Fritule su nam prva asocijacija na karnevalsko doba, ali naravno da ih možemo jesti i u drugim godišnjim dobima. Antonia Mikac, naš novi Extravagant chef, klasičnu je slasticu, tipičnu za naš kraj, podigla na jednu sasvim drugu razinu, koristeći omiljeno proljetno voće, jagode.
U DanKüchen studiju na Škurinjama pripremila je slasne fritule, prelivene još slasnijim umakom od jagoda. Nismo odoljeli ni mirisu ni okusu ovog izvrsnog deserta!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
BABINE FRITULE S UMAKOM OD JAGODA
brašno
prašak za pecivo
korica limuna i naranče
grožđice
jogurt
rakija
jagode
razni začini po volji (cimet, kardamom, vanilin šećer)
Brašno, prašak za pecivo, korice limuna i naranče, grožđice (možemo ih namočiti u rumu) pomiješamo u jednoj zdjeli. Jaja i šećer pjenasto umutimo te dodamo jogurt i rakiju pa polako dodajemo smjesu brašna. Miješamo dok ne dobijemo glatku i gustu smjesu.
U loncu ili fritezi zagrijemo suncokretovo ulje na otprilike 170 *c. Ulje mora biti dovoljno duboko (oko 4-5 cm)da bi se fritule mogle same okretati. Smjesu fritula uzimamo žličicom (prije svakog uzimanja žličicu umočimo u hladno ulje, da se smjesa ne zalijepi na žlicu) te ih pažljivo stavljamo u ulje.
Fritule bi se trebale same okretati, ali ih možemo koji put promiješati da se jednolično ispeku. Pečene su kad poprime zlatno žutu boju.
UMAK
Jagode narežemo na kockice željene veličine, stavimo u lonac sa šećerom (zasladimo po svom ukusu) te ih miješajući prokuhamo i dodamo malo limuna i ostalih začina po volji (vanilin, kardamon, cimet). Kako bi se umak brže zgusnuo, možemo malo praška od pudinga pomiješati s vodom te ukuhati u umak do željene gustoće.
Umak po želji možemo ostaviti s komadićima ili ga blenderom izmiksati u fini glatki umak. Prelijemo fritule umakom i uživamo.
Antoniju Mikac upoznali smo kao natjecateljicu Masterchefa u kojem je pokazala sve svoje kulinarsko umijeće i gastro vizije. Iako strukom nije vazana uz kuhanje i slastičarstvo, Antonijina su jela osvojila i žiri i gledatelje, a jedan od hobija joj je priprema fritula na raznim događanjima, u kojima svi uživaju.
DanKüchen uvijek mami svojim posebnim ponudama i akcijama, a u trenutnoj su ponudi kuhinje na akciji do 55%, a sav ostali namještaj do 20%. Također iskoristite pogodnost besplatnog 3D projektiranja i virtualno razgledajte svoju kuhinju iz snova.
DanKüchen RijekaOsječka 56051 227 318
Tko kaže da su fritule rezervirane samo za hladne dane. Nadamo se da vas je Antonia inspirirala za novu verziju ove omiljene slastice, a umjesto jagoda, uvijek možete odabrati i neko drugo voće. Antoniji su posebno slatke i s umakom od jabuka. Dobar tek!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant