Proljetni muffin za doručak, brzinski snack ili desert? Volimo ih pripremati, a još više jesti jer su vrlo jednostavni za pripremu te neodoljivog izgleda i oblika.
Najpopularniji su upravo slatki muffini od sezonskog voća, no postoje i one slane verzije poput onih sa sirom, šunkom ili tikvicama.
Tražite li nove recepte za proljetne muffine? Upitali smo food blogerice i influencerice da nam otkriju svoje favorite za ovaj slatki, odnosno slani zalogaj!
Marina Obradović (Priče jedne kuhače): muffini s limunom
Sastojci
- 3 jaja
- 100 g šećera po izboru
- 1 vanilin šećer
- 240 gr bijelog pirovog brašna
- 10 gr praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 100 gr kokosovog ulja
- Korica 1 limuna
- Sok 1 limuna
- 150 g mascarpone sira
- Svježe ili zamrznuto bobičasto voće za posipanje (2 šake)
- Listići badema ili krupni šećer za posipanje
Priprema:
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za muffine i papirnate košarice. U dublju zdjelu stavite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer i dobro promiješajte mikserom.
Dodajte sve ostale sastojke i još jednom promiješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite, sada dio voća možete dodati u smjesu i lagano promiješati.
Oni koji ne žele voće u biskvitu, neka smjesu podijele ravnomjerno u kalupe za muffine, posipaju voćem, listićima badema ili krupnim šećerom.
Pecite 25-30 minuta, ovisno o pećnici. Svakako nakon 25 minuta provjerite čačkalicom da li su muffini pečeni u sredini.
Savjet
Smjesu možete peći u duguljastom kalupu za kruh u kom slučaju pecite duplo duže. Isto tako, smjesu možete izliti u klasičan kalup za biskvit (onaj dublji) i kasnije rezati na kocke.
Ana Srdoč (Tirkizna Ana): muffini s borovnicama i Mascarpone sirom
Sastojci
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 250 g Mascarpone sira
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 ml mlijeka
- 50 g maslaca sobne temperature
- 150 g svježih borovnica
- prstohvat soli
Priprema:
Miksajte jaja sa šećerima dok se ne napravi fina krema. Dodajte maslac i Mascarpone sir. Sve lijepo izmiksajte da vam nestanu grudvice. Dodajte mlijeko, sol i prosijano brašno u koji ste umiješali prašak za pecivo. Sve mora postati homogena smjesa.
Na kraju špatulom nježno umiješajte svježe borovnice.
Pripremite kalup i košarice za muffine. Punite košarice do 3/4 visine.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Muffine pecite oko 25-30 minuta. Ohladite i uživajte!
Bojana Matek (@bokylicious): muffini s ricottom i jagodama
Sastojci:
300 gr brašna
150 gr šećera
2 žličice pzp
1/2 žličice soli
250 gr ricotte
2 jaja
180 ml masnijeg kiselog vrhnja
60 ml ulja
1 vanilin šećer
Nekoliko kapi arome vanilije
250-300 gr sitno sjeckanih jagoda
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180°C. U posudi pomiješati prosijano brašno, šećer, vanilin šećer, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi mikserom ili pjenjačom dobro izmiješati ricottu, jaja, dodati kiselo vrhnje, ulje i vaniliju. Mješavinu ricotte dodati u mješavinu brašna i lagano umiješati da ne bude grudica. Dodati sjeckane jagode, promiješati špatulom. Papirnate kalupiće postaviti u kalup za muffine. Puniti kalupiće otprilike do 3/4 i peći oko 20-25 min. Prohladiti desetak minuta pa tek onda izvaditi iz kalupa.
Od ove količine se dobije 24 komada. Nisu tipični biskvitni muffini, sočni su i malo drugačije teksture. U plastičnom spremniku s poklopcem mogu ostati svježi i do nekoliko dana.
