U Dankuchen studiju na Škurinjama pripremili smo slatko jelo: panna cottu s preljevom od višanja i teraninom. Recept o ovom ukusnom desertu, za koji smo koristili teranino destilerije Aura, otkrila nam je Bojana Matek ili mnogima poznatija kao @bokylicious na Instagramu.
Sastojci:
Panna cotta:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer i/ili 1 mahuna vanilije ili 1 žličica paste od vanilije
6 listića želatine
Preljev:
1 staklenka višanja (sve višnje i pola soka)
2 žlice šećera
1 žlica kukuruznog škroba (Gustina)
1 žlica vode
Sok od pola limuna
2 žlice Aura Teranina
Postupak:
Želatinu prema uputama na oakieqnju natopiti u hladnoj vodi da omekša.
Vrhnje, mlijeko, šećer i vaniliju staviti zajedno u posudu te zagrijavati povremeno miješajući do vrenja. Paziti da vrhnje ne prokuha. Isključiti štednjak, dobro ocijediti želatinu te ju dodati u vrhnje. Miješati dok se želatina potpuno ne otopi.
Zdjelice ili čaše isplahnuti hladnom vodom pa puniti panna cottom. Ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u hladnjak na minimalno 4 sata.
Višnje i pola soka iz teglice staviti u posudu zajedno s dvije žlice šećera. Lagano miješajući staviti na štednjak i miješati dok ne prokuhaju. Dodati sok od pola limuna.
1 žlicu gustina dobro pomiješati s 1 žlicom vode i dodati višnjama. Kuhati 2 minute neprestano miješajući. Dodati Teranino, promiješati pa isključiti.
Panna cottu poslužiti preokrenutu na tanjuriću ili u čašama uz dodatak preljeva od višanja i Teranina.
Više pogledajte u videu:
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant