Gošća u rubrici “Extravagant chef” bila je kazališna glumica Elena Brumini, koja nam je pripremila prefini proljetni quiche! Za ovo jelo koristili smo Bakin’Mix Bread and Pizza te Tonkine proizvode.
Recept za proljetni quiche, odnosno Quiche Lorraine donosimo vam u nastavku!
QUICHE LORRAINE
Ovo tradicionalno francusko jelo pojavljuje se već u 16.stoljeću u pokrajini Lorraine, gdje je živjelo pomiješano francusko i njemačko stanovništvo. Riječ „quiche“ je zapravo izvedenica od njemačke riječi „kuchen“, što znači kolač. Nijemci su bili poznati po svojoj slanoj torti od sira i slanine, pa je varijacijom na taj recept nastao francuski Quiche Lorraine. Kroz 17. i 18.stoljeće je postajao sve popularniji, dok je danas gotovo nemoguće naći pekarnicu u Francuskoj koja nema ovo jelo u ponudi, u raznim novim kombinacijama sastojaka ili svom tradicionalnom obliku.
Sastojci:
Tijesto
250 g Bakin’mix bread&pizza
130 g maslaca
1.5 g soli
1 jaje
Punjenje
200 ml mliječnog vrhnja
4 jaja
maslinovo ulje (1 jušna žlica)
mladi luk
150 g šunke
vezica šparoge
sol
papar
muškatni oraščić
150 g naribanog tvrdog sira
Priprema:
1.Pomiješati mikserom Bread&pizza miješavinu s hladnim maslacem, narezanim na kockice, dok ne dobijemo smjesu teksture pijeska, 2-3 min miksanja. Dodati sol i jaje te miksati još 1 minutu dok se tijesto ne spoji i staviti u hladnjak. Pustiti tijesto da se hladi 1-2 sata. Ako smo koristili manje jaje te se tijesto nije spojilo nakon miksanja, možemo dodati do 50ml vode u smjesu i miksati dok ne dobijemo željenu teksturu tijesta.
2. U vrhnje dodati jaja i zamutiti dok se ne napravi krema i odložiti sastrane. U međuvremenu na maslinovom ulju prodinstati nasjeckani mladi luk, nasjeckane šparoge, nasjeckanu šunku, papar i muškatni oraščić.
Alternativne varijante za punjenje mogu biti:
3. Prodinstati sjeckani dimljeni losos s brokulom (100g lososa, 150g brokule) na češnjaku i maslinovom ulju. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem.
4. Prodinstati repove od kozica ili škampa s nasjeckanim šampinjonima na maslinovom ulju, češnjaku i papru.
5. Ohlađeno tijesto rastegnuti/razvaljati na 4mm debljine, staviti u kalup i dno tijesta izbosti vilicom. Premazati tijesto sa tekućim bjelanjkom i ostaviti u hladnjaku na 30 min.
6. Dodati prodinstane šparoge sa šunkom i naribani sir, te preliti sa smjesom od jaja i vrhnja.
7. Staviti na pečenje u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva otprilike 50 minuta.
Dobar tek vam želimo!
Više možete pogledati u videu:
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant