje. Radne ploče od 700 mm dubine trenutno možete nabaviti po cijeni klasičnih, a lakirane kuhinje su na 30 posto dodatnog popusta.
Isporuka kuhinja je unutar dva mjeseca, montaža je vrhunska, brza i kvalitetnija s timom od tri montera, a okovi marke Blum već su više od 60 godina dio tradicije.
DanKüchen RijekaOsječka 56051 227 318
Nadamo se da ste dobili inspiraciju za ovaj mirisan, ukusan i vizualno predivan desert te ćete okušati sreću i pripremiti Božićnu Pavlovu prema receptu naše Tirkizne Ane. Ključ je u malo strpljenja!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto. Extravagant