Doris Vlah nam je otkrila recept za Kaiserschmarrn odnosno carski drobljenac.
Zašto “carski”? Jelo je dobilo ime po austrijskom caru Franju Josipu I., kojem je prema legendi bila poslužena upravo ta “neuspjela” palačinka, koju je on objeručke prihvatio.
Carski drobljenac najčešće se poslužuje uz džemove, tako da smo u pripremi ove brze i prefine slastice koristli Nikasov Bon Mamman džem od jagode.
Recept je u nastavku!
CARSKI DROBLJENAC SA DŽEMOM OD JAGODA
Sastojci:
Za tijesto
- 100 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- malo maslaca
Za posluživanje
- Bonne Maman džem od jagoda
Priprema:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
U zdjeli pomiješajte žutanjke sa šećerom pa dodajte sol i mlijeko. Uz stalno miješanje polako dodajte brašno. Ako želite umiješajte i grožđice, ali ih prethodno namočite u toploj vodi i malo ruma da omekšaju.
U smjesu od žutanjaka, mlijeka i brašna umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjka i pažljivo sve promiješajte.
U tavi rastopite maslac pa stavite peći smjesu za drobljenac. Ispecite donju stranu na srednje jakoj vatri. Zatim kuhačom ili lopaticom podijelite drobljenac na tri dijela i okrenite smjesu pa je vilicom raskomadajte. Nastavite oprezno okretati drobljenac sve dok ne bude gotov, ali pritom ga nikako nemojte stiskati. Pečeni drobljenac posipajte šećerom u prahu i poslužite s Bonne Maman džemom od jagoda!
Dobar tek!
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant