Započelo je peto godišnje doba – karneval. Vrijeme kada vladaju maškare, ali i najpopularnije slastice – krafne! Nezamislive su fešte, tanci i povorke bez ove pokladne delicije koju obožavaju mali i veliki. Uz tradicionalna punjenja od marmelade i čokolade, ove godine novi su hit krafne s pistacijom.
Jeste li ikada pokušali raditi krafne kod kuće? Ukoliko niste, ovo je idealna prilika. Izdvojili smo recepte za najfinije krafne!

Čarobne krafne by Marina Obradović
BOJANA MATEK (@bokylicious)
Sastojci (za 16-18 komada):
600 gr glatkog brašna + još cca 2 šake za posipanje
2 prstohvata soli
2 žličice instant kvasca
260 ml toplog mlijeka
Žličica šećera
1 svježi kvasac
3 žlice ulja
3 žlice ruma
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
2 M jaja
1 žumanjak
Ribana korica 1 naranče
Priprema:
Pripremite sve sastojke na pult. Odvojite 50 ml od toplog mlijeka pa u njega namrvite svježi kvasac, žličicu šećera, promiješajte te pustite 10 min da se aktivira.
U jednu posudu stavite brašno, sol i instant kvasac.
U drugoj posudi pjenasto izmiksajte jaja, žumanjak i šećere pa dodajte ulje, rum i narančinu koricu
U posudu s brašnom dodajte kvasac, smjesu jaja i šećera i zamijesite tijesto pomoću miksera. Postepeno dodajte ostatak toplog mlijeka. Mijesite 10 minuta, prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa još malo ručno umijesite. Dodajte brašna ako je potrebno, tijesto mora biti malo ljepljivo, ali se odvajati od površine.
Stavite ga u nauljenu čistu posudu i odložite na toplo da se utrostruči (cca 1h).
Kada se digne, tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu, kratko premijesite i razvaljajte na debljinu cca 1,5 cm. Čašom ili kalupom režite krugove promjera 8 cm.
Pokrijte krpom te pustite da se dižu 10-15 minuta.
U široj, dubljoj posudi ugrijte litru ulja. Dovoljno je ugrijano kada se uz dršku kuhače koju uronite dižu mjehurići.
Prvo stavljajte krafne koje su se više digle, uvijek prvo gornjom stranom u ulje, ne onom koja je ležala na radnoj površini.
Stavite 3-4 krafne odjednom. Prvu min poklopite posudu u kojoj se peku, zatim ih otklopite, okrenite vilicom i pecite još cca 1 min s druge strane dok ne porumene. Stavite na pladanj s kuhinjskim ubrusima da upiju višak ulja. Kada se ohlade uvaljajte ih u šećer u prahu. Punite punjenjem po želji.
Krema od vanilije:
350 ml mlijeka
1 puding od vanilije
4 žlice šećera
250 gr mascarponea
1 žličica ekstrakta od vanilije
Skuhajte puding kao i inače, prohladite ga pa dodajte mascarpone i vaniliju. Mikserom izradite kremu i ohladite do kraja.
Kremu stavite u dresir vrećicu, punite krafne pomoću duge šprice i po želji u dio kreme dodajte i džem od šumskog voća/kremu od pistacija.
U slast!
View this post on Instagram
SANDRA RONČEVIĆ (@oslanomislatkom)
Sastojci (za 14 krafni):
Tangzhong starter:
20 g brašna
100 g mlijeka
Zamjes:
420 g glatkog brašna (u jednakim omjerima manitoba i 00 ili brašno za dizana tijesta, oba ferceraju)
160 g mlijeka
2 žumanjka
1 čep ruma
1 žličica ekstrakta vanilije
60 g šećera
7 g suhog kvasca
5 g soli
65 g maslaca
ribana korica limuna
Priprema:
Prvo napravite tangzhong starter: mlijeko stavite u lončić, dodajte brašno, dobro izmiješajte i kuhajte dok se ne ugusti, odnosno dok na dnu posude ne ostaje trag kuhače. Ako mjerite temperaturu smjese, gotova je kad dosegne 65°C. Ohladite.
U posudi za miješnje izmiješajte brašno, suhi kvasac, ribanu koricu limuna, šećer i sol. Zagrijte mlijeko, dodajte mu rum i vaniliju.
U posudu s brašnom dodajte dva žumanjka, starter i mlijeko pa mijesite ručno ili mikserom prvih par minuta na najmanje, a onda na srednjoj brzini oko 5 min. Na samom kraju u par navrata dodajte omekšali maslac, uz stalno miješenje dok se skroz ne umiješa u tijesto.