Ana Srdoč (Tirkizna Ana): muffini od grčkog jogurta, limuna s domaćim džemom od šljiva i crumble od badema
Sastojci
- 250 g brašna
- 70 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanillin šećer
- 1 jaje
- korica jednog limuna
- 70 ml suncokretovog ulja
- 180 ml grčkog jogurta
- 80 ml mlijeka
- džem po želji
Cruble od badema
- 50 g mljevenih badema (možete i blanširane)
- 30 g šećera
- 50 g hladnog maslaca
- 30 g brašna
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećere, naribanu koricu limuna. U drugoj zdjeli pjenasto izmiksajte jaje, mlijeko, jogurt i ulje. Izmiksajte nekoliko minuta pa spojite sa sastojcima iz druge zdjele. Kratko sve izmiksajte.
Za crumble pomiješajte sve sastojke i rukama napravite ‘pijeskovito’, zrnasto tijesto.
Kalup za muffine namazati maslacem i obložit papirantim čašicama. Uliti smjesu do 3/4, a na vrh smjese stavite malu žličicu marmelade po želji. Po vrhu obilno stavite crumble od badema.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite muffine 20 – 23 minute. Ohladite i uživajte.
Anamarija Gulić (Srce od čokolade): muffini s jagodama i trešnjama
Sastojci:
280 g pšeničnog brašna
160 g smeđeg šećera
2 jaja
180 g mlijeka
70 g ulja
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica vanilin šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone ( ako ju ne volite možete zamijeniti praškom za pecivo )
prstohvat soli
200 – 250 g jagoda i otkoštenih trešanja
Priprema:
Pripremite kalup za muffine sa papirnatim košaricama ( od ove količine tijesta dobiti ćete 12 muffina ).
Pećnicu zagrijte na 200 C.
Očistite jagode, operite, odrežite na pola a onda na komadiće i odložite sa strane. Operite i otkoštite trešnje, i njih stavite sa strane.
U zdjelu prosijte brašno sa praškom za pecivo, pa dodajte sodu bikarbonu,ekstrakt vanilije i sol.
U drugoj zdjeli pjenjačom pomiješajte jaja sa šećerom, mlijekom i uljem.
Pomiješajte zajedno jagode i trešnje i lagano ih zaprašite brašnom.
Dodajte mokre sastojke u suhe i lagano pomiješajte da se sastojci sjedine, na kraju lagano umješajte pripremljeno voće.
Smjesom napunite pripremljene košarice i muffine stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 do 25 minuta dok lagano ne pozlate.
Muffine izvadite iz pećnice, ostavite minuticu u kalupu a zatim ih ohladite na kuhinjskoj rešetki.
Poslužite ih uz tučeno slatko vrhnje ili uz kuglicu – dvije sladoleda od vanilije.
Bojana Matek (@bokylicious): slani muffini sa sirom i mladim lukom
Sastojci:
300 gr brašna
1 veliko jaje
210 ml mlijeka
180 gr čvrstog jogurta
85 ml maslinovog ulja
200 gr ribanog President Cheddar sira
50 gr ribanog parmezana/grana padano
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
2 kom mladog luka
150 gr sitno sjeckane pancete ( ili šunke, maslina, sušenih rajčica itd.) – opcionalno
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pomiješate suhe sastojke – brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj zdjeli.
Mikserom izmiješajte mokre sastojke u drugoj zdjeli tako da izradite jaje sa jogurtom i mlijekom pa dodate ulje.
Dodajte mokre sastojke u suhe i kratko izmiksajte tek toliko da se sve poveže.
Dodajte ribani Cheddar i parmezan te sjeckani mladi luk.
Ako ćete dodavati pancetu ili neki od drugih dodataka, dodajte sada. Ja sam ovaj puta stavila samo sir i luk jer sam htjela neutralnije muffine.
Ravnomjerno umiješajte sve sastojke.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice ili ga dobro namažite maslacem.
Rasporedite smjesu žličicama. Ja sam dobila 12 većih muffina.
Pecite u ugrijanoj pećnici cca 22-25 minuta. Pratite boju jer su sve pećnice različite.
Poslužite tople ili hladne uz platu sireva i narezaka ili razne paštete.
Ovi muffini su idealni da izrazite svoju kreativnost i da se poigrate sastojcima. Sočni i mekani, postati će stalan gost na Vašem stolu.
U slast!
Kakve okuse muffina vi preferirate?
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Marina Obradović, Ana Srdoč, Bojana Matek, Anamarija Gulić