Tijesto istresite radnu površinu i kratko ga premijesite pa prebacite u posudu koju ste namastili maslacem, prekrijte folijom i stavite na toplo dizati između 90-120 min, odnosno dok ne utrostruči volumen.
Ako pečete isti dan: uzdiglo tijesto premijesite (bez brašnjenja radne površine) pa podijelite na 14 jednakih loptica, svaka težine 60 g (dobit ćete ukupno 840-850 g tijesta). Svaku lopticu vrtite rukom o radnu površinu kako biste dobili pravilno oblikovanu i lijepo zategnutu kuglicu. Odložite na plitki pleh prekriven papirom za pečenje (ili narežite papir za pečenje na 14 kom što će vam kasnije biti od pomoći kod stavljanja u ulje). Prekrijte dubljim plehom istih dimenzija i stavite dizati između 90 i 150 minuta ovisno o temperaturi u kući. Možete ih dizati i u pećnici koju ste kratko zagrijali na 30°C pa isključili.
Ako tijesto stavljate na hlađenje: uzdiglo tijesto premijesite (bez dodavanja brašna) pa stavite u posudu s poklopcem, dobro zatvorite i stavite u hladnjak preko noći. Sutradan izvadite, podijelite na 14 jednakih loptica i sve radite isto kao prethodno napisano.
Prženje: zagrijte ulje, neka temperatura ulja bude između 170°C i 180°C (ja mjerim termometrom), nikako više jer će vam krafne brzo izgoriti pa u ulje ubacite po 3 kom krafni i to prvo gornjom stranom (pa skinite papir ako ga koristite) i pržite oko 2 minute sa svake strane. Ne treba poklopac, prsten se formira bez pol frke.
Izvadite van na tanjur prekriven papirom za pečenje, kratko prohladite pa uvaljajte u sitniji kristal šećer.
Punite omiljenim nadjevom (meni je to džem od marelice) i to tako da nožićem na bijelom dijelu prstena zarežete duboko u krafnu, malo provrtite i napunite uz pomoć slastičarske vrećice.
View this post on Instagram
LORENA OTAVIJEVIĆ (@dajkolacic)
Sastojci:
325 g manitoba brašna
35 g šećera
1 vanilin šećer ili pola mahune vanilije
Fino ribana limunova korica
1/2 svježeg kvasca
80 g toplog mlijeka
2 jaja
Prstohvat soli
Žličica ruma ili rakije
60 g maslaca sobne temperature
Priprema:
U posudu od miksera (sa nastavkom za tijesto) stavimo brašno, šećer, sol, rum i limunovu koricu. U toplom mlijeku otopimo kvasac, pa mu dodamo jaja, te sve promiješamo i zatim dodamo sastojcima u posudi miksera. Mijesimo oko 10 minuta na srednjoj brzini, pa dodamo kockicu po kockicu maslaca. Miksamo oko 30 minuta da se razvije gluten i da dobijemo glatku i sjajnu kuglu od tijesta. Vidjet ćete kako se ono mijenja od početka do kraja miksanja u teksturi, bitno je da se odvaja od stijenki i da je elastično.
Ostavimo tijesto prekriveno prijanjajućom folijom da se diže oko 1,5 h. Dignuto tijesto podijelimo na komade težine 60 g i zarolamo u glatke i zategnute loptice. Stavimo ih s razmakom na ravnu površinu sa papirom za pečenje ispod, prekrijemo jos jednom folijom i krpom te ostavimo na hladnoj fermentaciji u frižideru do sutradan kako bi se okus bolje razvio.
Ovaj korak ne preporučam da preskačete! Hladno tijesto izvadimo i ostavimo 1 h da dode na sobnu temp i još naraste. Ulje ugrijemo do 160 stupnjeva (bitno je koristiti termometar!) i pečemo krafne oko 2 min sa svake strane, odnosno dok ne dobiju lijepu boju. Punimo po želji! 🙂
Detaljniju pripremu Loreninih krafni možete pogledati i ovdje.
View this post on Instagram
MARINA OBRADOVIĆ (@price_jedne_kuhace)
Sastojci (za cca 28 komada):
500 gr glatkog brašna
500 gr oštrog brašna
2,5 kockice svježeg kvasca
9 žumanjaka
100 gr šećera + 3 jušne žličice
10 gr soli
1 vanilin šećer
120 gr ulja
4,5 dcl mlijeka
1 čajna žličica arome vanilije
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U dublju zdjelu stavite obje vrste brašna i dobro promiješajte. U manjoj zdjelici izmrvite svježi kvasac, dodajte 3 jušne žličice šećera i 1,5 dcl mlakog mlijeka (odvojite od navedenih 4,5 dcl tako da kasnije u smjesu dodate još 3 dcl).
Sve dobro promiješajte da ne bude grudica, zatim napravite rupu u brašnu, ulijte smjesu s kvascem pa poklopite ostatkom brašna i ostavite sa strane. Žumanjke odvojite od bjelanjaka, dodajte im šećer i dobro promiješajte mikserom dok se smjesa ne zapjeni. Zatim dodajte sol, vanilin šećer, aromu vanilije, ulje i preostalo mlijeko. Kratko sve promiješajte mikserom pa dodajte brašno s kvascem.
Sada sve zajedno miješajte mikserom (nastavak za tijesto), na srednjoj brzini, punih 15 minuta. Koristite malo jači, po mogućnosti samostojeći mikser. Neka vas ne brine što će smjesa dugo biti ljepljiva, na kraju će sve dobro ispasti, samo nemojte prekidati miksanje niti dodavati još brašna.
Kada smjesa bude gotova (odvaja se od rubova zdjele za miksanje), odmah stavite grijati ulje u veću, širu posudu (ja sam ulila oko 1 l ulja) i to na najmanjoj vatri. Ulje sam grijala na plinu, na najmanjem plameniku, u poklopljenoj zdjeli.
Čim stavite grijati ulje, rukama uzimajte malo tijesta i stavite na vagu, neka težina bude 55-60 gr. Oblikujte kuglice, slažite s razmakom na papir za pečenje, prekrijte krpom ili tankim stolnjakom te ostavite 50 minuta da se tijesto digne.
Ulje neka se lagano grije dok god se tijesto diže. Nakon 50 minuta, kada su kuglice tijesta duplo povećale volumen, provjerite temperaturu ulja koja bi trebala biti oko 180°C što lako možete provjeriti drvenom kuhačom. Donji dio kuhače (kraj drške) uronite u ulje i ako je ulje dovoljno vruće, oko kuhače ćete primijetiti lagane mjehuriće, kao da se ulje počne pjeniti.
Stavljajte jednu po jednu kuglicu u zagrijano ulje tako da donja strana na kojoj su kuglice tijesta „ležale“ bude gore (meni su stale 4 krafne u posudu), poklopite i pecite 2 minute.
Nakon 2 minute maknite poklopac, okrenite lagano krafne i pecite još 2 minute. Kod okretanja ćete vidjeti da se napravio „prsten“ po sredini krafne. Pečene krafne izvadite iz ulja šupljikavom žlicom, složite na papirnati ubrus i ostavite da se ohlade.
Kada završite s pečenjem, u dijelu prstena napravite tankim nožem rupu i punite po želji.
Prije serviranja pospite šećerom u prahu.
View this post on Instagram
ALEKSIJA VUKELIĆ (@cook___with___me) – PRINCES KRAFNE
Sastojci:
250ml vode
125ml ulja
200g brašna
1 prašak za pecivo
5 cijelih jaja
Krema:
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
5 žlica šećera
aroma vanilije
200g maslaca
80g šećera u prahu
500g šlaga
Priprema:
Vodu i ulje staviti da prokuha. Skloniti s vatre, dodati brašno i prašak za pecivo, izmiješati.
Kada se ohladi, dodavati jaja, JEDNO PO JEDNO i miješati.
Kada se formira glatko tijesto, puniti slastičarsku vrećicu te oblikovati krafne na papiru za pečenje. (možete stavljati smjesu žlicom kao što sam ja)
Peći 30ak minuta (dok ne dobiju lijepu žuto smeđu boju) u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Krema:
Pripremite 1I mlijeka. Odmjerite 200 ml hladnog mlijeka, dodajte puding i miješajte dok masa ne postane glatka. Preostalu količinu mlijeka zasladite sa 5 žlica šećera i zagrijte do ključanja. Sklonite s vatre, umiješajte pripremljenu masu i kuhajte 2 min uz neprestano miješanje. Dodajte aromu vanilije. Gotovu kremu skinuti s vatre i ostavite da se ohladi. Dodati maslac i šećer u prahu. Mutiti dok krema ne postane glatka.
Ohlađene krafne presjeći na pola, puniti kremom i preko osnovne kreme dodati umućeni šlag (po želji). Posuti šećerom u prahu i pustite ih na hladnom da se ohlade.
View this post on Instagram
Uživajte u najslađem mirisu maškara! Dobar tek!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram